Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 20 August 2013

STENOGRAME Nota 10 pentru „fata lu’ tata“: cum i-a asigurat şeful Vămii din Caraş-Severin un 10 penal fiicei sale la examenul de Bacalaureat
 


         STENOGRAME Dorina Cozma, fiica şefului Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale din Caraş-Severin, este cercetată penal, după ce tatăl ei i-a negociat telefonic nota maximă la examenul de maturitate, în 2011, direct cu preşedintele Comisiei de Bacalaureat
         Doi profesori trimişi în judecată, zeci de dascăli şi inspectori şcolari urmăriţi penal, nume grele de copii de bani gata şi vedete locale din Caraş-Severin apar într-unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupţie privind fraudarea Bacalaureatului. După doi ani de anchetă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş i-au trimis, recent, în judecată pe dascălii Florin Fărăcăşescu, directorul Colegiului Tehnic şi, totodată, preşedintele Comisiei de Bac, în 2011, şi pe Mirela Milotin, din Oraviţa. Cei doi se vor prezenta în faţa magistraţilor, la 10 octombrie, când e programat primul termen al procesului.
         PREMIU ÎN BANI DE LA MINISTER
         Cel mai sonor nume din dosar este al Dorinei Cozma (foto stânga), singura elevă din promoţia 2011 care a luat examenul cu 10 pe linie, din judeţul Caraş-Severin. De altfel, 2011 este şi anul în care s-au introdus, în premieră, camerele de supraveghere în sălile de examen, procentele de promovabilitate scăzând drastic.
         La acea vreme, fiica şefului Finanţelor din judeţ (în prezent Dorin Cozma (foto dreapta) conduce Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale) avea parte de o mediatizare excesivă, fiind inclusă în lista copiilor geniali ai României, primind chiar un premiu în bani şi o diplomă din partea Ministerului Educaţiei, pentru nota maximă la Bac. Dorina a fost capul de listă al elevilor care au trecut, acum doi ani, examenul de maturitate, la nivelul judeţului existând, atunci, un procent de promovabilitate de 16%. Acum, tânăra, studentă la Psihologie la o universitate din Marea Britanie, este urmărită penal pentru că şi-ar fi însemnat tezele, astfel încât să fie favorizată de profesorii corectori.
         Performanţa Dorinei Cozma la Bac n-a surprins, însă, aproape pe nimeni, fata fiind olimpică la limba engleză şi cunoscută pentru medii bune, în general. „Am purtat deja discuţii cu reprezentanţii unei universităţi din Marea Britanie, iar singura condiţie pentru ca ei să mă accepte a fost să iau peste 9,50 la Bac. Or, acest lucru s-a întâmplat, eu având media 10”, declara fericită Dorina Cozma, în 2011, pentru „Adevărul”.
         TĂTICU’ A STABILIT SEMNELE DE PE TEZE
         Doru Cozma, om cu influenţă mare, şi-a dovedit puterea la nivelul judeţului, stabilind direct cu Florin Fărcăşescu, preşedintele Comisiei de Bacalaureat, planul prin care fiica sa să ia Bacul cu 10 pe linie. Concret, Cozma şi Fărcăşescu au decis ca Dorina să taie ultimul cuvânt scris de pe prima pagină a fiecărei teze. Discuţia dintre cei doi a fost, însă, interceptată telefonic de procurori, care au şi deschis dosarul penal, în 2011.
         „În urma verificării lucrărilor candidatei Cozma Dorina Elena se constată că aceasta avea următoarele semne pe lucrările sale: semnul „quod eram demonstrandum“ tăiat pe lucrarea la matematică T2, „literatură“ tăiat pe lucrarea de limba şi literatura română, „biologie“ tăiat pe lucrarea de biologie, toate pe prima pagină, ultimul rând“, se arată în rechizitoriul procurorilor.
