Persoanele care vor să slăbească urmează dieta cea mai la îndemână: fără carbohidrați, adică fără pâine, paste, covrigei și alte preparate care au la bază un aluat. Deși renunțarea la pâine are anumite avantaje, acest aliment nu este întotdeauna nociv. Iată avantajele și dezavantajele renunțării la pâine:
Nu te ajută să scapi de grăsime într-un timp foarte scurt
„Fiecare gram de carbohidrat din corp înseamnă de 3-4 ori greutatea sa în apă. Astfel, când renunți la pâine - la carbohidrați în general - corpul începe să folosească depozitele de glicogen, iar asta înseamnă apă pierdută” explică medicul dietetician Maria Spano.
Vor apărea diferite simptome
Carbohidrații reprezintă sursa principală de energie a creierului. Atunci când îi elimini din alimentație, creierul începe să folosească rezervele de glicogen și după ce acestea se termină, apar simptome. Corpul va arde grăsimile, într-adevăr, dar se va instala și cetoza care înseamnă că organismul trece de la consumul de zahăr, la cel de grăsime, pentru a produce energie, iar caracteristicile sunt: respirație urât mirositoare, gură uscată, oboseală, moleșeală, slăbiciune musculară, amețeală, greață, ceață cerebrală, insomnie. În timp, aceste simptome se ameliorează, dar asta nu înseamnă că organismul preferă această metodă de a produce energie.
Glicemia va scădea și vor apărea poftele
„Dacă optezi să renunți la pâinea albă, fără cine știe ce valori nutrivite, felicitări, ai făcut alegerea corectă. În schimb, dacă ai exclus complet pâinea, inclusiv pe aceea care are în compoziție cereale integrale, mai bine reconsideri decizia. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea glicemiei în limitele normale. Deci și la prevenirea poftelor” spune medicul nutriționist Alex Caspero.
Te vei confrunta cu lipsa energiei
„Dacă renunți la pâinea din cereale integrale, e foarte posibil să te simți mai moleșită, obosită și fără prea multă putere de concentrare. E de preferat în schimb să renunți la pâinea albă, care nu îți aduce niciun aport nutritiv, ci doar calorii goale” explică medicul Maria Spano.
S-ar putea să te constipi
Pâinea și restul produselor din cereale integrale te ajută să ai un tranzit sănătos, ele prevenind constipația. Renunțarea duce la apariția scaunelor rare și dureroase, dar și la un risc mai mare de hipoglicemie, valori mari ale colesterolului, obezitate și boli cronice.
Citește și: Cum îți dai seama că tenului tău nu-i priește crema hidratantă!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://transilvaniareporter.ro/lifestyle/paine-fara-e-uri-sau-cu-e-uri-topul-celor-mai-sanatoase-paini/