Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 26 Iulie 2017    Actualizat: 26 Iulie 2017
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

     MUZEUL MARINEI ROMANE din Constanta este cea mai importanta institutie de acest gen din Romania si adaposteste marturii pretioase ale evolutiei marinei militare si civile din tara noastra. Situat pe strada Traian, muzeul este gazduit de o cladire impunatoare care are o istorie la fel de interesanta ca exponatele pe care le adaposteste. Edificiul a fost ridicat in anul 1909 si a gazduit Scoala superioara de marina, prima institutie de invatamant superior din Dobrogea.

     Prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127 din 29 mai 1969, publicată în Buletinul Oficial al R.S.R., Anul V, nr. 63, p. I, din 2 iunie 1969, Muzeul Marinei Române a fost autentificat ca instituţie de interes republican, muzeu de categoria I, unic în ţară. Amplasat în sediul fostei Şcoli Navale, la 3 august 1969 Muzeul Marinei Române şi-a deschis porţile la Constanţa, având ca nucleu expoziţia de marină organizată la Mangalia începând cu 1965. Prin Legea nr. 311/2003 a Muzeelor şi colecţiilor publice, Muzeul Marinei Române a fost reconfirmat ca muzeu de importanţă naţională, al doilea din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi singurul din Dobrogea.

     Muzeul Marinei Române este organizat pe criteriul tematico-cronologic, în conformitate cu periodizările istoriografiei româneşti şi are patru secţii: epocile veche, medie, modernă şi contemporană, prezentate pe parcursul a 30 de săli, cu o suprafaţă de 10 775 mp.

     Parterul este dedicat expunerii celor mai importante momente din istoria Marinei din antichitate şi evul mediu, fiind subliniată legătura pe care poporul român a avut-o dintotdeauna cu apele. Printre obiectele originale expuse în aceste săli, se numără amfora cu seu de oaie din sec. III d.H., monoxila din secolul al XV-lea, caseta cu instrumente de navigaţie din sec. XVI-XVII, arme albe, monede ş.a.

     La etaj, sunt evocate evolutia porturilor şi şantierelor navale româneşti, dezvoltarea parcului de nave al Serviciului Maritim Român, Navigaţiei Fluviale Române, precum şi a companiilor de navigaţie din perioada contemporană. Pot fi admirate uniforme de marină de la 1860 şi până azi, ordine şi medalii conferite eroilor Marinei Române, arme albe şi de foc, arme sub apă, manuale şi cursuri de navigaţie, aparatură de emisie-recepţie.

     În parcul muzeului sunt expuse în aer liber nave de luptă, motoare navale, ancore şi elice, precum şi piese de artilerie navală. Cele mai valoroase bunuri culturale sunt incluse in colectiile "Arme de foc", "Ordine şi medalii", "Plachete şi insigne", "Uniforme şi accesorii de uniforme", "Navomodele", "Ancore", Pinacoteca, Fototeca, "Numismatică", colecţii din fondul de carte: "Carte veche", "Manuscrise şi scrisori", "Manuale, cursuri şi instrucţiuni de marină" şi "Presă de marină". În patrimoniul Muzeului Marinei Române se regăsesc şi colecţii unicat, precum: "Instrumente de navigaţie", "Bunuri arheologice", "Lentile şi machete de faruri", "Drapele de luptă, pavilioane, mărci şi flamuri de marină", "Elice de nave", "Artilerie şi piese de artilerie", "Arme sub Apă", "Sigilii", "Hărţi nautice şi planuri de nave", "Obiecte de artă", "Albume de fotografii", "Grafică şi sculptură", "Nave şi fragmente de nave", "Transmisiuni", "Motoare navale", "Brevete, diplome şi documente militare", colecţiile Diverse I – Cărţi de impresii, cărţi de onoare, cuvântări ale unor personalităţi, Diverse II – foi volante, afişe, colaje de presă, Diverse III – arhivă personală (memorii, cetificate, bilete, titluri de proprietate, diplome, obiecte personale, poezii, cărţi ş.a.). Număr total de piese: 37 800 bunuri Număr de colecţii: 33 colecţii din care 22 colecţii muzeu, 8 fond documentar şi 3 diverse.

sursa foto:http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/Muzeul-Marinei-Constanta-ww.jpg,http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/Muzeul-marinei-ww1.jpg,http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/Muzeul-marinei-ww1.jpg,http://www.ideal-travel.ro/imagini/upload/original/atractii_turistice/Armament%20de%20infanterie%20-%20MUZEUL%20MARINEI%20ROMANE.jpg,http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/P/Ghid/7511100_07.jpg`, http://www.cugetliber.ro/imagini/original/ziuaarmatei-1351009220.jpg,http://www.cugetliber.ro/imagini/original/ziuaarmatei-1351009220.jpg,http://www.cugetliber.ro/imagini/original/ziuaarmatei-1351009220.jpg,http://www.infopiatraneamt.ro/colectzii/licitatii_imagini/2010/04/24/1272089404ScanImage00113.jpg,http://ligamilitarilor.ro/wp-content/uploads/2011/11/Imagine218.jpg

Constanta, CONSTANTA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0