Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
TRADITII, DATINI SI OBICEIURI ROMANESTI
Adaugat: 13 Iunie 2016    Actualizat: 13 Iunie 2016

     Luna a sasea din an este dedicata zeitei Iuno, sotia lui Jupiter si protectoarea femeilor maritate. Intrucât in iunie se coc ciresele, primele fructe ale anului, luna se numeste, in traditia româneasca, Ciresar.
     Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh
Reprezinta o sarbatoare crestina importanta, praznuita duminica, la 50 de zile dupa Paste, care celebreaza coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos.
Denumirea „Rusalii” vine de la vechea sarbatoare romana "Rosalia", când se puneau trandafiri pe morminte.
     In folcorul autohton, Rusaliile, sau Ielele, sunt considerate zâne rele, care iau mintile oamenilor, sau ii pocesc pe cei care le ies in cale. Se spune ca oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, pentru a se apara de acestea, si ca nu e bine sa le vorbeasca, daca le intâlnesc. Se crede despre Rusalii ca sunt Zânele apelor si, din aceasta pricina, de ziua lor nu e bine sa te scalzi, caci te-ai putea ineca...

     Calusarii
     Inainte cu o saptamâna de Rusalii, flacaii care-si doresc sa intre in Ceata Calusarilor se aduna in afara satului, pe malul unei ape, unde, printr-un scenariu-ritual, depun un juramânt, prin care accepta ca, vreme de o saptamâna, sa trăiasca sub semnul unui „timp sacru”.
Ceata Calusarilor este formata din 9-11 membri si este condusa de un vataf. Un rol important are si un alt personaj al cetei, numit "Mutul". Acesta, mascat in timpul dansurilor Calusarilor, ii pedepseste pe cei care gresesc, executând tot felul de gesturi comice.
     In perioada Rusaliilor, Calusarii au practici si formule magice, acte rituale si dansuri executate de o ceata strict ierarhizata (Mut, Vataf, ajutor de Vataf, Stegar, Calusari), pe melodii cântate de lautari. Se spune ca dansul ritual are puteri magice de aparare si vindecare a unor boli, de alungare a Ielelor, dar si efecte fertilizatoare asupra pamântului si a tinerelor neveste.
Prima descriere a acestui obicei dateaza din secolul al XVIII-lea si apartine carturarului român Dimitrie Cantemir, in lucrarea "Descrierea Moldovei".
     Sânzienele sau Dragaica
     Sânziana, sau Dragaica, cum i se ai spune in anumite zone etnografice, este o zâna, care pluteste peste paduri si câmpuri, in ziua solstitiului de vara (24 iunie), impreuna cu alaiul nuptial, format din zâne fecioare. In vechime, «Sânzienele» erau zâne ale padurii, ale câmpurilor si ale florilor, iar batrânii le spuneau «femei sfinte», care umbla noaptea pe câmp, «fete rapite de zmei», inchise in palate.

Sursa foto: http://www.etno.ro/images/stories/traditii/sanziene_1_site.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0