Salmoneloza este boala care intervine în urma consumului de alimente care sunt infectate cu bacteria salmonela. Copiii mici, bătrânii, și persoanele care au un sistem imunitar scăzut riscă complicații grave cum ar fi meningita sau septicemia.
Această bacterie se răspândește cel mai ușor vara iar oamenii intră în contact cu ea prin intermediul alimentelor purtătoare, cum ar fi carnea, ouăle, roșiile, arahidele, și altele. Bacteria se instalează în tractul intestinal al oamenilor și al animalelor și cauzează infecții.
Mai exact, orice aliment crud de origine animală poate fi o sursă de salmonela. Carnea, păsările de curte, laptele și produsele lactate, ouăle, fructele de mare, dar și unele fructe și vegetale. Este recomandat, mai ales vara, să se evite consumul de alimente negătite, inclusiv a acelora preparate în casă cu ouă proaspete precum maioneza, aluaturile sau înghețata.
Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă următoarele măsuri pentru a ne feri de infecția cu salmonela: spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun înainte de manipularea alimentelor; spălarea fructelor sau legumelor sub jet puternic de apă, nu în chiuvete sau vase; utilizarea unui tocător curat și a ustensilelor de bucătărie necontaminate; evitarea contactului între alimetele crude și cu suprafețele pe care le-au atins.
De asemenea se recomandă prepararea corespunzătoare a alimentelor înainte de a fi consumate. În momentul în care autoritățile transmit existența unui focar, este bine ca populația să nu consume mâncarea respectivă, preparată sau nu, cel mai indicat este aruncarea acesteia.
Animalele de companie pot fi purtătoare de bacterie în intestinele lor, prin urmare fecalele lor sunt o potențială sursă de infecție. Țestoasele, șerpii și alte reptile, dar și puii de găină și de rață sunt mai predispuși să transporte salmonela. Este esențială spălarea imediată a mâinilor cu săpun și apă caldă ori de câte ori am intrat în contact cu astfel de animale.
Infecția cu salmonela se poate recunoaște după următoarele simptome: crampe abdominale, diaree și febră, iar acestea apar la 12-72 de ore de la masă. Majoritatea oamenilor se recuperează în 4-7 zile, fără nici un tratament decât administrarea de lichide, dacă apare diareea severă, va fi nevoie de administrare de fluide intravenos. În cazul în care bacteria este răspândită dincolo de intestine, este necesară administrarea antibioticelor.
Sursa photo: https://www.google.ro/search?q=avertisment+medical&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjT9bHYw9LbAhWRblAKHXwZDvMQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=YuhA1TGwkFiC1M: