Antoneta Ioniță, deputat PNL de Brăila, atrage atenția asupra senatorilor PSD și ALDE care, cu 62 de voturi împotrivă, au respins modificarea Legii 263/2010 referitoare la sistemul unitar de pensii publice, în condițiile în care gărzile pe care medicii le fac nu sunt recunoscute ca vechime în muncă și nu sunt luate în calculul pensiilor, chiar dacă aceștia plătesc contribuții sociale.
Legea modificată permitea medicilor care efectuează gărzi să beneficieze, la cerere, și de posibilitatea de a se pensiona mai devreme de vârsta standard, în cuantum direct proporțional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani femeile și 60 de ani bărbații.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat este încă o dovadă a disprețului pe care actuala guvernare PSD-ALDE o arată față de medici. Trăim într-o țară în care ne plângem că ne confruntăm cu o criză acută de cadre medicale, pentru că acestea preferă să plece în străinătate decât să muncească în România, dar nu le recunoaștem vechimea în muncă. Și cine decide asta? Niște oameni foarte grijulii cu fiecare leu pe care îl încasează de la Parlament. Oare doamnele și domnii senatori care au votat astăzi împotriva recunoașterii orelor de gardă ca vechime în muncă, cum ar reacționa dacă ar veni în Parlament să lucreze sâmbăta, duminica sau pe timpul nopții, iar activitatea lor să nu fie considerată vechime în muncă?” a declarat deputatul PNL Antoneta Ioniță.
Liberala menționează că propunerea legislativă a fost avizată favorabil de mai multe comisii parlamentare, dar a primit raport negativ de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senat.
„A fost o bătălie, scorul a fost foarte strâns, dar războiul continuă și sper că vom găsi mai multă înțelegere la colegii din Camera Deputaților, care să fie conștienți că, potrivit calculelor realizate de asociațiile profesionale, un medic care efectuează, în medie, patru gărzi pe lună, acumulează peste 2.000 de gărzi în decursul activității, ceea ce echivalează cu 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă, neluați în calculul pensiei” a explicat deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță.
Potrivit acesteia, ar trebui să fie îngrijorător faptul că stresul, munca până la epuizare au provocat moartea a 58 de medici români, chiar în timpul gărzilor. În plus, sindromul de epuizare poate avea efecte negative asupra pacienților din cauza unor diagnostice puse greșit sau din cauza scăderii calității actului medical. Posibilitatea pensionării anticipate, la cerere, poate reduce aceste riscuri, ba mai mult, ar permite tinerilor medici să aibă acces în sistemul medical public.
Sursa foto: ://www.google.com/search?q=antoneta+ionita&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjb58ugzv7gAhUkp4sKHeV2DGEQ_AUIDigB&biw=1920&bih=937#imgrc=5Bxx_SFAv2AKwM: