Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MUNICIPIUL IASI
Adaugat: 06 August 2013

Casa Corpului Didactic Iaşi

Date de contact:

Tip biblioteca: Casa Corpului Didactic

Persoana de contact: Eva Nicolaescu, bibliotecar Prof. Laura Mihaela Andrei, Documentarist

Anul infiintarii: Anul de înfiinţare 1971

Istoric: Biblioteca Casei Corpului Didactic Iaşi este o bibliotecă pedagogică de drept public, fără personalitate juridică, ce îndeplineşte funcţii de informare şi documentare pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar, de coordonare şi îndrumare metodologică a bibliotecilor şcolare din reţeaua judeţeană. Biblioteca se adresează şi studenţilor interesaţi să îmbrăţişeze cariera didactică.
Casa Corpului Didactic Iaşi a fost înfiinţată în baza deciziei nr. 262 din 31 mai 1971 a Consiliului Popular al Judeţului Iaşi – Comitetul Executiv, cu sediul în Iaşi, str. Nicolae Bălcescu nr. 26, unitate cu personalitate juridică şi subordonată C.P.J. Iaşi, respectiv Inspectoratului Şcolar judeţean Iaşi ca ordonator de credite terţiar.
În primii ani s-a acordat o atenţie deosebită organizării unei biblioteci proprii. In primul rând a fost nevoie de amenajarea uneia, apoi de achiziţii de cărţi şi de alcătuirea în final de fişe bibliografice. Aceasta s-a dezvoltat, în primul rând, prin donaţii importante de carte de la şcoli din judeţul Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Sindicatul Învăţământului ş.a.
Spaţiul alocat bibliotecii era de 70 m.p. şi sălii de lectură de 120 m.p.
Încă de la început a fost angajată o bibliotecară cu normă întreagă, care a gestionat biblioteca casei corpului didactic de la înfiinţare până în anul 1990, când a fost transferată pe postul de expert instructor principal.
În anul 1972 Casa Corpului Didactic Iaşi deţinea un număr de 36 de abonamente la publicaţii din multiple domenii ale cunoaşterii (ex. Contemporanul, Romînia Liberă, Forum, Muzica, Gazeta matematică seria A, Studii şi cercetări lincvistice, Tribuna şcolii, Revista de filozofie, Revista de psihologie, Magazin istoric, Ateneu, Familia, Natura, Terra, Învăţământul profesional şi tehnic, etc. ).
La sfârşitul anului 1983 Casa Personalului Didactic Iaşi se mută în sediul nou din strada Octav Botez nr. 2A, unde funcţionează şi în prezent. Cu ocazia inventarului realizat aflăm cu biblioteca deţinea 22.231 volume.
In anul 1986, când Casele Corpului Didactic au fost desfiinţate printr-o simplă notă telefonică, biblioteca C.C.D. Iaşi împreună cu o parte dintre angajaţi au fost transferaţi la Liceul “M. Eminescu” din Iaşi, unde au funcţionat până în anul 1990.
În primul an după reînfiinţare, biblioteca a funcţionat în incinta fostului sediu din str. Nicolae Bălcescu nr. 26. Abia în luna februarie 1991 a fost mutată în sediul din str. Octav Botez nr. 2A, unde se desfăşura activitatea Casei Corpului Didactic. Odată cu schimbarea sediului s-a efectuat inventarierea şi predarea – primirea bibliotecii Casei Corpului Didactic Iaşi. Noile bibliotecare au primit toate documentele existente în bibliotecă (10 registre inventare, registrul de mişcare a fondului, toate specificaţiile intrărilor în gestiune din 1972 şi până în acel moment, toate documentele de ieşire a publicaţiilor din gestiune, fişele cititorilor restanţieri, anexele privind efectuarea inventarului, cheile de la sala de lectură şi de la depozite, dosarul respectivului inventar). La predarea – primirea gestiunii bibliotecii existau 22.860 de volume în valoare de 327.649,90 lei
Începând cu anul 1999, Casa Corpului Didactic Iaşi s-a implicat în proiecte naţionale şi internaţionale. Un proiect important pentru instituţia noastă a fost „Educaţie pentru informaţie în mediul rural defavorizat” care a avut ca finalitate înfiinţarea de Centre de Documentare şi Informare, spaţii în care elevii, cadrele didactice şi membrii comunităţii trebuiau sa aibă acces nemijlocit la informaţie (cărţi, publicaţii seriale, mijloace multimedia, calculatoare conectate la Internet).
Primele şase C.D.I.-uri din judeţul Iaşi s-au înfiinţat în decembrie 2003, din fonduri proprii şi din donaţii. În momentul de faţă Casa Corpului Didactic coordonează un număr de 31 de astfel de Centre de Documentare şi Informare, din care 24 create cu fonduri primite de la Ministerul Educaţiei în perioada 2006 – 2009.
În toamna anului 2009 biblioteca Casei Corpului Didactic a fost reorganizată ţinându-se cont de faptul că bibliotecile moderne trebuie să asigure utilizatorilor un circuit facil şi că mobilierul trebuie să permită accesul liber la raft al acestora, acestea semănând tot mai mult cu Centrele de Documentare şi Informare.
În cadrul bibliotecii funcţionează un bibliotecar, coordonator al bibliotecilor şcolare din întreg judeţul Iaşi şi un documentarist care coordonează activitatea Centrelor de Documentare şi Informare din judeţ. Ca for metodologic al bibliotecilor şcolare, biblioteca C.C.D. asigură acestora asistenţă de specialitate în domeniul biblioteconomiei si informării documentare.
În anul şcolar 2009 – 2010 bibliotecarii şcolari au la dispoziţie un număr de şapte cursuri de perfecţionare, pe tematici diferite (Managementul structurii info-documentare , Proiectul cultural educaţional in unităţile şcolare, Marketing in domeniul infodocumentar, Managementul informaţiei in structuri infodocumentare, Prelucrarea informatizată a informaţiei, Valorificarea informaţiei din colecţiile biblioteci/centrului de informare şi documentare , Inovaţie pedagogică prin centrul de documentare si informare).
În prezent, fondul bibliotecii este de 38.000 de volume şi cuprinde în principal carte pedagogică, psihopedagogică, metodici pentru diferite obiecte.
La biblioteca Casei Corpului Didactic se găsesc programele şcolare, planurile de învăţământ, programele de titularizare şi de obţinerea a gradelor didactice, cât şi ghiduri metodologice în sprijinul desfăşurării activităţii cadrelor didactice.
La sala de lectură, pot fi consultate „Tribuna învăţământului”, revista „Biblioteca”, „Monitorul Oficial”, precum şi documente trimise de la casele corpului didactic din ţară şi de la Ministerul Educaţiei (Şcoala la răscruce, Educaţie pentru sănătate, Asigurarea calităţii în educaţie etc.).

