Pacienții internați în spitalele din România, rămân cu un gust amar la propriu. În urma unor calcule, superficiale se pare, statul a ajuns la concluzia că 10 lei pe zi sunt suficienți pentru mâncarea unui bolnav, care de cele mai multe ori are de respectat și un anumit regim alimentar. Medicii sunt legați de mâini și de picioare, chiar dacă sunt îngrijorați, nu pot face nimic ca să schimbe în bine lucrurile.
Multe nu s-au schimbat din anii `90 și până acum, în ce privește mâncarea din spitale, care este foarte importantă pentru sănătatea pacienților. Bolnavii se plâng, pe bună dreptate, că de cele mai multe ori mâncarea nu este bună, nu este proaspătă și pe lângă asta, le este servită în vase foarte vechi, chiar și ruginite.
„Meniul bolnavilor se stabilește zilnic. În primul rând se ține cont de afecțiunea fiecărui bolnav, de valoarea calorică și bineînțeles de bugetul spitalului. Eu consider că în valoarea de 10 lei pe zi să avem trei mese, este un lucru extraordinar.” spune Elisabeta Șolea, asistent dietetician.
Doctor Ruxandra Constantina este de părere că succesul tratamentului de orice fel, efectuat în spital, ține și de alimentație: „De multe ori mâncarea din spitale este dezechilibrată din punct de vedere nutrițional, este monotonă, nu este atractivă, pentru că și asta contează. Un bolnav internat în spital și așa nu are poftă de mâncare și atunci, pe lângă faptul că trebuie să fie sănătoasă și echilibrată, hrana ar trebui să fie diversificată și frumos prezentată. De multe ori, să știți, că succesul unui tratament medicamentos sau a unei intervenții chirurgicale depinde foarte mult și de nutriție.”
Între 5 și 17 lei se încadrează alocația de hrană pentru pacienții din țara noastră, în funcție de boala de care suferă. Pentru copiii prematuri sunt alocați cei mai puțini bani, 5 lei. Copiii de până la 3 ani au mâncare asigurată în valoare de 10 lei, iar bolnavii care stau o singură zi în spital 9 lei. 16, 17 lei se dau pentru bolnavii de diabet, hepatită, TBC și HIV. Până și Ministrul Sănătății recunoaște că sunt puțini bani, și încearcă găsirea unor soluții.
„Acum este o problemă legată mai mult de spitalele din subordinea Ministerului Sănătății, pentru că, pentru spitalele din subordinea autorităților locale există posibilitatea suplimentării acestor tarife de către autoritățile locale. Dar la spitalele Ministerului Sănătății tarifele sunt fixe, aici încercăm să găsim soluții, pentru că tarifele sunt foarte mici.” spune Sorina Pintea.
În străinătate, bolnavii își aleg ce vor de mâncare, dintr-un meniu asemănător celui din restaurant: „Este întrebat la sosirea în spital, pe lângă faptul că se iau în considerare bolile, este de asemenea întrebat, dintre mai multe feluri de mâncare, ce vrea să aleagă pentru dimineață, prânz și seară. Spune Theodor Lutz, medic într-un spital din Germania.
Sursa photo: //www.google.ro/search?q=mancare+de+spital&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi8lZiF9vDbAhWCZFAKHVK5BowQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=oMwnOd3KYFQ7aM: