Adaugat:
28 Septembrie 2013
Actualizat:
28 Septembrie 2013
Oenoturismul este un concept care functioneaza foarte bine in Franta, Italia si Spania, Romania aflandu-se la inceput de drum. Producatorii din Romania au inceput sa faca pasi siguri in aceasta directie, oferind o alternativa la un concediu de odihna clasic. In continuare va prezentam topul celor mai mari crame din tara noastra.
- Murfatlar – vinoteca a fost infiintata in anul 1958 si cuprinde aproximativ 650.000 de sticle de vin printre care soiurile Babeasca Neagra din 1966, Pinot Gris din 1966, Sauvignon Blanc din 1966, Feteasca Alba si Riesling din 1959, Cabernet Sauvignon, Muscat Ottonel, Chardonnay din anul 1958. Turistii pot vizita crama pentru a observa transformarea strugurilor in vin, Muzeul Viei si Vinului beneficiind de o degustare de vinuri, servirea unei mese cu preparate traditionale si un program artistic de muzica romaneasca.
- Cotnari – unul dintre cei mai importanti producatori de vin detine o vinoteca cu peste un milion de sticle depozitate pentru pastrare, vinoteca facand parte din circuitul turistic al zonei. Grupurile de turisti pot vizita combinatul, pot face degustari a cate cinci probe si servirea unei mese.
- Jidvei – aflata in localitatea cu acelasi nume, aceasta crama ofera posibilitatea turistilor de a degusta sau sa participe la un eveniment de acest gen la Castelul de Balta, aflat in apropierea cramei. Jidvei detine 3 crame – Jidvei, Blaj si Balcaciu, urmand sa fie inaugurata o noua unitate la Tauni.
- Cramele de la Recas – documentul care vorbeste despre viile Recsului dateaza din anul 1447. Aici au fost replantate peste 600 de hectare cu soiuri din Franta si Italia, turistii pot degusta vinuri ce se gasesc in peste 25 de tari, iar programul de vizita cuprinde vizita in plantatia de vita de vie unde este prezentata tehnologia de cultura, vizitarea complexului de vinificatie, a hrubelor si la urma sesiunea de degustare.