Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 13 Aprilie 2018    Modificat: 13 Aprilie 2018

Comentarii 0 Comentarii

      Vineri a fost trimis avizul președintelui Klaus Iohannis către ministrul Justiției care prevede aprobarea cererii de urmărire penală a lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, implicați în Dosarul Revoluției și acuzați de săvârșirea infracțiunii contra unamității.

      Parchetul a trimis cererea de urmărire penală la Cotroceni în data de 2 aprilie 2018, și la momentul respectiv a menționat necesitatea avizului președintelui României, din cauza funcțiilor pe care le dețin cei trei:

  • Ion Iliescu, membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care s-a comportat ca un Guvren, a exercitat putere legislativă și executivă centrală, până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, moment în care președintele Consiliului a primit rolul de șef de stat și atribuțiile legislative ale Consiliului au fost separate de cele executive, ce necesita autorizare în perioada 22-27 decembrie 1989.

  • Petre Roman, de asemenea membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989, care a fost numit în mod oficial prim-ministru al Guvernului în urma decretului nr. 1 din 26 decembrie 1989, care necesita autorizare în perioada 22-31 decembrie 1989.

  • Gelu-Voican Voiculescu, membru în același Consiliu din data de 22 decembrie 1989, a fost numit oficial vice prim-ministru al Guvernului în urma decretului nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989.

      „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie, ministrului Justiției cererea de urmărire penală față de domnul Ion Iliescu, de domnul Roman Petre și de domnul Voiculescu Gelu-Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. a), g), I) și k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituția României (…).” se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

      Aceste măsuri au fost luate în urma anunțului Parchetului General de la sfârșitul anului 2017, în care spune că au fost găsite noi probe care vor clarifica lucrurile în Dosarul Revoluției din decembrie `89. După ce președintele în exercițiu de la momentul respectiv a fugit din țară, a existat un comandament politico-militar care într-un timp foarte scurt a preluat puterea, componența acestuia fiind stabilită ulterior.

       „Referitor la acest aspect a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăți de drept din țară (București, Cluj Napoca și Iași), concluzionându-se fără echivoc faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. În această etapă a anchetei, este posibilă o mai bună stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare și acțiunile de legitimare a acesteia pe plan intern și internațional.” precizează Parchetul.

      Totodată a fost lămurită pațial și diversiunea militară care a început în seara zilei de 22 decembrie `89, de ce a fost declanșată și executată, diversiune care a dus la decesul mai multor persoane, pe lângă alte distrugeri.

      Parchetul a menționat de asemenea, că după anul 1989 au fost distruse probe foarte importante care puteau fi folosite la aflarea adevărului despre Revoluție, lucru care îngreunează stabilirea cu exactitate a unui „raport de cazualitate între anumite conduite, acțiuni sau inacțiuni și consecințele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989.”

 

 

Sursa photo: /www.google.ro/search?biw=1920&bih=925&tbm=isch&sa=1&ei=l3nQWp3pE8HJwQKJ57aABQ&q=+iliescu+roman+voiculescu&oq=+iliescu+roman+voiculescu&gs_l=psy-ab.3...63413.63413.0.63659.1.1.0.0.0.0.76.76.1.1.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.N5IEmbgERKo#imgrc=ZbEKSBjfA2p1TM:


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Ce vrea să facă Soros din statele naționale din Europa
Conform lui Istvan Hollik, purtătorul de cuvânt al alianței FIDESZ-...
 
Patru zile pentru confirmarea locului obținut în urma repartizării la liceu
Absolvenții de liceu au la dispoziție patru zile pentru a-și confir...
 
Bilanțul Laurei Kovesi
Jurnalista Sorina Matei notează `realizările` lui Kovesi în...
 
Oare dorința multimiliardarului maghiar este să schimbe radical lumea?
O parte din emigranti acaparează prin violență orașele în care su...
 
Simona Gherghe păstrează bijuterii pentru fiica ei
„Le păstrez cu drag, vor fi ale ei.”
 
Cheltuielile românilor cu impozitele și taxele au crescut cu 387 de lei
Datele Institutului Național de Statistică, arată că datoriile rom...
 
Peste 1 milion de români au salarii mai mici
Blocul Național Sindical a făcut o statistică din care reiese că ...
 
Avertisment cu privire la ciupercile culese din pădure
Medicii avertizează amatorii de cules și de consumat ciuperci din p...
 
 
 
 
SANATATE
 
Campanie de vaccinare în Caraș-Severin

» 20 Iulie 2018 | Comentarii 0
 
SPORT
 
Schimbări de strategie la FCSB

» 20 Iulie 2018 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Cleopatra Stratan, o prințesă după relansare

» 20 Iulie 2018 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Calendarul anului școlar 2018-2019

» 20 Iulie 2018 | Comentarii 0
 
INTERNATIONAL
 
Iranul achiziționează 800 de tancuri

» 20 Iulie 2018 | Comentarii 0