         În timp ce fiica sa trece deja în anul III de facultate, în Marea Britanie, Doru Cozma declară, acum, cu nonşalanţă, că tot ce a făcut a fost să se intereseze de notele fetei la Bac, înainte de afişarea rezultatelor: „L-am sunat să aflu părerea lor, ce zic de lucrarea fiicei mele. Lucrarea a fost recorectată, diferenţele sunt mici, de sutimi. Dacă ar fi fost un punct diferenţă, mai ziceam. Am dat declaraţii în februarie, de atunci nu ne-au mai chemat la Parchet“, spune Doru Cozma.
         ANCHETATĂ PENTRU FALS ÎN ÎNSCRISURI
         Realitatea este, însă, alta. Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a recorectat lucrarea Dorinei Cozma şi a stabilit că „a fost favorizată cu 0,9 puncte la limba şi litaratura română, cu 0,35 de puncte date în plus la matematică şi alte 0,3 puncte bonus la proba scrisă la biologie“, se mai arată în rechizitoriu. Un calcul simplu arată că media reală a Dorinei Cozma la Bacalaureat ar fi trebuit să fie 9,48, notă care nu i-ar fi permis acesteia să aplice pentru Facultatea din Marea Britanie, unde studiază.
         Procurorii au disjuns dosarul Dorinei Cozma din cel al profesorilor anchetaţi şi au dispus continuarea, în paralel, a cercetării penale pe numele fetei. Cazul ei a ajuns pe masa Parchetului Judecătoriei Reşiţa, fiind cercetată pentru fals în înscrisuri publice. Tatăl ei, însă, cel care a dus negocierea telefonică cu şeful Comisiei de Bacalaureat, a scăpat, deocamdată, de dosar penal.  
         VIP-URI LOCALE, FAVORIZATE LA BAC
         Din interceptările oamenilor legii reiese că dascălul a stabilit telefonic majorarea notelor şi pentru Betina Christiana, fiica Aurorei Korka, inspectorul de proiecte europene şi limba franceză din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Caraş. Fărcăşescu ar fi făcut acelaşi lucru şi pentru fiul unui poliţist de frontieră din Oraviţa, pentru fiica agentului de poliţie Florin Codileanu, zis „Pupu“, dar şi pentru feciorul lui Bebe Marinescu, fost lider al PNG şi şefului Ecosal, firma de salubrizare din Caraş-Severin.
         În interceptările procurorilor mai apar şi discuţii între Florin Fărcăşescu şi Gheorghe Manda, inspector în cadrul IŞJ Caraş, despre favorizarea unor elevi. Totodată, şeful Comisiei de Bacalaureat a influenţat majorarea notelor, în anumite cazuri, şi prin Constantin Nicolicea, inspector de socio-umane la IŞJ Caraş, amendat penal, luna trecută, cu 1.000 de lei, în acest dosar. Conform procurorilor, dacă părinţii elevilor favorizaţi, în 2011, la Bac, în Caraş-Severin, au fost audiaţi doar ca martori în dosar, copiii lor sunt urmăriţi penal pentru fals în înscrisuri. ;
         STENOGRAME
         Discuţii codate la telefon, despre notele la Bac: „9,9 costă maşina“ La dosarul privind fraudarea Bacului din 2011, procurorii au ataşat stenogramele discuţiilor dintre profesori şi diverse persoane. „În data de 28 iunie 2011, ora 21.55, învinuitul Fărcăşescu Florin poartă o discuţie cu numitul Cozma Doru Constantin, tatăl candidatei Cozma Dorina Elena:
         Fărcăşescu Florin: Vă salut domu’ Cozma!
         Doru Cozma.: Vă salut, vă salut! Eu vă deranjez acum cam târziu! Nu vă mai întoarceţi acum, nu?
         F.F.: Poftim?
         D.C.: Nu vă mai întorceţi acuma, nu?
         F.F.: Nu, nu!
         D.C.: Na!
         F.F.: 9,9 costă maşina!
         D.C.: Da!
         F.F.: E-n regulă?
         D.C.: Io ştiu ce să zic, asta este! Deci asta s-o putut face tot?
         F.F.: Deci era 9,4!
         D.C.: Da!
