Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 25 Octombrie 2014    Actualizat: 27 Octombrie 2014

     Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi. 

     Scopul acestei actiuni ar fi fost obtinerea unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia. Pe 6 septembrie 2012, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea. 

Acuzatiile care ii sunt aduse lui Liviu Dragnea:
- folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
- asociere pentru savarsirea de infractiuni
- instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane
- instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului

     In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii sustin ca Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al PSD, si-a folosit influenta pentru a obtine "un folos nepatrimonial pentru partid", respectiv o prezenta de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie 2012 care sa garanteze validarea acestuia. El ar fi initiat o asociere formata din presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului. 

     Cu ajutorul unui sistem informatic, un numar restrans de persoane putea sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. In acest mod, din ora in ora coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba, se arata in rezolutia procurorilor. Potrivit acesteia, sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti.

     In plus, procurorii sustin ca Liviu Dragnea a constituit un "sistem national de influenta" pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al PSD sa se implice in exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori, in folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii, in obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care au votat si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare, in practicarea votului multiplu. 

     Alte modalitati de modificare a rezultatului referendemului ar fi fost denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP-ului unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu, falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale, falsificarea de semnaturi ale multor alegatori plecati din tara in momentul referendumului, votul exercitat de minori si de persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala, neaplicarea autocolantelor cu mentiunea "VOTAT" pe cartile / buletinele de identitate ale votantilor.

     UPDATE: Pe 7 octombrie 2013, DNA a anuntat trimiterea in judecata a lui Liviu Dragnea, alaturi de alte 74 de persoane. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere calitatea de deputat detinuta in prezent de Liviu Dragnea, au precizat procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. 

Alte persoane cercetate in dosar:

     In cadrul aceluiasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput pe 9 octombrie 2012 urmarirea penala fata de un numar de 67 de persoane care au luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea, informeaza DNA.

Pozitia acuzatului: 

     "
Nu am spus nimanui in timpul referendumului sa faca lucruri nelegale sau incorecte. Eu am stat in sediul de la Kiseleff, eu nu am de unde sa stiu ce mort a inviat si a fost sa voteze. Atat timp cat se analizeaza activitatea mea politica in cadrul unei campanii consider ca e un dosar eminamente politic. (...) Sistemul informatic l-ati vazut impreuna cu mine inainte de locale, este un sistem prin care se comunica rezultatele alegerilor dupa ce se incheie votarea. Este irelevant daca se comunica rezultatele prin telefon, prin porumbei calatori, prin internet sau prin SMS-uri. Fiecare partid urmareste care este prezenta la vot". 

 

DATA INCEPERII URMARII PENALE


6 SEPTEMBRIE 2012

DATA TRIMITERII IN JUDECATA


7 OCTOMBRIE 2013

DATA PRESCRIERII FAPTEI



NUME: Nicolae Liviu Dragnea 

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :secretar general al PSD 

INSTANTE: 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Primul termen, prima amanare 
 

TERMEN: 15 noiembrie 2013 
Dragnea nu s-a prezentat la primul termen, el fiind reprezentat de un avocat. Mai mulţi preşedinţi de secţii de votare, inculpaţi în dosar, au solicitat în sala de judecată amânarea cauzei deoarece nu au reuşit să îşi angajeze un avocat. Instanta a decis amanarea cauzei pe 6 decembrie. 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen preschimbat 
 

TERMEN: 6 decembrie 2013 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare 
 

TERMEN: 14 februarie 2014 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen preschimbat 
 

TERMEN: 18 februarie 2014 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Declaratii ale inculpatilor in dosar 
 

