Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 20 August 2015

Salariile tuturor angajatilor din sistemul public de sanatate vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor cu reprezentantii sindicatelor, precizand ca acest lucru se va face printr-o ordonanta de urgenta care va fi discutata in sedinta Guvernului de saptamana viitoare. Premierul a precizat ca vor urma alte doua transe de mariri, tot de 25%, care ar urma sa se faca incepand din 2016, respectiv din 2017, si sa fie asumate prin legile bugetului. Impactul bugetar anual al masurii este in jurul sumei de 1,7 miliarde lei, a precizat seful Executivului.

Premierul a mai spus ca Executivul va propune un proiect de lege prin pacientii sa le poata da bani doctorilor, dar doar daca vor indeplini concomitent trei conditii: plata sa nu fie conditionata de medic, plata sa se faca  dupa incheierea actului medical si plata sa fie declarata, asa incat sa fie si fiscalizate.
Declaratiile premierului vin pe fondul amenintarilor cu greva din partea a mii de medici coalizati intr-un grup numita Alianta Medicilor. Intr-o postare pe acest cont, cu putin timp inainte de anuntul premierului, o crestere de 35% a salariilor era caracterizata drept "derizorie", iar sindicatele din Sanatate erau criticate pentru ca "s-au trezit din somnolanta si tacere devenind parteneri de discutii cu Guvernul in aplanarea unei tensiuni din sistemul medical pe care sindicatele nu au generat-o.”
De remarcat ca la scurt timp dupa declaratia premierului Ponta, sindicalistii din educatie au cerut cresteri similare de salarii, amenintand cu actiuni de protest daca Guvernul nu le va mari veniturile.

Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Nu cred ca exista o solutie magica pentru sistemul de sanatate, dar exista posibilitati de a imbunatati, sub forma de OUG in ceea ce priveste salarizarea si de proiect de lege cand vine vorba de statutul medicilor.
  • Putem de la 1 octombrie anul acesta sa aplicam o crestere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar: asta inseamna, daca datele ministerului si ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane in reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor publice locale si 12.380 de persoane in ministerele si institutiile care au propria retea, Interne, Aparare, SRI si celelalte.
  • Pentru anul acesta resursele sunt asigurate din fondurile economisite la Ministerul Sanatatii si la Casa, dar pentru asta avem nevoie in luna octombrie de o rectificare bugetara pe care, evident ca o vom face in asa fel incat din noiembrie sa se plateasca practic salariile majorate in luna octombrie. 
  • Este important in textul ordonantei si dupa aceea in dezbaterea in Parlament ca obligatia de a continua aceasta marire graduala sa fie asumata inainte de Legea bugetului in asa fel incat in 2016 sa putem aplica urmatoare crestere de 25% si in acelasi fel 25% anual pana cand se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente si restul personalului.
  • Medicii nu mai sunt functionari publici prin decizia adoptata anul trecut, Ordonanta 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul functionarilor publici. Ea a fost de altfel aprobata de Parlament. 
  • Ministrul Justitiei, impreuna cu reprezentanti din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, si nu cu o ordonanta de urgenta.
  • Legea sa prevada pe intelesul tuturor faptul ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca pentru medic, pentru asistent sa fie cu definirea cumulativa a trei conditii: sa nu fie conditionata de medic, sa fie dupa incheierea actului medical si sa fie declarate, asa incat sa fie si fiscalizate. Cu aceste trei condiţii cumulative să nu mai implice răspunderea penală a medicului, a asistentului sau a oricărui reprezentant al sistemului sanitar.
  • Miercurea viitoare o vom trimite in Parlament si sunt convins ca in comisiile juridice se va indrepta.
  • Nu sunt naiv, mai avem mult de lucru pana sa putem da 5 mii de euro fiecarui medic ca in alta tara, dar atat vreme cat avem un proiect clar putem avea speranta ca acest sistem sa aiba un viitor pentru cetatenii acestei tari.

Sursa foto: http://www.stiripesurse.ro/victor-ponta-il-avertizeaza-pe-klaus-iohannis-va-fi-cel-mai-rau-ce-rol-joaca-traian-basescu_962334.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0