Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 27 August 2013

Şantajul dintre doi amanţi a dezvăluit o reţea uriaşă de acte false în Jandarmeria Română
 


         Pentru a lua împrumuturi de la bănci mult mai mari decât îşi puteau permite, sute de jandarmi de la IJJ Alba Iulia au obţinut adeverinţe de salariu false. Operaţiunea a fost pusă la cale cu acordul şefi lor Jandarmeriei judeţene. Descoperirea a fost făcută de procurorii DNA, pornind de la anchetarea unui şantaj între doi foşti amanţi.
         Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descoperit o reţea de falsificatori chiar în interiorul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Alba Iulia. Aproape 50 de jandarmi de la această structură sunt urmăriţi penal pentru că au folosit adeverinţe de salariu falsificate pentru a obţine împrumuturi de la bănci ca să-şi cumpere case, maşini sau terenuri.
         Pe listă apare şi fiul comandantului
         Potrivit surselor EVZ, reţeau a început să funcţioneze începând cu anul 2007 şi s-a întins cel puţin până în 2010. Ulterior, mai mulţi jandarmi nu au mai putut să plătească ratele lunare. Printre cei care au beneficiat de aceste servicii se află inclusiv fiul fostului inspector şef al Jandarmeriei Alba, Herţa Ioan Onac, acesta pensionându-se la scurt timp după ce împotriva lui a fost începută urmărirea penală. Unităţile bancare prejudiciate au depus la DNA adeverinţele pe care le-au primit. S-a constatat astfel că salariile false ajungeau până la 4.000 de lei.
         Mod de operare
         Persoana identifica terenul sau locuinţa pe care voia să o achiziţioneze şi vedea exact care era preţul. Cu aceste informaţii se ducea la bancă, unde menţiona că este un cadru al Jandarmeriei, cu salariu "sigur şi consistent", dar fără a spune exact ce leafă avea. Acolo cerea funcţionarului bancar să-i facă o simulare cu privire la cuantumul veniturilor pentru care s-ar acorda un credit pentru cumpărarea bunului respectiv.
         După simulare, funcţionarul îi spunea persoanei în cauză ce venit ar trebui să aibă. Odată obţinută această informaţie, jandarmul mergea la unitate şi cerea adeverinţă de salariu. Conform surselor EVZ, discuţiile legate de falsificarea adeverinţelor se purtau cu factorii de decizie. Aceştia, în funcţie de anumite interese personale şi de "simpatii", dădeau ordin lucrătorilor din compartimentul financiar să completeze adeverinţele cu venitul "majorat".
         Ulterior, documentele astfel falsificate erau semnate de şeful compartimentului financiar, dar şi de comandantul unităţii sau de persoana care îi ţinea locul la comandă. Sursele noastre spun că riscul în care au fost puse băncile este foarte ridicat, în condiţiile în care există câteva sute de asemenea adeverinţe, iar creditele nu sunt deloc mici.
         De la Rusu li se trage
         Anchetatorii au intrat pe fir după ce au început să verifice plângerea depusă de o femeie, fosta amantă a jandarmului Rusu Liviu Valentin, care are şi el o vilă cumpărată cu credit la bancă. Femeia l-a acuzat că, atunci când a rupt relaţia, ar fi sechestrat-o, ar fi ameninţat-o şi ar fi şantajat-o. Mergând pe firul acestei anchete, din aproape în aproape, procurorii DNA au descoperit multe grozăvii care s-au petrecut la IJJ Alba sub nasul şi cu acordul căpeteniilor. Actualul şef al Jandarmeriei Alba Iulia, Itu Felician, dar şi fostul comandant, pensionarul Herţa Ioan Onac, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.
         Bunurile lui Itu
         Colonelul Felician Itu deţine două terenuri intravilane la Alba Iulia, cumpărate în 2000 şi în 2007 împreună cu soţia, Aurora. Ei au şi două case de locuit, una din 2007, alta aflată în construcţie. Deţin două maşini, o Skoda Octavia din 2001 şi un VW Golf din 2002. Au avut şi un apartament pe care l-au vândut în decembrie 2012, cu 33.000 de euro. Itu a avut un credit bancar de 30.000 de euro, luat în 2008, cu scadenţa în 2033, pe care însă l-a rambursat anticipat anul trecut. Venitul lui pe 2012 a fost de 65.660 de lei, la care se adaugă cel al soţiei - de 15.239 lei
         Averea lui Herţa
         Pensionat urgent, colonelul Herţa Ioan Onac are o avere demnă de luat în seamă. Potrivit ultimei declaraţii de avere postată pe site-ul IJJ Alba, acesta deţine trei terenuri intravilane în comunele Stremt, Ciugud şi în oraşul Teiuş, pe care le-a cumpărat împreună cu soţia lui, în anii 1996, 2003 şi 2006. Are un apartament în Alba Iulia, două case de locuit şi una de vacanţă (toate trei în construcţie). Mai deţine în proprietate o Skoda Octavia, luată cu credit de la bancă. Are două credite în valoare totală de aproape 116 mii de euro. Venitul pe 2012 încasat de la Jandarmerie este de 54.042 de lei, iar al soţiei, de 26.219 lei.
         "Te fac ca pe Elodia, de nici dracu, n-o să te mai găsească!"
         Valentin Liviu Rusu, căpitan la Jandarmeria Alba Iulia, a folosit adeverinţa falsificată pentru a lua un credit de 60.000 de euro de la ABN AMRO Bank. Între anii 2005 şi 2007, căsătorit fiind, el a avut o amantă, nevasta unui om care lucrează în sistemul de Justiţie, relaţie pe care femeia ar fi încercat să o rupă în primăvara-vara anului 2007:
         "Eram colegi la facultate şi după mulţi ani de când am terminat m-am îndrăgostit. Nu poţi să-ţi scoţi inima din piept. Şi am avut o relaţie. Mă suna şi acasă, pe fix, mă chema la ordin, să mă duc în 5 minute sau în 10 minute, că de nu, mă dă în vileag soţului meu. Când am zis gata, nu se mai poate, am familia mea, soţ, doi copii, a început calvarul. El mă fotografiase, mă filmase şi a început să mă ameninţe că le publică pe internet, că mă face vedetă", a declarat victima şantajului, în exclusivitate pentru EVZ.
         De teamă, femeia care păcătuise a acceptat să se mai întâlnească o dată, într-o zi de iulie, să stea de vorbă la o cafea. "M-am dus să vorbim. Era vreo 10 dimineaţa. El era de serviciu, venise cu maşina de la Jandarmerie. Jos, vizavi de blocul în care ne întâlneam, în cartierul Ampoi, era papucul de la unitate cu doi jandarmi. El mă aştepta sus. Era foarte agitat. Am intrat în bucătărie. Pusese doua cafele. Probabil m-am aşezat pe scaunul care nu trebuia, că a schimbat ceştile: «Uite, iubito, ceaşca asta e ciobită, ia-o pe astalaltă». «Bea cafeaua, că se răceşte, mi-a spus».
         Mi-a arătat pozele, le-a şi şters. După ce am băut cafeaua, la scurt timp mi-a venit rău. M-am trezit legată la mâini şi la picioare cu bandă adezivă. Gura îmi era acoperită tot cu bandă. M-am speriat îngrozitor. Am transpirat toată. (…) Nebunu’ râdea şi mi-a zis: «Vezi, mă, iubito, ce păţesc amantele care îşi înşeală iubiţii?». Adică îl înşelam pe el cu soţul meu. Avea bastonul, avea arma. S-a jucat cu cuţitul pe gleznele mele. Mi-a zis că-mi taie tendoanele, că nu mă mai poate repara nici un doctor. Sincer, credeam că mă omoară. Mi-a desfăcut banda de la gură şi mi-a zis că dacă ţip îl sună pe soţul meu, stătea cu telefonul gata- gata. L-am rugat să-mi dea drumul că-i dau orice. A zis: «Bine, dar faci ce spun eu». M-a luat de păr şi mi-a dictat să scriu că îi datorez 45.000 de lei. «Scrie că te împuşc!», mi-a zis. Am scris. A luat hârtia şi mi-a dat drumul să plec.
         Mi-a zis că dacă fac plângere o să regret. «Ca pe Elodia te fac, de nici dracu’ n-o să te mai găsească!». Am fugit. Am avut linişte cam două săptămâni, apoi a început din nou să sune. Am pierdut sarcina, că eram gravidă cu soţul meu în două luni jumate. Am ajuns la spital, m-am îmbolnăvit rău. Şi acolo mă urmărea. Când am ieşit din spital n-am mai rezistat, îmi spunea că nu se lasă până nu mă omoară. Întâi pe mine şi apoi se omoară şi el. I-am făcut plângere". De aici a pornit ancheta.
         "Fratele meu e periculos, nu ştiu cum de-l mai ţin în Jandarmerie"
         Cristian Rusu, fratele jandarmului acuzat de şantaj, povesteşte: "Fratele meu tot timpul s-a ocupat numai cu falsuri. Şi când o murit taică- miu, absolut tot. Era toată lumea la înmormântare. El era afară, la poartă, şi o spus: «De ce n-o băgaţi şi pe ea în groapa de alături? Ştii unde o să ajungi? În gară, boschetară! O să-ţi iau totul», îi spunea de faţă cu toată lumea. E un om care nu ştie de frate, de mamă, de tată. Mie mi-a spus: «Las’ că gat cu bătrâna, o las boschetară, îi iau casa, absolut tot, şi încep cu tine şi te las pe drumuri. Tot ce ai tu o să fie al meu». Pe mama a păcălit-o şi i-a luat apartamentul. I-a zis că semnează un contract ipotecar şi când colo a semnat contract de vânzare-cumpărare".
         "Mi-a zis să-i dau buletinul înainte cu o săptămână şi el a făcut toate mişcările la bancă, la notar, peste tot. Eu nu văd fără ochelari şi când am semnat la bancă, el şi cu nevasta lui îmi spuseseră că îi girez să ia un împrumut pentru casă. 960 de milioane de lei au luat de la bancă. Noi am aflat mult mai târziu ce am semnat, că n-a vrut să-mi dea un exemplar să-l duc acasă. Apoi a vrut să ia şi casa asta. Numai probleme ne-a făcut", ne-a spus şi mama căpitanului de jandarmi, Valerica Botaş, 59 de ani.
         Femeia s-a despărţit de tatăl celor doi băieţi, când erau mai tineri, dar apoi s-au împăcat şi au trăit aşa în concubinaj. "Când o văzut taică-su ce ne-a făcut a vrut să ne pună la adăpost pe mine şi pe Cristi şi mi-a facut contract pe casa asta, cu clauza de întreţinere. Şi pe asta ne-am judecat. Am câştigat, în ciuda falsurilor pe care le-a făcut ajutat de alţii", ne-a povestit doamna Botaş.
         "Şi-a tăiat venele"
         "E cu psihicu’. Şi când eram în armată ştiu că avea probleme, dar şi înainte când stăteam la bloc se apuca şi spărgea oglinzi, geamuri. Când nu se înţelegea bine cu o persoană, se răzbuna. Dacă vă uitaţi pe mâinile lui se văd crestăturile de când şi-a tăiat venele şi a stropit pereţii cu sânge. Fratele meu e periculos. Nu ştiu cum de-l mai ţin în Jandarmerie", a spus fratele mai mic, Cristi Rusu.
         Liviu Valentin Rusu nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere. Dar potrivit actelor folosite pe la procese, în legătură cu apartamentul, el susţine că mama lui ar fi ştiut ce semnează. Cât despre procesul cu casa din cartierul Partoş, Liviu Valentin Rusu a susţinut că tatăl său nu era în deplinătatea facultăţilor mintale când i-a dat casa fostei neveste, adică mamei lui. El a pierdut însă acest proces.


​Sursa foto: http://reporterdebistrita.ro/wp-content/uploads/2013/02/JANDARMI.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0