Informatii colectii: Carte românească : 34593 vol.
Carte străină: 3500 vol.
Periodice româneşti: 2128
Colecţii audio video: 25

Adresa: Strada Octav Botez, nr. 2A, Iaşi

Judet: Iasi

Telefon: 0232/267731

Fax: 0232/210424

E-mail: ccdiasi@gmail.com

Program functionare: Luni – Vineri 900 – 1700
Sâmbătă 9.00 – 14.00


 

 

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primăria Craiova, achiziții la început de an
Abonamente de internet pentru băncile smart, una dintre achizițiile ...
 
Primăria Galați, primul pas pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență
Administrația gălățeană a făcut primul pas pentru construirea un...
 
Căminul Cultural din Dragomirești, aproape de finalizare
Un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții este apr...
 
Primăria Florești anunță colectarea brazilor de Crăciun
„Vă rugăm să nu aruncați brazii în containerele de deșeuri” ...
 
Primăria Alexandria, apel către locuitori pentru evitarea aglomerației la plata impozitelor
„Plătiți sigur și rapid prin accesarea platformei ghișeul.ro” ...
 
Primăria Baia Mare, somată să plătească gunoiul, altfel nu se va mai ridica din februarie
Operatorul de salubritate din Baia Mare a somat Primăria să plăteas...
 
Fostul prefect de Argeș demisionează din PNL datorită conducerii filialei județene
Emanuel Soare și-a anunțat demisia din PNL, din cauza comportamentul...
 
Primăria Fetești va primi finanțare europeană pentru realizarea unui centru multifuncțional și pentru reabilitarea unor străzi
Primăria Feteși și ADR Sud-Muntenia au semnat contractul de finanț...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANM: Alertă de ninsori viscolite în unele zone ale țării

» 23 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Rafila: Discuția despre introducerea certificatului Covid la locul de muncă rămâne deschisă

» 22 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
La ce trebuie să fii atent când cumperi crenvurști

» 23 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
S-a deschis domeniul schiabil de la Harghita care conectează 12 pârtii din 6 locații
HARGHITA
» 23 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL OLT
 
Primăria Slatina a premiat excelența

» 22 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Primăria Fetești va primi finanțare europeană pentru realizarea unui centru multifuncțional și pentru reabilitarea unor străzi

» 21 Ianuarie 2022 | Comentarii 0