În ultimii ani, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste la Berlinală, iar la ediÈ›ia de anul acesta nu se dez. Mai precis, producÈ›ii româneÈ™ti au fost selectate la aproape toate secÈ›iunile importante ale festivalului.
Cea mai importantă prezență românească este cea a filmului „Nu mă atinge-mă/ Touch me not”, care a fost înscris în competiÈ›ia oficială pentru Ursul de Aur.
Pelicula este debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, fiind filmată pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 ÅŸi 2017, cu o distribuÅ£ie mixtă de actori profesioniÅŸti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) ÅŸi persoane reale. „Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenÅ£ei umane.
Filmul „Lemonade/ Luna de miere”, în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secÅ£iunea Panorama. Acesta spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreÅŸte cu americanul Daniel.
Documentarul regizorului Corneliu Porumboiu „Fotbal infinit/ Infinite Football” a fost selectat între cele 44 de filme din secÅ£iunea necompetiÅ£ională Forum.
La secÅ£iunea Generation Kplus, din care fac parte lungmetraje ÅŸi scurtmetraje dedicate copiilor ÅŸi tinerilor, au fost selectate două producÅ£ii româneÅŸti: „De Natura” (regia Lucile Hadzihalilovic) ÅŸi „Trois reves de jeneusse” (regia Valerie Mrejen ÅŸi Bertrand Schefer).
Totodată, actriÅ£ele Cosmina Stratan ÅŸi Dana Marineci participă la secÅ£iunea Generation 14plus, cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold „Cobain”, o coproducÅ£ie Olanda/ Belgia/ Germania. În aceeaÅŸi secÅ£iune vor fi prezente È™i actriÈ›ele Alexandra Suciu ÅŸi GraÅ£iela Bădescu care joacă în lungmetrajul ”Fortuna”, de Germinal Roaux, o coproducÅ£ie ElveÅ£ia/ Belgia.
Regizorul Călin Peter Netzer va fi, anul acesta, membru al juriului care va desemna câÅŸtigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut – GWFF Best First Feature Award -, alături de regizorul italian Jonas Carpignano ÅŸi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.
Patru români au fost selectaÈ›i anul acesta să candideze la Berlinale Talents. AceÈ™tia sunt Alina Grigore (scenaristă, regizoare, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film, jurnalistă) ÅŸi Mihaela Popescu (regizoare, editor).
Filmul „În pronunÅ£are/ Yet to rule” al Mihaelei Popescu participă la Woche der Kritik Berlin/ Săptămâna Criticii la Berlin – eveniment organizat de AsociaÅ£ia Criticilor de Film din Germania.
Conform stirilor, la Berlinală ICR Berlin susÅ£ine standul românesc de la European Film Market (EFM), precum ÅŸi apariÅ£ia catalogului Romanian Films. În cadrul EFM vor fi prezentate următoarele producÅ£ii româneÅŸti: „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, „Octav”, de Serge Celibidachi, „Vara s-a sfârÅŸit”, de Radu Potcoavă, „Secretul fericirii”, de Vlad Zamfirescu, „Stela”, de Stanca Radu, „Dansul Soarelui”, de Corneliu Gheorghiţă, ÅŸi „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu.
La secÈ›iunea principală vor fi proiectate 24 de filme, dintre care 19 vor concura pentru Ursul de Aur ÅŸi UrÅŸii de Argint, celelalte cinci rulând în afara competiÅ£iei.
CâÅŸtigătorii premiilor festivalului vor fi anunÅ£aÅ£i pe 24 februarie, într-o gală care va avea loc la Berlinale Palast. Juriul este prezidat de regizorul, scenaristul compozitorul de muzică de film ÅŸi producătorul Tom Tykwer. CeilalÅ£i membri ai juriului sunt actriÅ£a belgiană Cécile de France, fotograful spaniol Chema Prado, fost director al Filmoteca Española, producătoarea americană Adele Romanski, compozitorul japonez RyÅ«ichi Sakamoto ÅŸi criticul de film Stephanie Zacharek, din SUA.
sursa foto:https://www.relexa-hotel-berlin.de/en/berlin/calendar-of-events/international-film-festival-berlin