Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 11 Aprilie 2016    Actualizat: 11 Aprilie 2016

CORESI (sec XVI)

 

            Tipograf şi traducător de cărţi în limba română, diaconul Coresi este originar din Târgovişte. A învăţat arta tipa­rului în oraşul natal, în tiparniţa reîn­fiinţată în 1545 pe lângă curtea dom­nească. Ajuns meşter, Coresi a desfă­şurat o activitate prodigioasă. Prin stă­ruinţa lui au fost imprimate 35 de cărţi, număr impresionant pentru o epocă în care tiparul se afla încă la începu­turi.

            Coresi a fost sprijinit în munca sa de ajutoare pricepute, între care meş­terii Călin, Lavrentie, Lorinţ, Mănăilă - fost grămătic în cancelaria domnitorului muntean - precum şi de fiul său Şerban. Este interesant de menţionat că în «Palia de la Orăştie», care a fost tipărită de «meşterul mare al tiparelor» Şerban, fiul lui Coresi, apare pentru prima dată scris numele români şi nu rumâni ca până atunci, nume care, prin folosirea lui, atestă cunoaşterea originii latine a poporului nostru, de către tipograf.

            Prima carte pe care apare numele lui Coresi este un Octoih slavon, tipărit la Braşov (1556 - 1557). Cu admirabile gravuri, adevărate capodopere ale ge­nului, este înfrumuseţată o altă carte de cult, un Triod-Penticostar tipărit de Coresi şi 10 ucenici, la Târgovişte, în 1558. După această dată, Coresi a trecut din nou în Transilvania. S-a stabilit pentru tot restul vieţii la Bra­şov, oraşul oferindu-i bune condiţii de lucru. Paralel cu intensa sa activitate tipografică, care a dobândit importanţa unui act de cultură de nepreţuită va­loare, Coresi a făcut şi numeroase tra­duceri. Din totalul titlurilor apărute de sub teascurile tipografiei sale, o treime (12 cărţi) au apărut în limba română, între acestea remarcîndu-se: « Catehismul», «Tetraevangheliarul»,  «Psaltirea », « Evanghelia cu învăţături». Datorită lui Coresi, limba noastră a în­ceput nu numai să se impună ca limbă de cult, dar, prin frumuseţea cuvântului, să dobândească şi calităţi de limbă literară.

            Cărţile lui Coresi au fost un bun al tu­turor românilor, «Cine ceteşte - scria el -, să înţeleagă». Ele au circulat deo­potrivă în Transilvania, în Moldova, în Ţara Românească, meşterul mun­tean statornicit la Braşov aducând în acest fel o contribuţie deosebită la păs­trarea unităţii spirituale a poporului nostru.

Sursa foto: http://ro.wikipedia.org/wiki/Coresi


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0