Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
DIETA & FITNESS
Adaugat: 12 Iunie 2013    Actualizat: 22 Iulie 2013

30 de Greseli capitale in dieta

 

 Si tu ai aceste obiceiuri nesanatoase!

Ai inceput o noua dieta dar cu toata stradania ta, cantarul se incapataneaza sa-ti afiseze aceeasi greutate de fiecare data cand te urci pe el. Esti sigura ca respecti toate regulile unui regim?

Iata care sunt cele mai des intalnite greseli pe care le facem atunci cand tinem o dieta.

1. Dieta-viteza

Nu exista asa ceva! Daca acestea ar functiona, am trai toate intr-o lume perfecta in care am fi mereu sanatoase si in forma.

In primul rand, o astfel de dieta prin infometare duce la pierderea tesutului muscular. Prin urmare, chiar daca numarul de la haine scade, poti avea inca straturi inestetice de grasime.

A doua problema este mai grava. Regimurile iti incetinesc metabolismul. Cu cat te infometezi mai tare, cu atat iti incetinesti mai mult metabolismul.

Cand vei pune capat regimului, o sa castigi toata greutatea pierduta si inca ceva pe deasupra sub forma de grasime.

2. Sari peste micul-dejun.

Stiu ca te grabesti dar masa de dimineata este cea mai importanta parte a dietei. Dar stii de ce? Atunci cand te trezesti din somn, corpul tau este nealimentat de 8 ore.

Daca nu ii oferi nutrienti, va incepe sa consume din masa musculara. Practic, distrugi capacitatea organismului tau de ardere a caloriilor.

Studiile arata ca oamenii care isi incep ziua cu un mic dejun, sunt mai putin tentati sa manance nesanatos pe parcursul zilei.

3. Pilule minune

Alta poveste de adormit gurmanzii! Din toate marcile de pastile prezente pe piata, sunt foarte putine care functioneaza intr-adevar si de cele mai multe ori, din pura intamplare.

Singurele care “slabesc” sanatos folosind pastile sunt fetele de pe panourile publicitare iar pilula lor se numeste Photoshop!

O abordare naturala a pierderii in greutate este cea mai buna metoda si singura care functioneaza pe termen lung.

4. Atentie la cantar!

Cele mai multe dintre noi sunt mai atente la cantar decat la propria imagine in oglinda. Daca pierzi 3 kilograme de grasime dar castigi 3 kilograme in masa musculara, acul cantarului va ramane nemiscat desi tu esti mai supla si deja te simti mai bine.

5. Manaci prea putin

Trei mese pe zi sunt un “standard” minim. Pentru o dieta echilibrata, ele trebuie completate si cu doua gustari usoare si sanatoase.

6. Manaci prea des in oras

Chiar daca esti foarte ocupata, incearca sa manci mai des ce gatesti tu cu mana ta. Astfel, iti poti tine portiile sub control.

La un restaurant, porti s-ar putea sa fie mai mare decat ai tu nevoie de fapt dar date fiind circumstantele, nu te vei opr din mancat decat atunci cand vei vedea farfuria goala.

7. Consolare in mancare

Atunci cand esti deprimata sau nervoasa, NU DESCHIDE FRIGIDERUL! 
Uneori, femeile pot dezvolta un soi de atasament fata de anumite alimente, in special dulciurile si vor apela la ele de fiecare data cand au o stare de spirit proasta.

8. Nu dormi suficient

Crezi ca nu au de-a face una cu cealalta? Daca faci totul ca la carte si nu slabesti, numara-ti orele de somn. Tu dormi suficient?

Uneori, nivelul de stres este amplificat din cauza lipsei de somn. Atunci cand esti stresata, creste si nivelul de cortisol din organism.

Acest hormon ingreuneaza ardere grasimilor sau poate duce chiar la acumularea unor kilograme in plus.

9. Prea mult dressing

Manaci fructe, legume si iti plac salatele. Pana aici, totul e in regula. Dar cat dressing folosesti la o salata? Oamenii pun in farfurie cele mai diverse lucruri pe care ei le cred “sanatoase”, de la branza rasa, carne rosie sau munti de sare.

Pana la urma, ajung sa transforme o salata sanatoasa intr-o bomba calorica. 
Daca salata ta nu pare prea apetisanta, adauga niste ardei gras rosu. Poti incerca si cu putin dressing low-fat sau o picatura de otet balsamic.

10. Dar e light!

Bauturile carbogazoase, oricat de light si zero ar fi ele, nu sunt recomandate in dieta. De cele mai multe ori, acestea cresc pofta de mancare si nevoia de a rontai gustari nesanatoase.

Inlocuieste-le mai bine cu ceai verde, suc de legume sau un pahar de lapte degresat.

11. Teluri imposibil de realizat

Nu te astepta sa slabesti 5 kilograme in prima luna, te vei dezamagi singura. Scaderea sanatoasa in greutate necesita timp si efort.

