Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
POLITICA
Adaugat: 02 Martie 2014    Actualizat: 03 Martie 2014

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice şi fără nicio bază constituţională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul, a declarat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta i-a răspuns preşedintelui Traian Băsescu cu privire la redesemnarea prim-ministrului, arătând că schimbarea compoziiei politice va fi efectuată conform articolului 85 din Constituţie, în timp ce mandatul premierului încetează în condiţiile articolului 110, transmite România TV.

Articolul 85 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Articolul 110 stabileşte că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale şi că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces şi în alte cazuri prevăzute de lege) ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

În aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu i-a răspuns, duminică, la emisiunea "După 20 de ani", premierului Victor Ponta, care declarase că în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul, şeful statului afirmând: "Îi fac o recomandare, să citească,. Eu am spus că este posibil".

Preşedintele a mai spus că va analiza dacă sesizează Curtea Constituţională în cazul în care programul de guvernare se schimbă în urma cooptării UDMR în Executiv, existând, potrivit şefului statului, pericolul unui precedent de guvernare "cu acte adiţionale".

Şeful statului a mai spus: "Articolul 102 din Constituţie, la rolul şi structura Guvernului, arată că «Guvernul, potrivit programului său de guvernare, acceptat de Parlament, asigură ...» şi de aici curge...".

"Eu vreau să văd în programul de guvernare negocierile cu UDMR-ul", a mai arătat Traian Băsescu.

El a explicat că este vorba de două lucruri, de compoziţia Guvernului şi de programul de guvernare.

"Un guvern nu poate să guverneze pe un program neaprobat de Parlament, ori ei au, în momentul de faţă, o negociere cu UDMR-ul, care ştim, standard, cam ce va negocia. Şi nu exclud posibilitatea, asta am spus, voi analiza, dacă problema programului reclamă o trimitere la Curtea Constituţională a hotărârii, în cazul în care nu se adaptează programul şi nu primeşte votul Parlamentului, programul", a spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă va pune pe masa Curţii Constituţionale acest aspect, Traian Băsescu a răspuns: "Nu spun, spun că voi analiza dacă este cazul. Asta am spus. Voi analiza dacă este cazul însă aş vrea să nu creăm precedente în care Guvernul să guverneze cu acte adiţionale nevalidate de Parlament. Vreau să văd dacă în programul de guvernare o să apară solicitările UDMR-ului, care nu vor fi mici".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

Preşedintele a spus că "din discuţii" ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare.

El a mai spus că nu ştie dacă premierul va accepta solicitările.

Preşedintele a mai declarat că la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit şefului statului, Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele a spus că dacă Ponta nu vine la Cotroceni pentru "redesemnare", atunci încalcă Legea fundamentală.

Băsescu a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului legată de noul Guvern dacă în prealabil nu este desemnat un nou premier.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0