Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
COMUNA COMARNA
Adaugat: 06 August 2013

  Biblioteca Comunală "George Mărgărit" Comarna

Date de contact:

Tip biblioteca: Biblioteci Comunale

Persoana de contact: Petronela Șipoteanu, Bibliotecar

Anul infiintarii: 1902

Istoric: Continuă tradiţia bibliotecii săteşti fondată în anul 1902;
Se sărbătoreşte în anul 2002 printr-o amplă manifestare 100 de ani de existenţă a bibliotecii, în cadrul proiectului judeţean Biblioteci rurale centenare din judeţul Iaşi.
În anul 1997 se înfiinţează în satul Comarna, Filiala Bibliotecii (6 km faţă de satul de centru).
Atât biblioteca din sediul central cât şi filiala funcţionează în incinta Căminelor Culturale din satele componente comunei, satul Osoi (1971) respectiv satul Comarna (1997). De-a lungul vremii biblioteca va funcţiona în diferite localuri : spaţii ale actualei Casei Parohiale, locuinţe particulare sau chiar în alte localităţi în funcţie de politica administrativă a perioadelor parcurse.
Un prim document ce face referire asupra bibliotecii este emis de Sfatul judeţean Iaşi al ateneelor şi căminelor culturale, adresa nr. 706/ 21.09.1948, prin care este comunicat Căminului cultural Osoi, că Ministerul Artelor şi Informaţiilor –Direcţia Aşezăminte culturale Bucureşti –acordă un premiu de 100 de volume bibliotecii. Din documentele bibliotecii aflăm că primele înregistrări de publicaţii sunt în anul 1960. Dintre titlurile pe care le găsim şi astăzi în fondul bibliotecii, înregistrate la începuturi putem aminti: Michael Rouzé, Frédéric Joliot-Curie, an de apariţie 1951 sau Maxim Gorchi , Opere. Teatru, vol. 6, an de apariţie 1953 etc. â
Existenţa bibliotecii în comuna Comarna este semnalată în două monografii elaborate pe plan local: Monografia comunei Comarna-judeţul Iaşi. Cuprinde date pînă la 1 ianuarie 1975, întocmită de învăţător Ioan Moraru, fost director al Căminului Cultural Osoi, precum şi în Monografia istorică a comunei Comarna, 1993, autor prof. Cojocaru Emilia, fost director al Şcolii cu clasele I-VIII Comarna.
Înainte de 1989 în rândul predecesorilor, slujitorilor cărţii menţionăm pe Valeriu Sîrbu, Constantin Lazăr, Elena Scarlat, prof. Vlad Melinte. Au existat acele ,,cercuri de lectură,, întâlniri ale bibliotecarilor cu cititorii inclusiv la domiciliul locuitorilor. Din anul 1991 biblioteca funcţionează cu bibliotecar angajat cu normă întreagă, Petronela Şipoteanu, bibliotecar responsabil, iar din anul 2008 angajat normă întreagă pentru Filiala Comarna, Ancuţa Achirei.
Din anul 1998, Biblioteca publică Comarna primeşte numele poetului şi publicistului George Mărgărit (1923-1961) la propunerea prof. Gheorghe Scarlat. George Mărgărit a locuit în Osoi iar descifrarea primelor taine ale universului cunoaşterii va fi fost în această localitate, unde tatăl său a activat ca învăţător. George Călinescu îl remarcă pe studentul G. Mărgărit al Faculăţii de Litere a Universităţii Al. I. Cuza Iaşi, pentru inteligenţa sclipitoare.
Biblioteca este beneficiară din 2009 a finanţării progamului lansat de IREX Bucureşti Biblionet-lumea în biblioteca mea, iar din 2010, Filiala. Astfel, a fost înfiinţat în ambele sedii ale bibliotecii noul serviciu de bibliotecă: Centru Internet pentru Public cu acces gratuit la internet. Pentru a instala echipamentele IT primite prin acest program au fost amenajate spaţii adecvate, moderne.
Biblioteca judeţeană ,,Gh. Asachi,, Iaşi asigură prin Biroul Coordonare metodică Formare profesională colaborare de specialitate. La nivelul judeţului Iaşi sunt delimitate 12 centre metodice cu bibliotecile din zone limitrofe pentru dezbateri profesionale cu teme prestabilite. Biblioteca publică ,,George Mărgărit,, a fost în anul 2009 gazda centrului metodic cu tema ,,Promovarea imaginii bibliotecilor publice din reţeaua judeţeană ieşeană.
Pentru desfăşurarea activităţii (derularea de proiecte, programe, oferire de informaţii de larg interes pentru membrii comunităţii etc) Biblioteca publică ,,George Mărgărit,, Comarna a iniţiat sau colaborat cu instituţii atât de pe plan local cât şi cu alte fundaţii şi ONG-uri abilitate de a furniza informaţii în beneficiul nevoilor utilizatorilor comunităţii.
Biblioteca publică cooperează pentru realizarea ziarului local ,,Ecoul de Comarna,, cu participare în colectivul redacţional, editare de articole. S-au publicat articole şi în revista Şcolii cu clasele I-VIII ,,I. Gh. Duca,, Osoi ,, Cu gândiri şi cu imagini..,,.
Dintre mijloacele prin care se realizează dezvoltarea colecţiilor bibliotecilor, Biblioteca publică ,,George Mărgărit,, Comarna a accesat şi beneficiat pe lângă sursele clasice prin finanţare de la bugetul local, de donaţii de la Rezerva Naţională de Publicaţii Bucureşti sau donaţii de la persoane particulare, sponsorizări: SC Antibiotice SA Iaşi, alte firme particulare.
Biblioteca publică face parte din sistemul de biblioteci de drept public, de tip enciclopedic cu acees liber şi gratuit la raft.
Biblioteca a înființat un nou serviciu de bibliotecă numit: ”Centru Internet pentru public” ce asigură acces gratuit al Internet.
Biblioteca deține la sediul central 5 computere, 1 imprimantă, 1 scanner, 1 videoproiector, 4 camere web, căști audio și filiala deține 5 computere, 2 imprimante, 1 scanner, 1 videoproiector, 4 camere web, căști audio.
Biblioteca face parte din proiectul Biblionet.