12. Party less

Bauturile au si ele multe calorii. De aceea nu sunt recomandate in diete.

Iata mai jos o lista a caloriilor din bauturi:

350 ml bere light: 110 calorii

350 ml bere obisnuita: 160 calorii

200 ml cafea cu frisca si zahar: 40 calorii

140 ml vin: 130 calorii

450 ml ceai indulcit cu zahar: 160 calorii

560 ml smoothie: 410 calorii

13. Portii prea mari

Stiu ca iti place sa vezi o farfurie plina dar incearca de fiecare data cand manaci sa lasi cateva bucati in farfurie, foloseste vase mai mici si masoara-ti permanent cantitatile de mancare.

14. Rontaitul

Nu e nevoie sa detaliem, nu? Stim deja ca e un obicei foarte prost pe care il avem cele mai multe dintre noi. Iata si lista de calorii:

1 prajitura din aluat de comert: 150 calorii

12 arahide in ciocolata: 125 calorii

30 gr de cartofi prajiti: 88 calorii

3 bomboane de ciocolate: 90 calorii

3 biscuiti cu crema: 160 calorii

20 chipsuri: 162 calorii


15. Sari peste mese

Studiile arata ca cei care sar peste mese cantaresc mai mult decat cei care mananca micul dejun. Conceptia ca o masa lipsa de zi scade aportul caloric este cat se poate de gresita.

Foamea te poate impinge la un ronatit necontrolat si vei ajunge sa manaci alimente cu si mai multe calorii.

16. Bei prea putin apa

Da, apa chioara este esentiala pentru arderea caloriilor. Daca nu cosumi suficienta apa, organismul tau se va deshidrata si vei arde mult mai greu caloriile. Aportul ideal de apa este de 8 pahare pe zi.

17. Nu consumi lactate

Lacatele sunt esentiale in dieta. Unii cercetatori au sugerat ca organismul arde mai usor caloriile atunci cand are suficient calciu.

Prin urmare, o lipsa de calciu poate duce la cresterea in greutate. Pe piata exista game largi de produse degresate din lapte asa ca poti renunta la cascavalul pane care, apropo, are 400 calorii!

18. Fast food de urgenta

Esti in oras, te grabesti, nu ai timp sa manaci sanatos si solutia ta este mancarea de la fast-food? Stiu ca ai scuza pregatita, s-a intmplat o singura data! Acesta este un obicei care te poate trage foarte usor in “pacate” calorice.

In plus, la cele mai multe restaurant fast food gasesti acum si mancare low-fat. Ia-ti o salata si apa plata, nu un hamburger si un milk shake!

19. Nu te cantari zilnic

Calea sigura spre frustrare si dezamagire este sa te cantaresti in fiecare zi. Kilogramele in plus nu dispar peste noapte. Daca vrei sa stii permanent ce greutate ai, cantareste-te saptamanal, in cel mai bun caz.

Daca scopul tau este sa scazi 1 kilogram pe saptamana, vei avea satisfactii mult mai mari si te vei simti incurajata daca nu abuzezi de cantar.

20. Nu faci exercitii fizice

Atunci cand nu faci miscare, iti pui toate sperantele intr-o dieta care s-ar putea sa nu functioneze fara un pic de ajutor. Totul este sa gasesti exercitiile care iti fac tie placere.

Daca aerobicul nu te incanta foarte tare, te poti inscrie la cursuri de dans sau poti face miscare in intimitatea propriei locuinte.

O alternativa foarte practica este si mersul pe bicicleta pana la serviciu, daca distanta o permite.

21. Cazi in ispita

Dieta presupune mult efort si vointa, de aceea uneori vei cadea in ispita unei prajituri sau a unei pungi de chipsuri. Dar daca ai mancat un ecler, nu il incepe si pe al doilea.

Chiar daca iti trece prin cap ca regimul tau e compromis, atunci cand iti ingadui sa nu rezisti tentatiei o data, sigur o vei face si a doua oara.

Te vei simti din ce in ce mai vinovata si mai frustrata iar pasii tai se vor indrepta sigur din nou catre frigider.

22. Prea multa mancare de dieta

Oamenii care sunt la dieta pot fi recunoscuti de la distanta in supermarketuri. Cauta tot ce are inscriptionat “fara grasime” sau “fara calorii”. Uneori, nu functioneaza pentru ei asa cum se asteapta.

Dupa o masa “de regim”, unii se simt inca flamanzi sau nesatisfacuti. Este un scenari periculos deoarece poate aparea o nevoie persitenta de a rontai ceva mai consistent.

De aceea, dupa marul sanatos poate urma un desert plin de zahar pentru a-si satisfice pofta de dulce.


23. O calorie, doua calorii…

Regula de functionare a dietelor este ca trebuie sa asimilezi mai putine calorii decat are nevoie organismul tau pentru a-si mentine greutatea actuala. Potrivit ultimelor sondaje, doar 10 % dintre noi ne calculam corect caloriile.

