Știm cu toții că suntem ceea ce mâncăm și că prin alimentație organismul nostru primește cea mai mare cantitate de nutrienți necesară proceselor zilnice. Unele alimente susțin funcția cognitivă, spre exemplu fructele și legumele protejează celulele cerebrale, iar cafeaua ajută creierul să se concentreze, în timp ce alunele îmbunătățesc memoria.
S-au realizat studii și pe o serie de condimente și s-a descoperit că o combinație de două ajută la susținerea memoriei, mai ales în cazul persoanelor care sunt susceptibile de Alzheimer. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Scripps din San Diego, California, au descoperit că un compus din rozmarin a îmbunătățit memoria și densitatea cerebrală la șoareci, acestia demonstrând abilități de învățare și memorie, precum și o creștere a numărului de sinapse - pierderea sinapselor este legată direct de pierderea memoriei și este o caracteristică timpurie a Alzheimer-ului.
Mai mult, cercetătorii au folosit o combinație de rozmarin și salvie pentru a crea un derivat al acidului carnosic, o substanță prezentă în ambele condimente care are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Atât rozmarinul, cât și salvia sunt recunoscute pentru multiplele lor beneficii, printre care întărirea imunității ți reducerea stresului.
Poți folosi aceste două condimente în preparate precum tocănițele sau cartofii copți, pentru a te bucura atât de savoarea deosebită pe care o dau mâncărurilor, cât și de beneficiile pe care le aduc creierului și nu numai.
Te-ar putea interesa: Codul bunelor maniere: Alimente despre care nu credeai că pot fi mâncate cu mâna!
Sursa foto: https://www.culinar.ro/retete/culinare/mancaruri/mancaruri-cu-carne/cotlet-de-porc-cu-os-cu-rozmarin-usturoi-si-salvie