Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
FOLCLOR ROMANESC
Adaugat: 17 Octombrie 2017    Actualizat: 17 Octombrie 2017

Ioana Radu

     Ioana Radu, nascuta pe 17 februarie 1917, București — decedata pe 19 septembrie 1990, București, a fost o cântăreață română de muzică populară și romanțe. A fost sora cântăreței Mia Braia și a doua femeie motociclist din România.

     Biografie
     Pe numele adevărat Eugenia (Jana) Braia, copilărește în Craiova, unde era stabilită familia artistei. De la lăutarii cârciumei tatălui său, Constantin Braia („La ieftenirea traiului”) – Ion al lui Țache, Gheorghe al lui Gâgă, Limbă – culege și învață primele cântece populare și lăutărești.
     Studiază la Liceul „Elena Cuza” din Craiova, unde profesoara de muzică, Elena Simionescu, îi cultivă dragostea pentru cântecul lăutăresc și mai ales pentru romanță. După un periplu la Calafat și Corabia, în 1936, din cauza situației financiare precare, și-a părăsit soțul – compozitorul și profesorul de muzică Romeo Rădescu – stabilindu-se la București.

     Debutul
     În ianuarie 1936 sosește în București. Aici, se înscrie, cu ajutorul cântărețului Petre Alexandru (soțul Miei Braia), la un concurs de muzică populară organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, care a durat trei luni și la care erau înscriși 800 de candidați. Au fost admise doar Eugenia Braia și Eugenia Nedelea (Rodica Bujor). Comisia, condusă de Theodor Rogalski, era alcătuită din Valentina Crețoiu, Aurel Alexandrescu (amândoi prim soliști ai Operei), Alfred Pagoni, Grigoraș Dinicu, Alfred Alessandrescu și Ion Filionescu (compozitor și pianistul lui George Enescu), cel care i-a ales pseudonimul artistic – Ioana Radu.
     Cântă prima oară la Radio pe 30 aprilie 1939, într-un program de muzică ușoară cu Petre Alexandru și Mia Braia, cu numele Jana Radu și acompaniată de Ansamblul „Serenada” condus de Sandu Marian. Melodiile pe care le-a interpretat au fost „Pădure și iar pădure”, „De cine dorul se leagă” și „Dorule”. Debutul radiofonic real, cu pseudonimul ales de Ion Filionescu, s-a desfășurat în 29 octombrie 1939, în cadrul căruia a prezentat un buchet de melodii populare („Dorule și-o boală grea”, „Când o fi la moartea mea”, „Am iubit și-am să iubesc”, „Mă suii pe dealul Cernei”, „La Ciolpan, la crucea'naltă”, „Foaie verde ca cicoarea”) în acompaniamentul orchestrei Vasile Julea.

     Cariera artistică
     După succesul de la Radio ajunge în Ploiești unde cântă la restaurantul „Azuga” timp de 6 luni. A avut drept acompaniament orchestra fraților Melak din Lugoj. De trei ori pe săptămână revenea în București pentru a-și susține „micro-recitalurile” la Radio.
     După încheierea contractului cu restaurantul „Azuga” se stabilește definitiv în Capitală, cultivând cu mare succes de public valorile muzicii populare în vestite restaurante și grădini de vară ale timpului („Potcoava”, „Princiar”, „Motanul negru”, „Cina”), acompaniată de formațiile instrumentale Vasile Julea, Costică Tandin, Dumitru Spirescu-Oltenița (cu care a fost și căsătorită), Nicușor Predescu, Victor Predescu, Nicu Stănescu etc. Concomitent, în urma sfatului primit de la Gaby Michailescu (impresarul artiștilor Maria Tănase, Petre Ștefănescu-Goangă), se dedică interpretării romanței românești.
     După război, și-a continuat activitatea concertistică la Radiodifuziunea Română, la Teatrul de Estradă „Constantin Tănase” (unde cânta și Maria Tănase), la Circul de Stat și la Orchestra de muzică populară „Barbu Lăutaru” din București.
     A participat la mai multe ediții ale Festivalului național de romanțe „Crizantema de Aur”, de la Târgoviște și a făcut parte din juriul Festivalului-concurs „Maria Tănase” de la Craiova încă de la prima ediție (1969).
     În 1986 Ion Popescu-Gopo a inclus-o în documentarul Bucureștiul ieri, Bucureștiul azi, Bucureștiul mâine, iar în 1987 Pompiliu Gâlmeanu a realizat filmul Omagiu romanței — Ioana Radu, având drept protagonistă artista.

