Laptele matern are multe imunoglobuline, iar bebelușii alăptați au risc scăzut de expunere la alergii, în plus laptele praf nu se află printre primele opțiuni de alimentare a sugarilor, spun specialiștii care totodată spulberă mitul conform căruia unele produse n-ar trebui consumate în timpul alăptării.
„Laptele matern conține foarte multe imunoglobuline, este ca un vaccin pe care îl administrăm bebelușului încă din primele zile. Bebelușii alăptați au risc scăzut de alergii, astm, bronșită. (…) În timpul alăptării, bebelușul își dezvoltă mușchii feței. Bebelușul alăptat este mai inteligent, pentru că în timpul procesului mama vorbește cu el. Copilul alăptat este mult ma echilibrat emoțional. Alăptarea are avantaje și pentru mamă. Femeile care alăptează au un risc scăzut de depresie.” explică educatorul perinatal Viorica Neață.
Nu există ca o femeie să nu aibă lapte, dacă este informată corect de la început și ascultă și pune în practică ceea ce i s-a transmis, fiecare mamă are lapte suficient pentru bebelușul ei, mai precizează educatoare.
„Prima variantă ar fi ca mama să alăpteze. Dacă ea nu are lapte, atunci Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie hrăniți cu laptele de la mamă scos printr-un sistem de nutriție, varianta a treia este de a alimenta copilul cu laptele de mamă donat și abia a patra opțiune este laptele praf, laptele formulă.” subliniază Viorica Neață.
Specialiștii mai spun că nu există aliment permis sau nepermis. Orice aliment care nu face rău mamei, nu face rău nici copilului. Organizația Mondială a Sănătății spune că alimentația exclusivă la sân trebuie să fie din prima oră de la naștere până la vârsta de minim 6 luni, de acolo se poate continua la cererea bebelușului, împreună cu o alimentație corespunzătoare până la vârsta de 2 ani.
Sursa photo: //www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/specialist-laptele-praf-nu-se-afla-printre-primele-variante-de-alimentare-a-bebelusilor-17383133