Informatii colectii:

Carte românească : 4645

Carte străină : 2534

Periodice româneşti: 63 (titluri)

Periodice străine:

Colecţii audio video: 36

Colecţii cartografice: 2

Adresa: 707110, Comarna, localitatea Osoi

Judet: Iasi

Telefon: 0764/608950; 0764/608943

E-mail: biblioteca_comarna@yahoo.com

Filiale: Filiala Comarna deserveşte comunitatea satelor componente Comarna şi Curagău, 2640 locuitori iar populaţia şcolară este de 235 elevi.

Program functionare: Luni - Vineri:8.00-16.00

Acces: Biblioteca publică ,,George Mărgărit,, Comarna deserveşte comunitatea satelor componente Osoi şi Stânca, cu o populaţie de 2308 locuitori, populaţie şcolară (la 31 decembrie 2010): 242 elevi,

La 31 decembrie 2010: nou-înscrişi, la sediul central: 165 utilizatori nou-înscrişi, la filială: 84 utilizatori activi, la sediul central: 759 utilizatori activi, la filială: 250 utilizatori.

Acces liber la raft.

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Președintele CJ Vâlcea: S-au alocat fonduri pentru ISU Vâlcea
CJ Vâlcea a alocat fonduri pentru dotarea ISU Vâlcea; au fost deja a...
 
Primăria Târgu Mureș a lansat o platformă pentru cetățenii care vor să se implice mai mult în dezvoltarea comunității
Târgumureșenii pot veni cu propuneri de cheltuire a banilor publici....
 
Primăria Satu Mare, anunț privind autorizarea și funcționarea unităților comerciale
Primăria Satu Mare a publicat regulamentul de funcționare și autori...
 
Primăria Craiova, achiziții la început de an
Abonamente de internet pentru băncile smart, una dintre achizițiile ...
 
Consiliul Județean Arad, măsuri pentru protejarea drumurilor județene
În Arad se vor amenaja platforme pentru verificarea tonajului.
 
Strategia de dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud, pusă în dezbatere publică
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a pus în dezbatere publică st...
 
Primăria Florești anunță colectarea brazilor de Crăciun
„Vă rugăm să nu aruncați brazii în containerele de deșeuri” ...
 
Primăria Galați, primul pas pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență
Administrația gălățeană a făcut primul pas pentru construirea un...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Irina Rimes, despre relația cu fostul soț: A fost un complot

» 17 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Șeful MAI ia măsuri după ce un polițist a lovit și ucis o fetiță pe trecerea de pietoni: Reanalizăm procesul de recrutare

» 17 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Șase semne că ești ipohondru

» 17 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Mănăstirea Săpânța-Peri, cea mai înaltă biserică de lemn din lume
MARAMURES
» 17 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
CJ Botoșani a alocat bani pentru reabilitarea clădirii Bibliotecii Naționale de Poezie

» 17 Ianuarie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARGES
 
Fostul prefect de Argeș demisionează din PNL datorită conducerii filialei județene

» 16 Ianuarie 2022 | Comentarii 0