Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 22 Iulie 2018

      Canyoning-ul a început să câștige din ce în ce mai mult teren și în România. Zona montană se pretează la practicarea acestei activități, pentru că sunt numeroase cascade, chei, canioane, unele foarte cunoscute. Pentru o ieșire scurtă, canionul Cheile Cetii din județul Alba, reprezintă locul ideal.

      Având o diferență de nivel de 35 de metri, Cheile Cetii se întind pe o lungime de aproximativ 50 de metri. O astfel de distanță se poate parcurge în câteva secunde pe drum drept, dar la Cetea este nevoie de cel puțin o oră. O succesiune de 4 cascade prinse între pereți verticali înalți, care nu dau altă posibilitate de ieșire decât în jos, împreună cu apa. Zgomotele se amplifică paroxistic între stânci, căderile de apă răsună asurzitor și comunicarea între coechipieri se rezumă la semne sau la silabe strigate.

      Pentru o aventură fără întâmplări nefericite, este nevoie să se cunoască cu exactitate prognoza meteo precum și stăpânirea tuturor tehnicilor de amarare a corzii și de coborâre în siguranță. Echipamentul pentru canyoning presupune un constum întreg de neopren împotriva apei reci, manuși și șosete de neopren, și nu în ultimul rând cască de protecție.

      Cum se coboară canioanele? Cu fața la perete, cu picioarele depărtate și sprijinite de stâncă, evitând alunecarea sub jetul cascadei dacă are debit mare. Paradoxal poate, deși sunt mai multe cascade, canionul se parcurge cu o singură coardă, de două ori mai lungă decât cea mai înaltă verticală. Coechipierii coboară pe rând cascada următoare, după care se regrupează și recuperează coarda de pe cascada anterioară. Astfel, retragerea pe unde s-a venit este imposibilă.

      Dacă morfologia cheilor o permite și bazinul în care cade apa este suficient de adânc, amatorii de senzații tari pot sări direct în marmită, fără să mai coboare pe coardă. O secundă de zbor și o aterizare în apă fac acest sport mult mai palpitant.

      Munte, apă, sport, înot – parcurgerea canioanelor înseamnă câte puțin din toate, dar amestecate atât de măiestrit se combină într-o pasiune fără limite.

 

 

Sursa photo: //www.google.ro/search?q=Canyoning+in+romania&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiSh8KfhLLcAhVMKlAKHVCJAV0Q_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=sUKgl3-6elcVOM:


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0