Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
JUDET MURES
Adaugat: 29 August 2013

Biblioteca Judeţeană Mureş

 

Date de contact:

 

Tip biblioteca: Biblioteci Judetene

Website: http://www.bjmures.ro

Director: Monica Olivia Avram

Persoana de contact: Melania Suciu, bibliotecar metodist

Istoric: Gradul de cultură şi civilizatie a unei colectivităţi a fost şi rămâne condiţionat de instituţiile sale. Biblioteca se înscrie între cele cu implicaţii civilizatoare mai presus decât altele, fiind suma cunoştinţelor umane la un moment dat. Vechimea oraşului Târgu-Mureş se pierde în îndepărtata istorie, iar prima atestare documentară îl confirmă ca existent în anul 1332, într-un act de plată a zeciuilelii preotului "roman". Aşezarea trebuia să fie consolidată şi din punct de vedere instituţional.
La mai bine de 200 de ani, în 1557, aici era mentionată o bibliotecă pe lângă un aşezământ instructiv-educativ Schola Particula, prima de acest fel de pe cuprinsul României.
Acesteia i-a urmat ctitoria guvernatorului Transilvaniei Sámuel Teleki (1731-1822), originar din Gorneşti jud. Mureş, care, pe timpul când era la Viena, gândeşte şi pune în aplicare planul unei mari biblioteci europene, instituţie care va tezauriza resursele mateiale ale întinselor moşii de pe Valea Mureşului, în rezerve spirituale.
Biblioteca împlinită, îşi deschide portile în anul 1802, fiind declarată bibliotecă publică. Lor le-a urmat în a doua jumatate a secolulului al XIX-lea numeroase biblioteci şcolare, institutii de cult ori administrative, societăţi, asociaţii şi uniuni, cele personale, cu destinaţii precise şi colecţii dirijate. Pe bună dreptate oraşul Târgu-Mureş se putea supranumi unul cultural, al bibliotecilor, care au avut implicaţii în întreaga sa evoluţie.
toate că Bibliotheca Telekiană a fost declarată publică, prin valoarea şi profilul colectiilor, a rămas una savantă. Interesul restrâns de instruire şi cunoaştere la acea dată a locuitorilor o consacra în special tineretului studios aflat în practică la Tabla Regească (Tribunalul Suprem al Transilvaniei) şi unui număr destul de restrâns de intelectuali. Între românii care au beneficiat de serviciile acestei biblioteci se numără canonicul Timot Oasiadin Blaj, în căutarea de izvoare pentru fundamentarea ştiintifică a operelor sale.
O bibliotecă publică se impunea la Târgu-Mureş la începutul secolului, odată cu evolutia demografică, urbanistică, dezvoltarea industrială şi a atelierelor de meserii, diversificarea învatamântului, consecintă a gradului de instruire responsabil la cerintele cunoaşterii şi informării. Noul plan al autoritătilor locale este pus în aplicare în anul 1913, când este dat în folosintă impozantul Palat al Culturii.
Conceput după o viziune modernă europeană el devine centrul spiritual al oraşului prin instituţiile pe care avea să le adăpostească, sala mare şi mică de spectacole şi conferinţe, statornica, teatru, cinema, pinacotecă, conservator iar o aripă a clădirii a fost destinată bibliotecii publice care şi-a deschis serviciile pentru cititori în acelaşi an. Ea a căutat să răspundă unui deziderat mai vechi sau unor funcţii îndeplinite pînă la acea dată de numeroase biblioteci cu vechi tradiţii: biblioteci şcolare, personale, ale diferitelor instituţii, societăţi şi asociaţii, care îşi subordonau activitatea unor laturi educative restrînse, cuprinzînd numai anumite categorii de cititori, fiind limitate ca fonduri de cărti şi interese.
Dr. Molnár Gábor în Sala de lectură, 1913.
1913-1936
Ca bibliotecar şi director a fost numit juristul dr. Molnár Gábor, Vezi detalii în Anuar.intelectual desăvârşit, el însuşi posesor al unei valoroase biblioteci, în parte donată municipalităţii. Numirea sa a fost precedată de normarea unui curs de biblioteconomie, cunoştintele sale din domeniu urmând să fundamenteze o instituţie aliniată la normele de

organizare şi funcţionare ale timpului (clasificare zecimală, sisteme de împrumut cu buzunăraş, catalog alfabetic combinat autori-titluri-subiecte etc.)Prin numeroasele donaţii, în scurt timp de la deschidere, fondurile de carte se ridicau la 11.000 volume, ca apoi să depăsească 62.000 volume (1944).
Aurel Filimon
Aurel Filimon
1936-1940
Din anul 1922, activitatea sa este secondată de Aurel Filimon,Vezi detalii în Anuar. arheolog, etnograf şi folclorist. El este numit bibliotecar, iar după retragerea la pensie a d-lui dr.Molnár Gábor, director. Prezenţa lui Aurel Filimon în biblioteca oraşului Târgu-Mureş avea să consfinţească schimbările impuse de introducerea administraţiei româneşti, completarea fondurilor bibliotecii cu carte românească corespunzator dezvoltării învătământului în limba română (Liceul "Al.Papiu Ilarian", Liceul "Unirea", Liceul militar "Mihai Viteazul") administraţiei şi instituţiilor statului precum şi intensificarea accesului populatiei româneşti în "cetate".
În aceste condiţii, într-o deplină întelegere între cei doi membri spirituali, biblioteca pubică îşi dezvoltă armonios colecţiile, este garantat accesul tuturor locuitorilor la lectură indiferent de apartenenţa etnică, grad de instruire, convingeri religioase. Biblioteca va trece printr-un moment de criză în urma Dictatului de la Viena (1940-1944), când Aurel Filimon este destituit din funcţie, iar cărţile româneşti retrase din depozite şi circuitul de lectură, urmând a fi oferite unor biblioteci bucureştene, care, prevăzând situatia vremelnică a evenimentleor, le-au refuzat. Ele au rămas în bibliotecă fiind repuse în circuitul public. Se refugiază la Bucureşti unde se îmbolnăveşte, retrăgându-se la Rapoltul Mare şi unde se stinge din viaţă la 3 martie 1946.
alte imagini: 1
Aurel Filimon în birou., 2
Aurel Filimon, 1937., 3
Aurel Filimon, Bucureşti, 1943.
Vigh Károly
1940-1942?
Director al bibliotecii târgumureşene este numit prof. Vigh Károly, obligat să pună în aplicare planul de retragere din circulaţie a cărţilor româneşti.
Rácz Béla
1942?- 1949?
Realităţile de după război, aservirea ţării comunismului sovietic, apariţia HCM nr.1542/1951 ale cărui prevederi stabilea politizarea instituţiei, numesc în funcţia de director pe Rácz Béla, fost lucrător al cooperativei „Solidaritatea”, având aşa-zise merite în mişcarea comunistă şi muncitorească. El procedază la ideologizarea bibliotecii în direcţiile trasate de P.C.R.
Prima măsură a fost retragerea pe considerente de a fi periculoase aproape în totalitate a cărţilor de istorie, filologie, filosofie, ideologie şi politică, geografie etc., mai puţin cele aparţinătoare ştiinţelor aplicative. Astfel s-au creat cele două fonduri „S” (secret) şi „D” (documentar), inaccesibile publicului. Ele au fost înlocuite cu traducerile din limba rusă apărute prin editurile „Cartea rusă”, „Arlus”, „Editura de Stat” şi a „P.C.R.”
Bartók Ibolya
1949?-1 ianuarie 1957

Şirul directorilor continuă cu Bartók Ibolya, tânără, zeloasă, cu stagiu de deportare în lagărele de evrei, cunoscătoare a mai multor limbi de circulaţie. Începând din 1949 fost o scurtă perioadă de timp la Biblioteca Raională din Miercurea Ciuc şi la Biblioteca Regională Braşov.
A activat ca lector la şcoala medie de bibliotecari din Târgu-Mureş.
Cu experienţa ei introduce aşezarea tematică a cărţilor. Introduce Clasificrea Zecimală Universală şi pune bazele cataloagelor alfabetic şi sistematic în conformitate cu normele universale bibliologice.
Halász Borbála
1957-1965
Acesteia îi urmează Halász Borbála, devenită profesoară prin cursuri de scurtă durată (2 ani) şi numită iniţial la Institutul Medico-Farmaceutic, fiica social-democratului Halász József. Era considerată ocrotitoare a mişcării socialiste şi comuniste, funcţiile fiindu-i răsplata. A avut şi merite incontestabile în extinderea spaţiului, diversificarea serviciilor, înfiinţarea secţiei „Cartea tehnică”, creşterea numerică a personalului şi specializarea acestuia prin cursuri de scurt durată. În timpul său au intrat în colecţiile bibliotecii numeroase confiscări de cărţi, fie din colecţii particulare ori ale unor instituţii. Halász Borbála este suspendată din funcţie în anul 1965
1957-1965
În anii următori destinele instituţiei au trecut în seama profesorului Ştefan Stănoiu.
Solomon Frăţilă
1966-1974
Solomon Frăţilă, învăţător apoi profesor cu studii filologice de scurtă durată (2 ani la Universitatea din Iaşi) este numit director al bibliotecii cu o practică la Inspectoratul Şcolar iar apoi inspector al Comitetului Judeţean de Cultură şi Artă.
Romeo Pojan
15.04.1974 - 15.12.1979
În anii următori destinele instituţiei au trecut în seama lui Romeo Pojan, coordonator al monografiei "Biblioteca Judeţeană Mureş", Tg.Mureş, 1979.
Iulius Moldovan
1980 - 1985
Îi urmează o perioadă de cinci ani prof. Iulius Moldovan, personalitate cu certe valenţe intelectuale, fost o perioadă de tip director al Liceului din Sărmaş, inspector şi preşedinte al Comitetului Judeţean de Cultură şi Artă. De numele său se leagă apariţia unor lucrări ca Personalităţi Mureşene vol.1-2, apariţia revistei Vatra, dezvelirea monumentului ecvestru „Avram Iancu”, construcţia Teatrului Naţional. Biblioteca cunoaşte în timpul său importante realizări în creşterea colecţiilor şi personalului, precum şi salt calitativ în promovarea acţiunilor de masă cu publicul.
Dimitrie Poptămaş
1985-2005
O lungă perioadă de timp, aproape 20 de ani, instituţia este condusă de prof. Dimitrie Poptămaş.
2005 - martie 2009
În vara anului 2005, postul de director este ocupat prin concurs de dr. Corina Teodor, istoric, cu ani de practică la catedră şi în cercetare, autoare de lucrări ştiinţifice şi dragoste pentru carte şi instituţia ei.

