Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
TRADITII, DATINI SI OBICEIURI ROMANESTI
Adaugat: 30 Decembrie 2016    Actualizat: 30 Decembrie 2016

Pentru cel mai important moment, trecerea în noul an, pregătirile se reiau. In săptămâna dintre Crăciun și Anul Nou, în toate satele cetele de flăcăi se prepară pentru "urat", sistem complex de datini și obiceiuri. Pe înserat, în ajunul anului care se pregătește să se nască sunt așteptați să apară "Ursul", "Capra", "Bunghierii", "Căiuții", "Malanca", "Jienii", "Mascații" etc.
Concretizarea spectaculoasă a unor mituri antice legate de simbolistica animalelor, aceste manifestări reprezintă o modalitate originală de exprimare a arhaicelor asociații rituale dintre animale și cultul cvasiuniversal al soarelui. Există și un cuvânt generic pentru aceste obiceiuri: "mascații". Recuzita, măștile, costumele sunt pregătite din vreme. Mai ales măștile sunt cele care vorbesc cel mai mult despre imaginația și umorul săteanului român. Anume meșteri s-au specializat în confecționarea lor, ele devenind cu timpul adevărate podoabe de artă populară.
     Faptul că aceste obiceiuri se practică la cumpăna dintre ani este justificat de simbolistica zilei de 31 decembrie, care in gândirea populară reprezintă data morții dar și a renașterii ordinii cosmice. Structura ceremonială a obiceiului este în același timp plină de forță și vitalitate. Muzica și dansul, remarcabile prin virtuozitate și dinamism, măștile pline de expresivitate, alcătuiesc un spectacol unic.
Timbru reprezentând "Pluguşorul"    
În diferite zone ale țării, costumația și interpretarea pot fi diferite, dar obiceiul este în esență același. Dacă acest fel de manifestare ne duce cu gândul la practici arhaice magice de alungare a maleficului, "Plugușorul", alt obicei, este strâns legat de mitul fertilității. Vorbe frumoase, de prosperitate și belșug sunt adresate de cetele care vin cu "Plugușorul", fiecărei gospodării. Ca o incantație magică, textul urării se transmite din tată în fiu și nu există român să nu-l cunoască.
Tot ajunul anului nou prilejuiește practicarea anumitor acte misterioase, care încearcă să prospecteze viitorul. Iată unul dintre obiceiuri: "Vergelul". Este un prilej de sărbătoare, la care participă mai ales tinerii necăsătoriți și părinții acestora. Cei care fac "Vergelul" doresc să afle ce le rezervă noul an, mai ales dacă și cu cine se vor căsători. În casa unei gazde, anunțată din vreme de "colceri" sau "chemători" se adună toți cei interesați. Într-un căzănel cu apă, cei ce doresc să-și cunoască viitorul aruncă un obiect personal - inel, mărgea, pieptene, ban, cuțit etc. Personajul cel mai de seamă este "Vergelatorul".
 El urmează să "proorocească viitorul", să-și potrivească vorbele și să stârnească hazul. Ajutându-se de două vergele de la războiul de țesut, acesta bate în marginea căzănelului, intonând o incantație. Obiect după obiect este scos din apă la cererea participanților. Tâlmăcirea sensului obiectului este simplă: inel - nuntă, ban - bogăție, pieptene - bărbat colțos, cuțit - ceartă, piatră - căsătorie amânată etc.
 După ce toate răspunsurile au fost date, cu toții, triști sau plini de speranță, se adună în jurul căzănelului din care apa a fost înlocuită cu vin și petrecerea începe.
 Când se apropie miezul nopții către noul an, țăranii recurgând la meteorologia populară, obișnuiesc să prevadă cum va fi vremea în anul ce vine. Se folosesc de foile unei cepe mari pe care le desprind și le așază în ordine, numindu-le după lunile anului. In fiecare din ele pun puțină sare. A doua zi, de Sfântul Vasile, cel ce dezleagă vrăjile și făcăturile, ei vor verifica cât lichid a lăsat sarea topită în fiecare foaie. Așa vor ști, pentru că în mod misterios cantitățile sunt diferite, dacă vor avea secetă sau ploaie și în ce lună anume.
Prima săptămână din ianuarie este marcată de doua alte importante sărbători creștinești: Botezul Domnului sau Boboteaza pe 6 ianuarie, și Sfântul Ion pe 7 ianuarie. Toți românii se duc la biserică de Bobotează, pentru a lua apă sfințită, atât de necesara pentru tămăduire și purificare. În satele și orașele asezate pe maluri de ape, tinerii se întrec să scoată la mal crucea aruncată de preot în apa înghețată.
Cel ce va reuși, va avea parte numai de bine. În aceste zile, atât de reci ale iernii, adunați pe lângă focuri, neavând altă treabă decât de a hrăni animalele, țăranii români își trag sufletul alături de cei dragi, petrecând cu toți Ionii și Ioanele și pregătindu-se pentru truda care va veni curând, odată cu topirea zăpezii.

Sursa foto: http://ziarpiatraneamt.ro/wp-content/uploads/2010/12/Anul-Nou.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Prejudiciu de 60.000 lei, la Piața Centrală Câmpina, creat de fostul director Marian Nistor
Cum va fi recuperat prejudiciul de 60.000 de lei din visteria Pieței ...
 
În Municipiul Câmpina se continuă lucrările de reabilitare a străzilor
„Nu stăm degeaba! Reparăm și reabilităm infrastructura rutieră...
 
Mai multe primării din Teleorman angajază
Locuri de muncă vacante la 4 primării din județul Teleorman.
 
Primăria Grivița a organizat cursuri de karate pentru copiii din comună
Copiii și adolescenții din comuna Grivița au participat la cursuril...
 
Primarul Alin Moldoveanu s-a implicat, personal, în noua campanie de sterilizare a animalelor de companie din Câmpina
La Câmpina are loc, în aceste zile, o nouă campanie gratuită de st...
 
O nouă magistrală de apă se va construi la Piatra Neamț
Primăria Piatra Neamț a obținut fonduri prin programul Anghel Salig...
 
Primăria Seini, anunț cu privire la abonamentul de parcare pentru anul curent
Se oferă reducere celor care plătesc abonamentul pentru parcare pe u...
 
Alte fonduri europene vor ajunge în Municipiul Câmpina
Primarul Municipiului Câmpina a semnat un nou contract de finanțare ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Bugetul pentru Casa Verde fotovoltaice va fi de cel puțin patru ori mai mare decât anul trecut

» 27 Ianuarie 2023 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Ministrul Educației dă asigurări că va susține educația în spiritul demnității, toleranței și al respectării drepturilor omului

» 27 Ianuarie 2023 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Plante care întăresc rezistența organismului în fața virusurilor

» 27 Ianuarie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Berzasca, prima stațiune lacustră din România
CARAS-SEVERIN
» 27 Ianuarie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Primăria Călinești va organiza un concurs de recrutare pentru postul de referent

» 27 Ianuarie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Bugetul Municipiului Tecuci este în dezbatere pubică până pe 31 ianuarie

» 26 Ianuarie 2023 | Comentarii 0