     Accidentul de mașină
     Într-un turneu, în anul 1961, pe șoseaua Orșova-Caransebeș, autobuzul care transporta artiștii a fost implicat într-un accident de circulație, Ioana Radu a fost grav rănită la picioare, rămânând cu sechele pe viață.
     Spectacolele de adio, de retragere din viața muzicală, le-a dat în 1967 în Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, pe stadioane, datorită mulțimii oamenilor care doreau să fie alături de marea artistă.

     Spectacol aniversar
     Pe 8 februarie 1987, la Studioul de concerte „Mihail Jora”, a avut loc spectacolul aniversar Ioana Radu – 70 de ani. Printre invitați s-au numărat Cleopatra Melidoneanu, Elvira Cârje, Dorin Teodorescu, Petre Gusti, Alla Baianova, Nicolae Nițescu, Angela Similea, Corina Chiriac, Marius Țeicu, Ștefania Rareș, Daniela Condurache ș.a.

     Distincții
     A fost distinsă cu titlurile Artist emerit (1957) și Artist al poporului (1964).
     Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, solistei lirice Ioana Radu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”.

     Decesul
     Se stinge din viață pe 19 septembrie 1990, într-o cumplită singurătate. Este înmormântată în cimitirul Bellu din București.

     Aprecieri
     „Parcă vocea dumitale e tot de pe-aici, de prin Vălenii-de-munte, că e curată precum apa de izvor.” — Nicolae Iorga
     „Glasul dumitale face minuni, pe care le doresc și viorii mele...” — George Enescu
     „Romanța răsună și «La umbra nucului bătrân», și «În fânul de curând cosit».
     O cântă românul «Pe lângă boi», se cântă și «La oglindă».
     Și pentru ca Romanța să capete un «un singur nume», cum spune poetul, noi i-am spus: Ioana Radu.” — Elvira Cârje, prim solistă a Operei Române

     Festival
     Între 7 și 9 octombrie 1998, la Craiova, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului național de romanțe „Ioana Radu”. Festivalul are loc odată la doi ani.

Sursa foto: http://www.7-zile.com/ftp/nr214/gif/ioana%20radu.jpg.gif


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primăria Spineni organizează sâmbătă Ziua comunei
„Avem onoarea să vă invităm…”
 
Primăria Lugoj va implementa, începând cu noul an școlar, programul „Primul meu Ghiozdan”
„Se va acorda un ghiozdan echipat cu un set de rechizite școlare fi...
 
La Focșani au fost inaugurate două noi locuri de joacă
Primăria Focșani derulează un program de reabilitare a locurilor de...
 
Viceprimarul din Alba Iulia atrage atenția firmelor care provoacă disconfort locuitorilor că vor „continua să fie amendate”
„Firmele care nu respectă legea și care le provoacă albaiulienilo...
 
Primăria Bacău anunță că bazinul de înot se închide pentru o lună
În perioada 15 august - 18 septembrie 2022, bazinul de înot din Bac...
 
Primăria Pârscov, ironizată de șoferi după ce a solicitat sprijinul localnicilor pentru denumirea străzilor… pline de noroi
„Moartea Bucșelor”, „Strada Nimăniu”, „Spaima Telescoapelo...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Cum se descurcă Nicole Cherry cu cariera și cu fetița ei de 8 luni: Da, într-adevăr...

» 16 August 2022 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Ciolacu spune care este prioritatea coaliției de guvernare: Soluții pentru prețurile la energie

» 16 August 2022 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Ingrediente neobișnuite care păstrează culoarea părului vopsit

» 16 August 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În perioada 25 august - 1 septembrie, la Craiova va avea loc Festivalul Puppets Occupy Street
DOLJ
» 16 August 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Lucrările de pe strada Tudor Vladimirescu, aproape de final

» 16 August 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL COVASNA
 
Primăria Sfântu Gheorghe invită locuitorii să participe la evenimentul O zi fără mașini

» 15 August 2022 | Comentarii 0