         F.F.: Când a fost evaluată 9,9, atâta!“
         CUM A PORNIT SCANDALUL
         Scandalul fraudării Bacului a pornit, în 2011, de la o sesizare făcută de conducerea IŞJ Caraş-Severin către DGA. Şefii IŞJ semnalau că, la Grupul Şcolar Transporturi Auto din Caransebeş, fuseseră descoperite 167 de teze identice la limba română.  În prima sesiune, s-au prezentat 3.000 de elevi, iar în toamnă, peste 1.000. Potrivit anchetatorilor, majoritatea lucrărilor au fost însemnate de elevi, la sugestia profesorilor. Ancheta, în primul dosar, s-a finalizat în iulie, zeci de profesori fiind amendaţi, iar doi dintre ei trimişi în judecată. Inspectorii Constantin Nicolicea, Gheorghe Manda, Aurora Rodica Korka, profesorul Ovidiu Bădescu şi fosta inspectoare Carmen Rugină au fost amendaţi administrativ, cu câte 1.000 de lei fiecare.
         Alt elev ajutat a fost Adrian Marinescu, fiul lui Bebe Marinescu. La 26 iunie 2011, Fărcăşescu îi trimite următorul sms Danei Chelbea, profesor corector: „Viţă Georgiana Larisa şi Marinescu Adrian. Mulţumesc. Florin F“. A doua zi, Fărcăşescu o discuţie telefonică cu Chelbea:
         Florin Fărcăşescu: Pe rândul trei prima pagină…
         Dana Chelbea: Da…
         F.F.: Cuvântul „literatură“!
         D.C.: Bine, bun!
         F.F.: Marinescu are pe rândul patru.
         D.C.: Ăăăăăă, rând tot acolo pe prima pagină?
         F.F.: Da, unu-i pe rândul trei şi unul pe rândul patru!
         C.D.: Pe prima, bine, bine! Ceau“
         „ERA INIŢIAL DE 4!
         ŞI-ATUNCI I-AU DAT 5-UL“
         La 28 iunie 2011, ora 21,20, Florin Fărcăşescu discută cu Bebe Marinescu.
         F.F.: Da! Bebe Marinescu: Vă salut, Bebe sunt!
         F.F.: Salut, salut, Bebe! B.M.: Ăăăăă, ce… ne vedem sau cum rămâne aşa să vedem mâine?
         F.F.: Da, da! Da, numa’ că io am sunat să-ţi spun că e 5-ul, 5-ul poate mâine-i 5 şi 10; 5 şi 15. Vedem, ştiţi?
         B. M. Nu-i prea puţin?
         F.F.: Ă, e prea puţin, dar nefăcând un subiect cum trebe…
         B. M.: Ăhă. F.F.: Trei puncte sunt din start, trebuie să scoatem la celelalte, io ţin nota sub control ca să scoatem 6, ştiţi? Deci, la punctul acela cu „Ultima noapte…“, deci nu s-a punctat deloc că nu e la subiect!
         B. M. Ăhă.
         F.F.: Automat, notele au plecat de la 7 în jos, n-a făcut nici la celelalte cum trebuie! Atuncia era iniţial de 4! Şi-atunci i-au dat 5-ul, dar mai mult de 5 şi 10, 5 şi 15, nu!  V-am spus că de la 4 până la 5 sunt nişte limite! Dar ţinem sub control şi scoatem, dacă nu scoatem, la geografie vom scoate sigur! Toată media, ştiţi?
         B.M.: O vedem pe final!
         F.F.: Da, da, da! Eu nu-mi fac probleme că nu scoatem, ar fi bine să scoatem un 6 la istorie cel puţin, că restul 7 îl scot io la geografie! Bebe Marinescu: Na bun!
         F.F.: Bine? Bebe Marinescu:Bun, ne auzim mâine atunci! Bun, bun o seară bună!“  


​Sursa foto: http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/08/19/521282b7c7b855ff56f3274f/646x404.jpg

CARAS-SEVERIN
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0