Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Administratie
 
FOLCLOR ROMANESC
Adaugat: 06 Aprilie 2016    Actualizat: 06 Aprilie 2016

Alexandru Cercel, rapsodul muscelean

     Un mare interpret de balade, doine şi melodii populare, căntate in tradiţia lui Anton Pann. Povestea vieţii lui Alexandru Cercel (1883-1970) şi muzica lui, care se află in arhivele Institutului de Folclor. Restituirea unei voci de aur.
     Cine l-a cunoscut şi l-a auzit căntănd pe Alexandru Cercel spune despre el că este unul dintre cei mai mari rapsozi ai noştri. Balada "Mioriţa" era atăt de frumos căntată de el, că iţi tăia respiraţia. Filonul său interpretativ merge departe in timp, pănă la Anton Pann.
     LĂUTAR ROMĂN. Născut la Boţeşti - Argeş, intr-o familie de lăutari romăni, Cercel a căntat de la vărsta de 8 ani, cănd tatăl său, Ghiţă, il lua cu el la nunţi. A avut zece fraţi, dar in 1957 nu mai trăiau decăt trei. Dintre băieţii lui Ghiţă, doar Alexandru a dus mai departe căntecul. Şi l-a dus bine. La 6 ani, Alexandru a inceput să cănte "ţiituri" impreună cu un frate mai mare. Dar vioara il atrăgea şi ea foarte mult. Cănd rămănea singur acasă, lua vioara tatălui său şi cănta cu ea pe bătătură. Pentru că era mic şi nu prea ştia cum se ţine, o scăpa din măini şi ii rupea cuiele. Cănd Ghiţă venea acasă de la treburi, ii administra copilului o bătaie bună. Mai pe furate, mai pe invăţate, Alexandru şi-a insuşit repede meseria de căntăreţ de la tatăl său. Mărturisea că multe căntece le ştia insă de la mama sa, care "mai cănta prin casă". Era fiica unui lăutar din Stoieneşti.
     VIRTUOZ. Aflaţi pe teren la cercetări etnologice, specialiştii de la Institutul de Folclor au fost uimiţi de vocea lui Alexandru Cercel. In 1957 l-au inregistrat pe Alexandru cu aproape 150 de melodii, voce şi vioară. La acestea două excela, deşi ştia să cănte şi la cobză, şi la nai. Alexandru Cercel le mărturisea etnomuzicologilor că ii plac foarte mult doinele şi baladele. Dar chiar de atunci, de la jumătatea secolului trecut, publicul nu mai era foarte interesat de astfel de căntece. Căntăreţul care ii uimea pe toţi cu interpretarea originală a baladelor şi doinelor spunea cu obidă: "De vreo 10-15 ani au inceput să dispară căntecele bătrăneşti. Şi haiducii au dispărut. Oamenii de acum nu mai cred in haiduci.
     APRECIERE. Interpretul de muzică populară Gavril Prunoiu vorbeşte cu multă admiraţie despre Alexandru Cercel şi taraful lui, format din Ion Niţoi la cobză şi Ion Cercel la ţambal. "Alexandru Cercel a fost un rapsod extraordinar de puternic in zona Muscelului. L-am văzut, cănd eram copil, căntănd la voce şi vioară. Era prin 1957-1960. Cănta la Cămpulung, la Casa de Cultură. Eram copil şi totuşi mi-am dat seama că el, Ion Niţoi, şi Ion Cecel, fiul lui, sunt mari valori, mari lăutari. Era un grup format nemaipomenit. După ce i-am văzut eu pănă in perioada asta, Brăiloiu, cu Paula Carp, cu Gizela Suliţeanu, doamna Comişel au fost şi au cules folclor din Muscel", a spus Gavril Prunoiu, şeful catedrei de canto, instrumente populare şi teatru la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti". Solistul Prunoiu işi aminteşte că emisiunea domnului Antohi incepea cu balada "Mioriţa" interpretată de Cercel intr-un stil absolut original: "O cănta lăutăreşte, aşa, şi era acompaniat de cobză şi de vioară, era extraordinară balada in interpretarea lui".
     FAMILIA. Din 1920, Cercel s-a mutat cu familia la Cămpulung, unde a trăit tot restul vieţii. S-a stins la 87 de ani. A avut şase copii, patru băieţi şi două fete. Dintre ei, doar unul singur, Ion Cercel, zis "Biju", a invăţat să cănte. "Biju" a fost şi el un lăutar apreciat, cănta la ţambal, fiind chemat la multe nunţi din zona Muscelului, alături de tatăl său. Mulţi lăutari de astăzi din Cămpulung işi amintesc de el din vremea cănd era chemat să cănte la restaurantul Piatra Craiului din oraş. In Cămpulung se mai găsesc căteva rude ale familiei Cercel, care ne-au povestit despre Alexandru Cercel, omul. De asemenea, un fiu şi o fiică foarte in vărstă ai căntăreţului trăiesc in Bucureşti.
     Alexandru Cercel le-a rămas in conştiinţă atăt celor din satul natal, Boţeşti, căt şi celor din Cămpulung drept un mare rapsod. Toţi se măndresc cu el ori de căte ori il aud la emisiunile de folclor de la radio. De acum il vor putea asculta şi pe CD-ul care insoţeşte Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional de luni, 18 iunie, dedicată acestui mare interpret.

Sursa foto: http://jurnalul.ro/thumbs/big/2007/06/15/alexandru-cercel-rapsodul-muscelean-18317910.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Primarul Aradului nu va crește salariile: Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public
„Am refuzat să semnez majorarea salariilor pentru mine și pentru c...
 
Primăria Dorohoi anunță semnarea contractului de finanțare pentru construirea unei creșe în oraș
O creșă modernă și eficientă energetic, în valoare de 2,3 milioa...
 
Primăria Buzău închide parcurile pe timp de noapte, din cauza costurilor cu energia electrică
S-a decis interzicerea accesului în parcurile din municipiul Buzău, ...
 
Primăria Giurgiu: Luni, pe strada Tineretului se va turna primul strat de asfalt
Strada Tineretului este parte din străzile incluse în proiectul de m...
 
Se montează noi refugii în stațiile de autobuz din Constanța
Primăria Constanța a anunțat că a început montarea noilor refugii...
 
CJ Ialomița reia demersurile pentru construirea unui parc industrial în locul fostului Complex Bora
Consiliul Județean Ialomița a anunțat reluarea demersurilor pentru ...
 
Primăria Craiova vrea ca iluminatul public să fie numai din panouri solare
„Tot iluminatul public al orașului să fie produs de aceste panouri...
 
Primăria Lugoj va primi o finanțare de peste 6,9 milioane de lei, pentru construirea a 50 de locuințe sociale
Aproape 7 milioane de lei va primi Primăria Lugoj, prin Programul Ope...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Programul Rabla Local va începe la jumătatea acestei luni

» 07 Octombrie 2022 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Nu se poate juca nimeni cu România!

» 06 Octombrie 2022 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Trucuri pentru clătite perfecte

» 07 Octombrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Raddison Blu Aurum se va deschide pe 16 octombrie
BRASOV
» 06 Octombrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Autoritățile din Lupșa, lăudate pentru transformările făcute în comună

» 07 Octombrie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VRANCEA
 
CJ Vrancea va asfalta o porțiune din DJ 205E

» 06 Octombrie 2022 | Comentarii 0