TERMEN: 28 februarie 2014 
Simona Predut, inculpata in dosarul Referendumului, a declarat in fata judecatorilor ca li s-a spus sa prezinte liste cu persoanele care nu se afla in tara si sa completeze datele si CNP-urile acestora la votul pentru demiterea presedintelui din 29 iulie 2012, relateaza Agerpres. Simona Predut a spus ca este membru PNL si a fost propusa sa faca parte din comisiile electorale de catre Dan Stana, impreuna cu care a participat in iunie 2012 la o sedinta in Piatra Olt, la care au participat primarul si viceprimarul comunei, membri ai USL. Aceasta a sustinut ca a "primit de la Costinel Dita o lista cu numele si CNP-urile unor persoane care urmau sa voteze cu urna mobila. Cand mi-a fost inmanata lista era prezent si Marius Predut si un alt membru al sectiei de votare, Marian Florescu. I-am dat lui Costinel Dita mai multe nume cu persoane plecate din tara. Ne-a spus ca pentru persoanele pe care nu le gasim acasa sa completam datele si CNP-urile. Nu stiu cine a bagat voturile in urna", scrie Agerpres. Simona Predut a declarat ca la finalul zilei s-a constatat ca voturile din urna sunt mai multe decat persoanele care au votat, prin urmare cineva de la sectia de votare a semnat pentru a fi totul egal. "Eu am dedus ca doamna presedinte de sectie a luat aceasta decizie, ca cineva sa semneze in numele unor persoane, pentru a se realiza o egalitate semnaturi-voturi. Nu stiu cine a falsificat, ca nu eu sau Marius Predut, sau Constanta Trita, care se afla la masa presedintelui. Eu nu am observat cand s-au introdus voturi suplimentare in urna", a mai spus Simona Predut. Sotul acesteia, Marius Predut, condamnat cu suspendare pentru frauda electorala, a spus ca a fost sunat cu o saptamana inainte de referendum de consilierul PSD la Piatra Olt, Costinel Dita, pentru a fi convocat la o sedinta care a avut loc cu cateva zile inaintea Referendumului. In cadrul acestei sedinte li s-a spus ca toti cei care se afla in strainatate sa fie trecuti pe listele suplimentare. In ziua referendumului, impreuna cu sotia sa s-au deplasat la persoanele care se aflau pe o lista tiparita, primita de la Costinel Dita, si acolo unde nu gaseau pe nimeni acasa, votau pentru ei. Vicepremierul Liviu Dragnea, inculpat in acest dosar, nu a fost prezent la termenul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, mai noteaza Agerpres. Potrivit sursei citate, Marius si Simona Predut, cei doi inculpati din dosarul fraudarii referendumului care si-au recunoscut vinovatia, au fost condamnati pe 27 ianuarie de magistratii ICCJ la cate un an si patru luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare 
 

TERMEN: 25 martie 2014 
Instanta amana cauza 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare 
 

TERMEN: 24 aprilie 2014 
Instanta amana cauza din nou. 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cauza se amana din nou 
 

TERMEN: 22 mai 2014 
Instanta amana din nou cauza si acorda termen la 13 iunie. 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare de aproape 3 luni 
 

TERMEN: 13 iunie 2014 
Instanta amana cu aproape 3 luni judecarea cauzei si acorda termen la data 3 septembrie. 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Majoritatea martorilor audiati au spus ca nu au votat 
 

TERMEN: 3 septembrie 2014 
12 martori din dosarul referendumului din iulie 2012 pentru demiterea lui Basescu au fost audiati de judecatori, transmite Mediafax. Potrivit sursei citate, cei mai multi dintre acesti martori au sustinut ca nu au votat la referendum. Potrivit Mediafax, parte dintre martori au declarat: "Mi s-a prezentat o lista de la o alta sectie, o lista suplimentara. Era numele meu acolo, dar nu mi-am recunoscut semnatura" / "M-au gasit pe o lista la caminul cultural. Nu era semnatura mea" / "Nu am votat. Am trimis vorba sa vina cu urna mobila, dar nu a venit nimeni". Cei audiati sunt din comuna Tiganesti, judetul Teleorman, sunt, in majoritate, de peste 70 de ani, iar o parte nu stiu sa scrie sau sa citeasca, potrivit sursei citate. Acestia au declarat ca au fost adusi la ICCJ "cu duba Politiei", dupa ce instanta a dispus emiterea de mandate de aducere pe numele lor, pentru ca nu s-au prezentat in fata judecatorilor atunci cand au fost citati. In cursul zilei au fost audiati si o parte dintre inculpati, membri ai comisiilor de votare din localitatea Bragadiru-Teleorman. 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare 
 

TERMEN: 3 octombrie 2014 
Amana cauza la data de 24 octombrie 2014, Curtea Militara de Apel 

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Termen Nou 
 

TERMEN: 24 octombrie 2014 

sursa foto:http://cdn.citynews.ro/sites/default/files


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Mare sărbătoare la Tulcea cu ocazia Floriilor, Paștelui și zilei de 1 Mai

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0