Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 11 August 2016

Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna este "una dintre sursele majore ale mirosului" care afecteaza locuitorii din cartierele bucurestene Pajura, Bucurestii Noi, Crangasi, Militari, Drumul Taberei, dar si de populatia din orasele Chiajna si Chitila, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, dupa controalele facute la toti posibilii poluatori din zona.

Ministrul spune ca la inceputul acestei saptamani Garda Nationala de Mediua a solicitat Agentiei Nationale de Protectia Mediului sa notifice agentul economic in acest sens, iar daca acesta nu va remedia probleme sesizate in 60 de zile, i se poate retrage autorizatia de mediu.

Ministrul Mediului, a declarat ca IRIDEX  a fost sanctionata de-a lungul anilor cu amenzi de 430.000 lei. In cadrul controlului efectuat recent au mai fost sanctionate depozitul Giulesti-Sarbi cu 25.000 lei si un incineratorul de deseuri periculoase Stericycle cu 100.000 lei. Aici a fost inainta si o propunere pentru o sesizare penala.

Reamintim ca in urma cu cateva saptamani primarul Capitalei, Gabriela Firea, si primarul sectorului 1, Dan Tudorache, au cerut Ministerului Mediului si Garzii de Mediu sa rezolve problema, iar cetatenii se plang de cativa ani de mirosul insuportabil.

"Voi face in cele ce urmeaza scurte declaratii de presa pe marginea mirosului pe care il reclama peste 40% din populatia Capitalei. Acest disconfort este resimtit in mod direct, in special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitala: Pajura, Bucurestii Noi, Crangasi, Militari, Drumul Taberei dar si de populatia din orasele Chiajna si Chitila. Am controlat toti posibilii generatori ai acestui miros in cartierele mentionate si am masurat pe parcursul a trei luni imisiile din aer pentru a sti cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale pentru ca mirosul nu este unul constant a carui sursa poate fi identificata usor, ci este un miros cu caracter discontinuu. Controalele in teren ne-au dus spre concluzia ca una dintre potentialele surse majore ale mirosului este depozitul de deseuri IRIDEX. De aceea o echipa a Garzii Nationale de Mediu a efectuat o inspectie in detaliu a intregii platforme incepand cu data de 25 iulie 2016 pana in 4 august anul curent. In echipa de control au fost cooptati inclusiv oameni din teritoriu. Concluzia principala care se desprinde din raportul de control este ca intreaga instalatie IRIDEX este exploatata in mod defectuos: operatorul de depozit nu gestioneaza corect emisiile de gaz de depozit. Asadar, mirosul pe care populatia il resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platforma", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.

Care sunt soluţiile pentru groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna? Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, propune o centrală de cogenerare. De partea sa, ecologistul Niculae Rădulescu Dobrogea crede că deşeurile pot fi privite ca o resursă energetică valoroasă: "Această groapă este o resursă fantastică de bio-gaz, care transformată în ceea ce trebuie, în energie, ar duce la nişte economii foarte-foarte importante. Toate gropile de gunoi ar putea să-şi modifice puţin tehnologia şi să valorifice acest... de fapt, îi spune gaz metan, că hidrogenul sulfurat e şi el un gaz combustibil şi cu efecte similare cu cele ale gazului metan e adevărat, însă marea majoritate a gazului risipit din aceste gropi este de fapt acest bio-gaz, care e în esenţă gazul metan".
Sursafoto:http://www.rfi.ro/mediu-88565-bucuresteni-speriati-de-un-miros-suspect-ecologist-groapa-de-gunoi-iridex-chiajna-este-o
 


 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0