Liliana Moldovan
15 martie 2009 -31 octombrie 2009
În aceasta perioada interimatul este asigurat de Liliana Moldovan

Informatii colectii: Cărţi şi periodice 900.000 vol.

Adresa: George Enescu, nr 2, Târgu Mureş

Judet: Mures

Telefon: 0265/262631, int. 11

Fax: 0265/264384

E-mail: biblio@bjmures.ro

Filiale: Filiala nr. 1
Aleea Carpaţi nr. 51
Târgu-Mureş 
Filiala nr.2
str. Braşovului nr.1
(cartierul Tudor),
Târgu-Mureş 
Filiala nr.3
Adresa: b-dul 1848 nr. 37,
(cartierul Dâmbul Pietros),
Târgu-Mureş
Filiala nr. 4

Program functionare: SECŢIA ÎMPRUMUT
Programul de lucru este de luni până vineri, între orele 9-20. 
SALA DE LECTURĂ GENERALĂ
"MIHAI EMINESCU"
Programul de lucru pentru sala de lectură:
zilnic: 8 - 13 şi 14 - 20;
sâmbăta: ÎNCHIS
În sală se consultă doar publicaţiile proprii secţiei
COLECŢII PERIODICE - FOND PERMANENT
Programul de servire a publicului: în zilele lucrătoare,
de la 8 la 15. 
SECŢIA ÎMPRUMUT "CARTEA TEHNICĂ"
Programul de lucru este de luni până vineri, între orele 9-20.
Împrumutul se face prin acces liber la raft.
Se pot împrumuta maximum 5 publicaţii.
Perioada de împrumut este de 14 zile.
SECŢIA DE INFORMARE BIBLIOGRAFICĂ
Programul de lucru pentru utilizatori: luni, marţi, joi, vineri: 8 - 15;
miercuri: 8 - 20. 
SECŢIA DE ARTĂ
Ocupă trei încaperi, la etajul I al clădirii "Teleki-Bolyai".
Programul de lucru pe timpul renovării et. I al clădirii bibliotecii Teleki-Bolyai:
zilnic 8 - 15
sâmbăta şi duminica: închis
Telefon: 0265-261857 

SECŢIA ÎMPRUMUT "BIBLIOTECA COPIILOR"
Programul de lucru este de luni până vineri, între orele 9-20.
Împrumutul se face prin acces liber la raft.
Se pot împrumuta maximum 5 publicaţii.
Perioada de împrumut este de 14 zile.
Cărţile imprumutate se restituie la secţia
Imprumut, la parterul bibliotecii.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”
Primarul municipiului Bistrița a semnat un nou contract pentru proiec...
 
Primarul Chisăliță: Moldova Nouă, în plină dezvoltare!
Foarte multe proiecte de investiții se vor termina în acest an, în ...
 
CJ Bihor vrea să sprijine peste 30 de UAT-uri în proiectele de introducere a rețelei de gaze naturale
Vicepreședintele CJ Bihor a prezentat strategia de introducere a reț...
 
Primăria Solovăstru a scos la licitație un proiect pentru modernizarea mai multor străzi din comună
Peste 6,5 milioane de lei vrea să investească Primăria Solovăstru ...
 
Consiliul Local Brașov a decis mărirea plafonului de venit care dă drept la transport gratuit pensionarilor
De la 1 mai, mai mulți seniori brașoveni vor putea circula gratuit c...
 
Primăria Mănești a obținut finanțare pentru extinderea rețelei de apă și canalizare
„Suntem mulțumiți că am reușit să accesăm această finanțare ...
 
Primăria Satu Mare anunță începerea acțiunilor de dezinsecție
La Satu Mare, săptămâna viitoare vor începe acțiunile de dezinsec...
 
14,5 kilometri de drum județean au fost inaugurați în Harghita
Drumul face legătura între Sânmartin – Cinod – Eghersec.
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0