Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 13 Aprilie 2018    Modificat: 13 Aprilie 2018

Comentarii 0 Comentarii

      Vineri a fost trimis avizul președintelui Klaus Iohannis către ministrul Justiției care prevede aprobarea cererii de urmărire penală a lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, implicați în Dosarul Revoluției și acuzați de săvârșirea infracțiunii contra unamității.

      Parchetul a trimis cererea de urmărire penală la Cotroceni în data de 2 aprilie 2018, și la momentul respectiv a menționat necesitatea avizului președintelui României, din cauza funcțiilor pe care le dețin cei trei:

  • Ion Iliescu, membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care s-a comportat ca un Guvren, a exercitat putere legislativă și executivă centrală, până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, moment în care președintele Consiliului a primit rolul de șef de stat și atribuțiile legislative ale Consiliului au fost separate de cele executive, ce necesita autorizare în perioada 22-27 decembrie 1989.

  • Petre Roman, de asemenea membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989, care a fost numit în mod oficial prim-ministru al Guvernului în urma decretului nr. 1 din 26 decembrie 1989, care necesita autorizare în perioada 22-31 decembrie 1989.

  • Gelu-Voican Voiculescu, membru în același Consiliu din data de 22 decembrie 1989, a fost numit oficial vice prim-ministru al Guvernului în urma decretului nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989.

      „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie, ministrului Justiției cererea de urmărire penală față de domnul Ion Iliescu, de domnul Roman Petre și de domnul Voiculescu Gelu-Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. a), g), I) și k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituția României (…).” se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

      Aceste măsuri au fost luate în urma anunțului Parchetului General de la sfârșitul anului 2017, în care spune că au fost găsite noi probe care vor clarifica lucrurile în Dosarul Revoluției din decembrie `89. După ce președintele în exercițiu de la momentul respectiv a fugit din țară, a existat un comandament politico-militar care într-un timp foarte scurt a preluat puterea, componența acestuia fiind stabilită ulterior.

       „Referitor la acest aspect a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăți de drept din țară (București, Cluj Napoca și Iași), concluzionându-se fără echivoc faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. În această etapă a anchetei, este posibilă o mai bună stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare și acțiunile de legitimare a acesteia pe plan intern și internațional.” precizează Parchetul.

      Totodată a fost lămurită pațial și diversiunea militară care a început în seara zilei de 22 decembrie `89, de ce a fost declanșată și executată, diversiune care a dus la decesul mai multor persoane, pe lângă alte distrugeri.

      Parchetul a menționat de asemenea, că după anul 1989 au fost distruse probe foarte importante care puteau fi folosite la aflarea adevărului despre Revoluție, lucru care îngreunează stabilirea cu exactitate a unui „raport de cazualitate între anumite conduite, acțiuni sau inacțiuni și consecințele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989.”

 

 

Sursa photo: /www.google.ro/search?biw=1920&bih=925&tbm=isch&sa=1&ei=l3nQWp3pE8HJwQKJ57aABQ&q=+iliescu+roman+voiculescu&oq=+iliescu+roman+voiculescu&gs_l=psy-ab.3...63413.63413.0.63659.1.1.0.0.0.0.76.76.1.1.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.N5IEmbgERKo#imgrc=ZbEKSBjfA2p1TM:


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Inspecția Judiciară a luat măsuri
Inspecția Judiciară a înaintat acțiunea privind abaterile discipli...
 
„Stop Soros”, prima lege din noul mandat al lui Viktor Orban
Viktor Orban a fost reales, iar prima lege adoptată din acest nou man...
 
Fostul colonel Daniel Dragomir vorbește despre Coldea
„Minți, Coldea! Arată-mi mie un stat din UE sau NATO care are astf...
 
Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu vor fi urmăriți penal
Președintele Klaus Iohannis a aprobat cererea procurorului general Au...
 
Reprezentantul legal al studenților cere explicații Ministerului Educației
ANOSR solicită Ministerului Educației explicații publice cu privire...
 
PSD face epurare politică în universități
S-au tăiat locuri bugetate în cadrul universităților care au supă...
 
SUA – contract pentru o rachetă hipersonică
În contextul rivalității cu Rusia si China, Statele Unite alocă ap...
 
Elevii se întorc miercuri la școală
Elevii, inclusiv preșcolarii se întorc miercuri la școală, care va...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Primul pas spre deblocarea celui mai aglomerat punct de pe Centura Capitalei

» 21 Aprilie 2018 | Comentarii 0
 
SPORT
 
Apariție spectaculoasă a româncelor de la Fed Cup

» 20 Aprilie 2018 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Sore povestește începutul relației ei

» 20 Aprilie 2018 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Târg de internshipuri și job-uri la București

» 20 Aprilie 2018 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Prețurile la electricitate ar trebui să scadă

» 20 Aprilie 2018 | Comentarii 0