Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 13 Aprilie 2018    Actualizat: 13 Aprilie 2018

      Vineri a fost trimis avizul președintelui Klaus Iohannis către ministrul Justiției care prevede aprobarea cererii de urmărire penală a lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, implicați în Dosarul Revoluției și acuzați de săvârșirea infracțiunii contra unamității.

      Parchetul a trimis cererea de urmărire penală la Cotroceni în data de 2 aprilie 2018, și la momentul respectiv a menționat necesitatea avizului președintelui României, din cauza funcțiilor pe care le dețin cei trei:

  • Ion Iliescu, membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care s-a comportat ca un Guvren, a exercitat putere legislativă și executivă centrală, până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, moment în care președintele Consiliului a primit rolul de șef de stat și atribuțiile legislative ale Consiliului au fost separate de cele executive, ce necesita autorizare în perioada 22-27 decembrie 1989.

  • Petre Roman, de asemenea membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989, care a fost numit în mod oficial prim-ministru al Guvernului în urma decretului nr. 1 din 26 decembrie 1989, care necesita autorizare în perioada 22-31 decembrie 1989.

  • Gelu-Voican Voiculescu, membru în același Consiliu din data de 22 decembrie 1989, a fost numit oficial vice prim-ministru al Guvernului în urma decretului nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesita autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989.

      „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie, ministrului Justiției cererea de urmărire penală față de domnul Ion Iliescu, de domnul Roman Petre și de domnul Voiculescu Gelu-Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. 1 lit. a), g), I) și k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituția României (…).” se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

      Aceste măsuri au fost luate în urma anunțului Parchetului General de la sfârșitul anului 2017, în care spune că au fost găsite noi probe care vor clarifica lucrurile în Dosarul Revoluției din decembrie `89. După ce președintele în exercițiu de la momentul respectiv a fugit din țară, a existat un comandament politico-militar care într-un timp foarte scurt a preluat puterea, componența acestuia fiind stabilită ulterior.

       „Referitor la acest aspect a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăți de drept din țară (București, Cluj Napoca și Iași), concluzionându-se fără echivoc faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. În această etapă a anchetei, este posibilă o mai bună stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare și acțiunile de legitimare a acesteia pe plan intern și internațional.” precizează Parchetul.

      Totodată a fost lămurită pațial și diversiunea militară care a început în seara zilei de 22 decembrie `89, de ce a fost declanșată și executată, diversiune care a dus la decesul mai multor persoane, pe lângă alte distrugeri.

      Parchetul a menționat de asemenea, că după anul 1989 au fost distruse probe foarte importante care puteau fi folosite la aflarea adevărului despre Revoluție, lucru care îngreunează stabilirea cu exactitate a unui „raport de cazualitate între anumite conduite, acțiuni sau inacțiuni și consecințele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989.”

 

 

Sursa photo: /www.google.ro/search?biw=1920&bih=925&tbm=isch&sa=1&ei=l3nQWp3pE8HJwQKJ57aABQ&q=+iliescu+roman+voiculescu&oq=+iliescu+roman+voiculescu&gs_l=psy-ab.3...63413.63413.0.63659.1.1.0.0.0.0.76.76.1.1.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.N5IEmbgERKo#imgrc=ZbEKSBjfA2p1TM:


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0