Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 16 Februarie 2018

      Câteva discipline academice au încercat, în mod repetat, să trateze semnificația turismului, de la cele mai primare forme de călătorie din lumea clasică și Evul Mediu, traversând perioada precursoare a turismului modern - Bildungsreisen, călătoriile în scop educativ -, până la turismul de masă, explodat în anii '60 și expansiunea unică de care se bucură astăzi, ajungând până la turismul spațial.

      2.000 de ani inaintea lui Hristos, in India si MesopotamiaCalatoriile in scop comercial au fost considerate foarte importante inca de la inceputurile civilizatiei. Portul Lothal (sudul Indiei) a fost un centru comercial esential, situat intre civilizatiile de pe valea Indului si cele sumeriere.

Anul 600 i.Hr.

      Cea mai veche forma de turism sub forma de agrement poate fi datata din aceasta perioada de timp, in Imperiul Babilonian si cel Egiptean. In Babilon a existat un muzeu de antichitati, deschis pentru public. Egiptenii, pe de alta parte, organizau ceremonii religioase, la care participau credinciosi devotati. Multi oameni vizitau orasele mari pentru a admira opere de arta, in special cladirile cu caracter religios sau monumental. In India, regii calatoreau in interesul imperiului. Brahmanii si oamenii obisnuiti calatoreau si ei, la randu-le, in scopuri religioase. Mii de aristocrati si plebea se aglomerau in Sarnath sau Sravasti pentru a fi intampinati de zambetul celui luminat - maritul Buddha.

500 i.Hr. in civilizatia greaca

      Calatorii greci calatoreau in locurile in care existau temple dedicate zeilor, pentru a le aduce ofrande. Grecii se delectau, de asemeni, cu diferite festivaluri religioase, iar in mod treptat, aceste activitati s-au legat din ce in ce mai mult de placerea de a calatori si in mod particular, in activitati sportive. Atena avea sa devina un centru important pentru multi calatori dorind sa vada atractii majore, precum Partenonul. Au fost infiintate hanuri si dependinte portuare pentru a raspunde nevoilor turistilor. Curtezanele erau principalul "serviciu" de divertisment.

      Aceasta marcheaza si era nasterii textelor turistice. Herodot poate fi considerat parintele cartilor de calatorie, fiind primul care a pus pe hartie anumite experiente din diferite destinatii ale regiunii Marii Mediterane. Au aparut si primele ghiduri turistice scrise, descrind, in principal, destinatii precum Atena, Sparta sau Troia. Rasar si semnele care indicau directia spre un anumit han sau obiectiv, dispuse de-a lungul principalelor cai de acces.

Imperiul Roman

     Inexistenta unor granite standard si siguranta calatoriilor pe mare oferita de protectia patrulelor romane, faciliteaza primele calatorii in Imperiul Roman. Drumurile principale, laolalta cu hanurile aparute de-a lungul lor (precursoarele motelurilor moderne), promoveaza si favorizeaza cresterea turismului. Romanii obisnuiau sa calatoreasca in Sicilia, Grecia, Rhodos, Troia sau Egipt. Incepand cu anul 300 d.Hr., Tara Sfanta a devenit o destinatie populara. Romanii introduc ghidurile turistice scrise, numite "itineraria", cu liste de hoteluri si notite privind calitatea acestora. Au fost construite case secundare, in preajma Romei, folosite de catre aristocrati ca resedinte de primavara/vara. Foarte la moda erau resedintele in jurul orasului Napoli, la sud de Roma. Napoli atrage deopotriva intelectualii sau personalitatile retrase din viata sociala sau politica. Cumae a atras partea superioara a societatii, asa cum Baiae atragea plebea.

Evul Mediu

      Calatoriile devin periculoase si dificile pentru cei care calatoresc din motive comerciale sau profesionale. Europenii incearca sa gaseasca noi rute care sa-i faca faimosi sau pentru a gasi noi piete de desfacere pentru produsele lor. Muzicieni sau fete religioase incearca sa raspandeasca mesajele lor mutandu-se din loc in loc. Calatoriile in scop de expansiune a sferei de influenta sunt deja o obisnuinta.

      Apare in prima jumatate a secolului al XVII-lea si este o consecinta directa a principiilor Renasterii. Sub conducerea reginei Elisabeta I, tinerii invatacei de la curtea Marii Britanii sunt incurajati sa paraseasca regatul si sa-si continue studiile in diferite alte orase sau tari, pentru a dobandi experienta sau pentru a invata alte limbi, obiceiuri. Mai tarziu, aceasta traditie devine una comuna, o persoana bine educata fiind obisnuita sa calatoreasca perioade mai lungi, impreuna cu un tutore, completand un Grand Tour. Calatoriile de placere apar laolalta cu cele in scopuri educationale, aristocratia si chiar patura de jos a societatii, doresc sa vada civilizatii sau orase precum Venetia, Paris sau Florenta. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, turismul asa cum il cunoastem astazi, se dezvolta in etape, luand locul celui educational. Activitatea turistica este inhibata de inceperea Razboaielor Napoleoniene, pentru aproximativ 30 de ani, marcand astfel sfarsitul modei Grand Tour.

Dezvoltarea SPA-urilor

      SPA-urile prezinta anumite forme din cele mai vechi timpuri, baile romane sau terapiile englezesti sunt asociate cu o stare de sanatate mai buna. Astfel, resorturile de gen de pe uscat se aglomereaza, permitand celor de pe malul marii sa ia avant. Introducerea vapoarelor cu aburi din secolul XIX, inseamna largirea orizontului turistic, resorturile de la mai mare departare devenind, cel putin pentru perioada verii, un loc de intalnire pentru multi nobili.

Turismul in secolul XX

      Primul razboi mondial permite acumularea la scara larga de noi informatii privind teritorii mai putin cunoscute, crescand curiozitatea potentialilor turisti. Emigrarea masiva spre Statele Unite ale Americii da startul unui turism permanant, noii cautatori de terenuri sau de aur, miscandu-se constant pe continentul nord-american. Pe vechiul continent, aparitia masinilor permit calatoriile pe distante mai lungi, intr-un timp mult mai scurt, astfel, resorturile de pe malurile marilor devenind destinatii populare.
Mai tarziu in secolul XX, apar avioanele si vapoarele de croaziera care definitiveaza produsul turistic. Apar noi oportunitati de afaceri, noi zone turistice beneficiaza de investitii din ce in ce mai mari. Destinatiile exotice precum insulele din Pacific sau Asia de sud-est se dezvolta laolalta cu cele mai putin conventionale, precum Patagonia, Tibet sau Alaska. Turismul se diversifica si ia amploare, ajungand in forma in care il cunoastem astazi, cu ajutorul internetului si a colaborarii internationale.

sursa foto:http://www.traveller.com.au/damage-to-ancient-syria-ands-it-people-remains-a-mystery-gkb8h2


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Premiul pentru Destinația Anului se va acorda în cadrul Galei de la ...
 
O oază de liniște aflată la 2 ore de București atrage tot mai mul...
 
În cele două zile se organizează o mulțime de activități pentru ...
 
Casa de romi va fi inaugurată în Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”...
 
Lacul Noua din Brașov devine, în perioada 7-10 martie, un paradis al...
 
Influencerul a vorbit foarte frumos despre vizita făcută în țara n...
 
Un loc superb din țara noastră, dar care a ajuns să fie `uitat ...
 
Casa care apare pe bancnota de 10 lei este expusă la Muzeul Astra din...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0