Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
MARI PERSONALITATI ROMANESTI
Adaugat: 06 Mai 2016    Actualizat: 06 Mai 2016

DIMITRIE ANGHEL


   Dimitrie Anghel s-a născut la data de 16 iulie 1872, în comuna Cornești, județul Iași și a murit pe 13 noiembrie 1914, la Iași.
Poet, pozator și traducător.
   D. Anghel este al treilea fiu al lui Dimitrie Anghel (aromân de origine, deputat liberal, arendaș și moșier, scăpătat în ultima parte a vieții) și al grecoaicei Erifilia (născută Leatris).
Copilăria la Iași și în comuna Cornești, la moșie; școala primară la Institutul Caracaș și la liceul pedagogic condus de Al. Lambrior (1879-1883). Continuă apoi cursurile la Institutele Unite și la gimnaiul «Alexandru cel Bun» din Iași, pentru a le abandona (1890) spre a se dedica scrisului. Din acest an datează un caiet de versuri de factură eminesciană din care publică două poezii în Contemporanul (1890).
În anii ce urmează călătorește mult: întâi în Italia, apoi de la Paris (unde s-a aflat la studii împreună cu frații săi, între 1893-1902), în Italia, Elveția, Spania și Franța. Revine în țară (1902).
Îndeplinește funcții administrative în Dobrogea (1906-1907), iar din 1911este inspector la Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, după ce fusese o vreme referent la Casa Școalelor.
Poetul se legase de timpuriu (1899) de mișcarea socialistă, este tot mai prezent în publicistică (Adevărul, Adevărul literar și artistic, Lumea nouă, Viața, Povetea vorbei, Literatură și artă română, Pagini literare, Cuvântul literar, Viața literară și artistică, Viața româneacă șa.). Colaborator la Semănătorul (din 1902) ajunge membru în redacție și chiar în comitetul ei de direcție (1906-1908).
Între anii 1909-1910 editează, împreună cu Mihail Sadoveanu, Șt.O. Iosif și Ilarie Chendi revista Cumpăna.
În anul 1903 debutează în volum cu traduceri din Paul Verlaine, iar în 1905 îi apare primul volum original de poezii În grădină. Temperament impulsiv, înclinat spre extreme, Dimitrie Anghel este, însă, în același timp, tentat să cultive prietenia literară.
   Cantonată într-o zonă literară de tranziție, opera lui D. Anghel își dovedește, la relectură, modernitatea și îngăduie astăzi o depășire a înțelegerii scriitorului doar ca «poet al florilor» prin redimensionarea apotului său la europenizarea literaturii române.

