Românii consumă foarte mult zahăr, media națională este de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană. O explicație ar fi că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără ca să vadă că aproape orice aliment procesat conține adaos de zahăr; sau nu sunt conștienți de riscurile la care se supun.
„Ingredientele sunt obligatorii prin lege să fie în ordine descrescătoare, vrem să luăm o băutură carbogazoasă și vedem că primul ingredient e zahărul, trebuie să fim conștienți că e cea mai mare în produsul respectiv.” atrage atenția Sorin Mierlea de la Asociația pentru Protecția Consumatorului.
O persoană care face mișcare, conform medicilor, ar trebui să consume aproximativ 20 grame de zahăr adăugat pe zi, însă, după un calcul simplu, cei mai mulți dintre români depășesc cu mult limita.
„Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important să facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastină din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xilitolul. Studiile au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung.” explică nutriționistul Florin Ioan Bălănică.
Media europeană în ce privește consumul de zahăr este de 16 kg/locuitor, în România este de 30 de kg/locuitor, astfel ne clasăm pe locul I la consumul de zahăr. Spre exemplu, 10 felii de pâine conțin 50 grame de zahăr, 500 mililitri de suc natural – 50 grame zahăr și 200 mililitri de lapte – 10 grame (glucide și zaharuri).
Sursa foto: //www.google.ro/search?q=consum+de+zahar&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjN79uT7_jdAhWQmbQKHd8FC4AQ_AUIDigB&biw=1920&bih=889#imgrc=2iCsRm-HQGZYhM: