Atunci când consumăm mai mult de 2000 de calorii și, mai ales, când le consumăm la ore nepotrivite, asupra organismului nostru se exercită o mare presiune ce are efecte negative asupra stării generale. Trebuie să reținem că organismul procesează diferit alimentele și băuturile în funcție de momentul zilei, de aceea este important să avem un program.
Micul dejun: 08:00-10:00
La această masă este indicat să consumi cereale deoarece conțin betaglucan și fibre care stimulează metabolismul. În ceea ce privește mezelurile, dacă optezi pentru un astfel de meniu la micul dejun, ar trebui să te orientezi către cele cât mai puțin sau deloc procesate tehnologic. Alimentele grele sunt procesate cel mai bine dimineața. Lactatele sunt o alegere bună pentru orice moment al zilei, spre exemplu dimineața poți mânca un iaurt cu cereale, la prânz brânză și seara lapte, pentru „poftă” de somn.
Gustările: 10:00-12:00, 15:00-17:00
Fructele se pot mânca pe post de gustare între mese, dar ai grijă să fie doar de un singur fel și să nu le mănânci imediat după masă. Nucile și semințele au grăsimi monosaturate și polisaturate, precum și o mulțime de nutrienți care înfrumusețează pielea, dar trebuie consumate pe timpul zilei pentru că sunt greoaie și îngrașă.
Prânz: 12:00-14:00
Încearcă să eviți carnea de porc pentru că are multe grăsimi și puțini nutrienți. În ceea ce privește carnea de vită, specialiștii spun că ar trebui consumată de două ori pe săptămână. Cele mai sănătoase sortimente de carne sunt cele de pasăre și de pește. Somonul, spre exemplu, este bogat în Omega 3 și vitamina D, esențiale dacă petreci mai mult timp la birou. Șase felii de pâine pe zi sunt suficiente, spun specialiștii și, evident, ar trebui să fie integrală ca să ofere organismului carbohidrații buni.
Cina: 18:00-20:00
Nutriționiștii recomandă trei porții de legume pe zi pentru a oferi organismului necesarul de fibre și vitamine. Pentru a-ți fi mai comod, încearcă să adaugi la fiecare masă câte o legumă, oricare. Orezul, cușcușul, porumbul fiert îți oferă energie și te ajută să-ți menții greutatea stabilă deoarece reglează tranzitul și scad glicemia. Roșiile, de asemenea, sunt foarte importante, conțin licopen, o substanță care, potrivit nutriționiștilor, te ferește de cancer. Le poți pune pe grătar, sau în mâncare, important e să nu-ți lipsească.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://dralinpopescu.ro/2017/05/importanta-orarului-meselor-in-dieta-zilnica/