OPERA:
Traduceri din Paul Verline, București, 1903 (în colaborare cu Șt.O.Iosif); În grădină, poem, București, 1905; Poezii de Henric Ibsen, București, 1906 (în colaborare cu Șt.O.Iosif); Legenda funigeilor, poem dramatic în trei acte, Iași, 1907 (în colaborare cu Șt. O. Iosif); Cometa, comedie în trei acte în versuri, Bucuresti, 1908 (în colaborare cu Șt. O. Iosif); Caleidoscopul lui Mirea, Bucuresti, 1908 (în colaborare cu Șt. O. Iosif); R. de flers și G.A. Caillavet, Amorul veghează (tradus în colaborare cu Șt.O.Iosif), București, fără an; Carmen saeculare, poem istoric în două părți, București, 1909 (în colaborare cu Șt. O. Iosif); Fantazii, București, 1909; Al. Dumas-tatăl, Strigoiul Carpaților (tradus în colaborare cu Șt.O.Iosif), București, 1909; Fr. Hahn, Camoens (tradus în colaborare cu Șt.O.Iosif), București, 1909;Ciresul lui Lucullus, proza, Bucuresti, 1910 (în colaborare cu Șt.O.Iosif); Le cérisier de Lucullus, Paris, 1911-1912; Portrete, (în colaborare cu Șt.O.Iosif) București, 1910; Povestea celor necăjiți, fantazii și portrete, București, 1911; Fantome, București, 1911; Oscar Wilde, pescarul și sufletul său, prefață de C. Stere, București, 1911; Oglinda fermecată, fantazii, București, 1911; Triumful vieții, fantazii și portrete, București, 1912; Steluța, fantazii și paradoxe, Bucuresti, 1912; Poezii. Opere complete, ediție îngrijită de C.D. Anghel, București, 1922; Proză. Opere complete, ediție îngrijită de C.D. Anghel, București, 1924; Fabule de La Fontaine (traducere în colaborare cu Șt.O.Iosif), București, 1929; Victor Hugo, Albert Semain, CharlesGuérin,Henri de Regnier, tălmăciți în limba românească de Dimitrie Anghel și Ion Minulescu, București, 1935; Poezii, ediție îngrijită de D. Murărașu, București, 1946; Caleidoscopul lui A.Mirea, ediție de M. Dragomirescu, București, 1956; Poezii și proză, ediție îngrijită Mihail Dragomirescu, prefață de Valeriu Râpeanu, București, 1957; În grădină, ediție de Andrei Rusu, prefață de Margareta Iordan, Bucuresti, 1963; D.Panaitescu-Perpessicius, Un capitol inedit in biografia lui Dimitrie Anghel (poezii inedite), în Limbă și literatură, VII, 1963; Poezii, ediție și prefață M.I.Dragomirescu, București, 1968; Poezii și proză, ediție și prefață de G.Horodincă, București, 1972; Caleidoscopul lui A.Mirea ediție și prefață de Ion Roman, București, 1974; Proză, ediție și prefață de M.I. Dragomirescu, București, 1975.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
La Reghin, autoritățile locale și județene organizează un spectacol cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular Românesc
Asociația „Tradiții Mureșene”, în parteneriat cu CJ Mureș și...
 
Primăria Râmnicu Vâlcea va distribui suplimentar pachete cu alimente persoanelor defavorizate
În cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizat...
 
Consiliul Județean Satu Mare investește în sănătate
Cabinetul de planificare familială din Spitalul Județean de Urgenț...
 
Centura de nord a comunei Vladimirescu, tot mai aproape de a fi realizată
„Am preluat drumul pentru a putea demara lucrarea”
 
Primarul din Siliștea Gumești, despre deteriorarea Casei Memoriale Marin Preda: Aia e...
Casa Memorială Marin Preda se află într-o stare avansată de degrad...
 
Primăria Bistrița continuă campania de recenzare a câinilor în localitățile limitrofe
Campania de recenzare, cipare și sterilizare a câinilor cu stăpân ...
 
Investiții de peste 610 milioane de euro în comuna Florești, județul Cluj
„Ajungem la peste 610 milioane de euro, bani europeni, peste 80%, in...
 
Două noi corpuri de clădire au fost inaugurate la Aeroportul Craiova
Un Terminal Plecări și un Terminal Sosiri au fost inaugurate la Crai...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Reguli noi pentru vânzarea sau cumpărarea mașinilor

» 27 Mai 2023 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
A început sezonul căpușelor! Sfaturile medicului pentru îndepărtarea lor și prevenirea bolii Lyme

» 26 Mai 2023 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Obiceiuri matinale care te vor ajuta să pierzi în greutate

» 27 Mai 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Castelul Bran a fost introdus pe lista celor mai frumoase castele din Europa, într-un clasament făcut de Le Figaro

» 26 Mai 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TELEORMAN
 
Primarul din Siliștea Gumești, despre deteriorarea Casei Memoriale Marin Preda: Aia e...

» 26 Mai 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL NEAMT
 
CJ Neamț va semna un contract de finanțare pentru un proiect ce vizează reducerea infecțiilor nosocomiale la SJU Piatra-Neamț

» 25 Mai 2023 | Comentarii 0