Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 01 Martie 2019    Actualizat: 01 Martie 2019

      Mărțișorul este simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi. De Mărțișor, vechiul de reînnoiește, iar tradițiile și datinile vechi de mii de ani sunt readuse în centrul atenției. Iată unele dintre cele mai frumose tradiții și obiceiuri românești legate de această sărbătoare:

 

      Potrivit tradiției, Mărțișorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Șnurul alb cu roșu are semnificații importante: albul semnifică masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea și iubirea, alături de bucuria de a trăi.

 

      Prin îmbinarea celor două, femininul se întrepătrunde cu masculinul, iarna se împacă cu vara, ciclul vieții se înnoiește, iar căldura se combină cu frigul creând o unuine perfectă. Unii etnografi consideră că sărbătoarea Mărțișorului reprezintă de fapt revenirea la viață a naturii după Marele Potop menționat în Biblie. 

 

      Se mai spune că persoana care poartă mărțișor mai multe zile la rând, în perioada 1-9 martie (în unele locuri mărțișorul se poartă toată luna martie, sau până de Florii) va avea noroc tot timpul anului. De asemenea, pentru persoana respectivă, restul anotimpurilor vor fi precum primăvara, pline de speranță, de început, de căldură, de optimism. 

 

      Potrivit credințelor românești străvechi, mărțișorul are puteri deosebite, poartă noroc, apără de forțele malefice, previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie, ține departe deochiul, protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui. Dacă este purtat la încheietura mâinii, trebuie să fie încheiat cu un nod, nodul are funcție protectoare, ține răul departe de cel care poartă șnurul. Împletiturile au rolul de a ține departe ghinionul și împrejurările nefavorabile.

 

      În perioada 1-9 martie, se aleg și Babele pentru a vedea cum îți vor fi zilele în anul respectiv. După cum spun legendele din bătrâni, de zilele Babelor, baba Dochia obișnuiește să toarcă și să își scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile. În Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul în aceste zile de „Babe” pentru a nu atrage mânia și blestemele babei Dochia.

 

      În unele părți din Bucovina sau în zone ale Moldovei, există un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agățate de un șnur alb cu roșu, monede de argint sau aur. În vremurile de odinioară însă, această monedă trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpăra o felie de brânză albă, dulce și frumoasă. Astfel, fata care a purtat acea monedă va fi dulce și frumoasă tot timpul anului, tenul ei va fi luminos și neted pentru foarte mult timp. Tradiția din unele zone ale țării, spune că mamele trebuie să prindă la mâna copilului sau la gât o monedă de argint pentru ca cel mic să fie precum argintul: curat, sănătos și ferit de friguri. 

 

      Gestul dăruirii mărțișorului este, de asemenea, plin de sacralitate și semnificații. A dărui un mărțișor cu inimă curată unei persoane la care ții cu adevărat înseamnă, potrivit tradiției din bătrâni, să îndupleci soarele să-ți dea sănătate, frumusețe, veselie, poftă de viață și iubire. În același timp, gestul bărbaților de a înmâna mărțișoare femeilor este un îndemn la armonie, unuine și bună înțelegere. O primăvară minunată!

 

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.tapatalk.com/groups/telenovelas1/1-martie-martisorul-t4425-s10.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Rutina după duș pentru o piele mereu catifelată
După duș este esențial ca pielea să primească îngrijirea de care...
 
Trei sfaturi simple pentru a reduce consumul de carbohidrați
Reducerea consumului de carbohidrați este o prioritate pentru cei car...
 
Varza, beneficii uimitoare pentru sănătate
Varza este bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. Iată ce bene...
 
Alimente și băuturi care usucă pielea
Principala cauză a problemelor de piele este dieta necorespunzătoare...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0