Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
PORTURI POPULARE ROMANESTI
Adaugat: 11 Iulie 2013

Ia de Argeş

 

            Ca şi celelalte ii din ţară, ia de Argeş s-a făcut cunoscută prin folosirea ei de către femeia satului argeşean, în toate împrejurările vieţii. La bucurie, ca şi la durere, aceasta a îmbrăcat ia, fota şi marama de bumbac ori borangic.
            Începând cu zona Argeş pătrundem în por­tul românesc a cărui piesă caracteristică este „fota“ strânsă pe corp, spre deosebire de vâlnicul larg şi învoalt de Oltenia. Fota se poartă cu ia grea, bogată şi strălucitoare. Alături de fotă stau catrinţeie de Argeş alese în motive florale. Pe cap se poartă „cârpa“ sau marama lucrată din bumbac în 2 iţe şi cusută cu motive florale în roşu şi ornată cu fluturi asemănători celor de pe ie. Mai târziu, s-a folosit marama fină în două iţe, de borangic, aleasă cu coton şi „fir” alb sau galben.
            la de Argeş este ia tradiţională de ţip „car­patic” care se croieşte din 4 lăţimi şi se încre­ţeşte la gât prin guler. Jos, la mânecă se termi­nă prin bentiţă sau bantă. Croiul ei nu are nici o răscroială, dându-ne certitudinea că şi această ie are aceeaşi provenienţă ca şi celelalte ii din costumul românesc.
            Bogată, fastuoasă, culoarea de bază fiind roşu, negru sau roşu vişiniu, ia se ornamentea­ză cu motive geometrice şi florale. Distribuirea se face în aşa fel încât, cu toată bogăţia de or­namente, ia de Argeş nu este obositoare, săteanca ştiind şă proporţia între câmpurile florale şi restul pânzei. Distribuite în şiruri transversale, motivele de pe altiţă se subliniază cu brâie cusute în punctul brânelului, cu fir de aur ori argint. Sub altiţă se găseşte încreţul, care apare lat, mai lat ca la oricare dintre iile româneşti, şi decorat întotdeauna într-o gamă largă de culori. Aşa se face că deşi, de cele mai multe ori ia se coase în una sau două culori, încreţul se lucrează în 4-5 culori.
            Alb, galben, verde, roşu, albastru ca cerul iată culorile pe lângă care stau fluturii mari, albi sau galbeni, firul de aur sau argint. Punctul la un fir, brânelul, crucile, lănţişorul sunt punc­tele de cusătură ale acestui încreţ.
            Sub încreţ apar de cele mai multe ori motive care cuprind mâneca în întregime; sunt aşezate fie în rânduri, fie în „scăzământ”, fie „înfurcite”.
            Motivele înfurcite (după expresia locala) se distribuie de o parte şi de alta a unei „cosoi" (rând de cruci) în forma crengilor de brad şi cuprind suprafaţa mânecii din încreţ până jos la bantă şi uneori pornesc chiar din guler.
            Mâneca iei vechi se croieşte cu bantă lată (2-3 cm), care se lucrează cu motive mai mici; ia mai nouă se croieşte şi cu mânecă largă. Pieptul iei de Argeş se decorează, de obicei, cu motivele de pe mânecă. Aşezate în rânduri sau înfurcite, motivele ornamentează pieptul iei, săteanca din această parte a ţării nefolosind alte piese de îmbrăcăminte peste ea. De la brâu în jos, se poartă „fota de Argeş“.
            Caracteristica acestei fote este dimensiunea redusă şi ornamentarea prin cusătură. În afara judeţelor Olt şi Vâlcea, unde unele zăvelci ori vâlnice se cos sau se brodează cu acul de brodat, Argeşul ne dă singura fotă din ţară care se coa­se cu acul în cruci sau la un fir (sau se brodează cu acelaşi ac de brodat). Motivele geometrice sau florale se cos cu nuanţe de roşu combinat cu verde moale sau albastru, cu fluturi şi fir de aur pe fondul negru de pânză, ţesută în două ori în patru iţe, din lână subţire. Mai nou, cos­tumul de Argeş prezintă şi alesă tura în război, în ornamentarea fotei precum şi a iei. Motive geometrice şi florale nestilizate, dispuse în ban­dă numită „bată“, lată de 20-30 cm, pe poale şi pe partea din faţă dau frumuseţe fotei de Argeş.
            În faţă, sub fotă, se poartă „catrinţa“ de Argeş, ornamentată cu căpătâi şi cu aceleaşi motive de pe fotă (uneori din căpătâi pornesc motive „înfurcite"). Peste ie, se poartă şi piep­tarul brodat cu lâniţă colorată policrom şi paie­te. Iarna se poartă haină mare de dimie albă numită „cortel“ sau „mintean“ care este ornată discret cu găitane în culori de negru, puţin roşu şi albastru.
            Ca podoabe, femeia de Argeş poartă salba de de „galbeni “ de aur şi cercei de „icuşari“ - mo­nede turceşti, galbene, suflate cu aur. Culorile cusăturii de Argeş sunt roşu, roşu cireşiu, negru, iar punctele folosite sunt brăduţii de Argeş, crucea, lănţişorul (pentru firul metalic alb ori galben), la un fir,tighelul.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primar Voinești: 2021, un an cu realizări
La Voinești au fost realizate toate investițiile propuse pentru 2021...
 
Ce investiții vor fi începute la Reșița în noul an
„Trebuie să demareze lucrările de infrastructură la tramvai!” ...
 
Primăria Târgu Mureș a lansat o platformă pentru cetățenii care vor să se implice mai mult în dezvoltarea comunității
Târgumureșenii pot veni cu propuneri de cheltuire a banilor publici....
 
Primăria Satu Mare, anunț privind autorizarea și funcționarea unităților comerciale
Primăria Satu Mare a publicat regulamentul de funcționare și autori...
 
Președintele CJ Vâlcea: S-au alocat fonduri pentru ISU Vâlcea
CJ Vâlcea a alocat fonduri pentru dotarea ISU Vâlcea; au fost deja a...
 
Primăria Craiova, achiziții la început de an
Abonamente de internet pentru băncile smart, una dintre achizițiile ...
 
Consiliul Județean Arad, măsuri pentru protejarea drumurilor județene
În Arad se vor amenaja platforme pentru verificarea tonajului.
 
Strategia de dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud, pusă în dezbatere publică
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a pus în dezbatere publică st...
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Profesorii intră în grevă de avertisment pe 19 ianuarie. Ce nemulțumiri au

» 16 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Bode, „unde ești în țara unde polițiștii omoară copii pe trecerile de pietoni și încearcă să mușamalizeze”

» 15 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Ieși în evidență folosind stilul personal, în 5 pași simpli

» 15 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Catedrala Sfinții Voievozi din Târgu Jiu
GORJ
» 16 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Fostul prefect de Argeș demisionează din PNL datorită conducerii filialei județene

» 16 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Primăria Galați, primul pas pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență

» 15 Ianuarie 2022 | Comentarii 0