Cei mai multi dinre noi le subestimam. Hai ca o punga de chipsuri nu are asa de multe calorii…si parca ar merge si ceva acidulat cu ele, nu? O data nu o fi foc!

Ba e! Orice abatere e la dieta se va simti si pe cantar si in starea de spirit. Acele 200, hai 300 de calorii in plus vor fi suficiente pentru a-ti distruge tot efortul. Nu te sabota singura!

24. De fapt, cat esti de activa?

Atunci cand ai o zi incarcata si alergi prin oras pentru cumparaturi sau facturi, ti se pare ca esti la fel de obosita ca si cum ai fi tras la sala. De fapt, atunci cand alergi printre rafturile magazinelor sau cari pungi peste pungi, arzi maxim 300 de calorii.

Activitatea intensa de scurta durata arde mai multe calorii decat o zi intreaga de shopping. O plimbare lejera de o ora arde 100 de calorii. Daca maresti insa pasul la fiecare 5-10 minute si alternezi timp de o ora, vei arde cu 36% mai multe calorii.

25. Mancare aproape sanatoasa

Te uiti cu jind la partenerul tau care poate infuleca la micul dejun o farfurie de clatite, sunca si cascaval sau o mare omleta “cu de toate”.

Crezi ca farfuria ta cu fulgi de ovaz, nuci si banana e mai sanatoasa? Poate fi mai nutritiva dar cu siguranta aportul de calorii e apropiat, daca nu cumva mai mare.

100 de grame de fulgi de ovaz au intre 300 si 400 de calorii, 100 de grame de nuci au 655 calorii iar o banana de 170 de grame are peste 100 de calorii.

Incearca fructe si legume care au un aport mare de fibre dar unul mic de calorii.
De exemplu, inlocuieste cartofii ( 120 calorii/ 100 gr) cu vinete (23 calorii/ 100 gr) sau spanac (23 calorii/100 gr)

26. Randul doi!

Daca iti place foarte mult un fel de mancare, nu iti umple farfuria a doua oara. Mai bine pune restul in frigider si bucura-te de savoarea felului tau prefereat de mancare doua zile la rand, nu doua portii la cina!

27. Scump regimul, scump!

Cei mai multi oameni spun ca nu tin o dieta pentru ca nu banii necesari sa cumpere “mancare speciala” sau sa-si plateasca abonamentul la sala. O conceptie cat se poate de gresita! Nu trebuie sa aruci banii in stanga si-n dreapta pe ceaiuri, pilule si prafuri sau sali din buricul targului.

Poti scadea in greutate printr-o ajustare rationala a portiei de mancare, punand in farfurie ceea ce familia manaca de obicei.

Pentru exercitii fizice, iesi in parc la alergat sau chiar in jurul blocului. O alta solutie este banala coarda de sarit cu care se joaca toti copiii. Achizitioneaza-ti un astfel de “instrument” si sari 15-20 de minute pe zi. Ieftin si eficient!

28. Atitudine negativa

Orice dieta incepe cu o portie zdravana de optimism asezonata cu vointa. Daca te incapatanezi sa crezi ca nu va functiona nimic pentru tine, viata e grea si tu esti grasa, cu siguranta asa se va intampla.

Kilogramele in plus nu se topesc prin plans de mila!

29. Post negru

Sa stai nemancata o zi intreaga apoi sa te asezi la masa doar seara este o idee extrem de proasta. Cand te vei hotari sa mananci in cele din urma, sigur vei opta pentru o portie mai mare decat este recomandat care sa contina multe calorii pe care corpul tau nu le va arde.

30. Slabesc pentru tine

Sprijinul unui prieten bun sau al unui iubit care sa te sustina atunci cand incepi un nou regim alimentar iti maresc sansele sa dai kilogramele jos pentru ca iti pot insulfa o atitudine pozitiva.

Atentie insa la cei care devin cicalitori si isi doresc atat de mult sa te vada slaba incat pierd din vedere cel mai important aspect: sanatatea ta.

Daca dieta ta a pornit de la presiunile cuiva, incearca sa te eliberezi de constrangeri inainte de a face schimbari majore in stilul tau de viata.

Sursa Foto: shutterstock.com

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cum să îți pregătești corect grădina la început de primăvară
Primăvara este anotimpul reînnoirii, deci momentul perfect să îți...
 
Rutina după duș pentru o piele mereu catifelată
După duș este esențial ca pielea să primească îngrijirea de care...
 
Trei sfaturi simple pentru a reduce consumul de carbohidrați
Reducerea consumului de carbohidrați este o prioritate pentru cei car...
 
Varza, beneficii uimitoare pentru sănătate
Varza este bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. Iată ce bene...
 
Alimente și băuturi care usucă pielea
Principala cauză a problemelor de piele este dieta necorespunzătoare...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0