În fiecare an 500.000 de oameni mor din cauza grăsimilor care se folosesc în sistemul industrial pentru prăjit. Organizația Mondială a Sănătății susține că acestea cresc semnificativ riscul bolilor de inimă și trebuiesc eliminate în următorii cinci ani. Grăsimile trans, adică cele obținute prin hidrogenarea uleiurilor vegetale, se găsesc în foarte multe produse alimentare: în chipsuri, în foile de plăcintă congelate, în floricelele de porumb pentru cuptorul cu microunde, în biscuiți, prăjituri, în margarina parțial hidrogenată, și altele, plus că sunt baza restaurantelor de tip fast-food, iar medicii atenționează că nu sunt deloc sănătoase consumate pe termen lung.
„Acestea sunt ieftine și ușor de folosit, fapt ce le face populare în rândul producătorilor. Dar grăsimile trans sunt responsabile pentru mai mult de jumătate de milion de decese în lume, în fiecare an, mai ales în țările cu un nivel de trai scăzut sau mediu.” a explicat directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Autoritățile din România spun că vor lua măsuri în această privință, iar reprezentanții fabricanților care comercializează astfel de produse susțin că se vor conforma modificărilor legislației când vor fi aplicate, numai să se facă ceva. În Parlament există un proiect de lege pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman, dar zace acolo de două luni, nefiind luat în dezbatere până acum.
Tom Frieden, președintele inițiativei pentru sănătate „Resolve” spune că „guvernele au acum intrumentele, știința și responsabilitatea de a-și proteja cetățenii de aceste substanțe toxice înlocuind grăsimile trans artificiale cu grăsimi și uleiuri sănătoase.”
Sorina Pintea: „Vrem să facem asta în următorii cinci ani, dar cred că este nevoie de un termen mai lung.”
Sursa photo: //www.google.ro/search?q=oms&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj9vvTlz4nbAhWObVAKHSn-CtQQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=-_iL3TJq61GoHM: