Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 18 Februarie 2015    Actualizat: 20 Februarie 2015

   Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost reținut în noaptea de marți spre miercuri, alături de alți doi oameni de afaceri, de procurorii DNA Ploiești. 

     Cei trei se aflau de aproximativ 17 ore în sediul DNA Ploiești, de unde au fost scoși încătușați, urmând a fi transferați în arestul IPJ Prahova.

     Procurorii DNA Ploiești efectuează cercetări într-un dosar privind fapte de corupție și fraudare de fonduri europene.

     Potrivit unor surse judiciare, faptele vizate sunt deturnare de fonduri europene de peste 7 milioane de lei și evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 2,5 milioane lei. Faptele ar fi fost comise în perioada 2011-2015.

     Iulian Herțanu, cumnatul premierului Ponta, a fost adus marți cu mandat la DNA - Serviciul Teritorial Ploiești, pentru a fi audiat într-un dosar în care este cercetat pentru că, împreună cu alte persoane, ar fi constituit un grup infracțional, care a acționat în vederea câștigării frauduloase a contractului de extindere a rețele de canalizare în orașul Comarnic.

     În acelaşi dosar au fost aduşi fostul consilier județean Mihai Coman, care a fost timp de mai mulți ani membru al PSD Prahova, iar în prezent este membru PNL Prahova și angajat ca și consilier al SC Hidro Prahova SRL, societate care derulează un contract pe fonduri europene privind realizarea rețelelor de apă și canalizare în mai multe localități ale județului, deputatul Vlad Cosma şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, dar şi deputatul Sebastian Ghiţă.

     Vlad Cosma şi Mircea Cosma au fost plasaţi de procurori sub control judiciar pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, respectiv sprijinirea unui grup infracțional organizat şi folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

     Procurorii au adus mai multe documente și unități de stocare informatică, ridicate în urma unor percheziţii.

     Un număr de 14 percheziţii au avut loc, marţi dimineaţa, în Bucureşti şi Ploieşti, la firmele familiei lui Victor Ponta. În cauză sunt vizate suspiciuni de fraudare cu fonduri europene.

     De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sprijinirea unui grup infracțional organizat, iar în cele 60 de zile de control judiciar trebuie să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, să nu se apropie de anumite persoane nominalizate şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

     În cazul în care se constată o încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, se arată într-un comunicat al DNA.

     "Am dat declaraţie domnilor procurori în legătură cu această situaţie faţă de domnul Cristian Herţanu. Am dat amănunte despre momentul în care l-am cunoscut, momentul în care a câştigat o licitaţie în judeţul Prahova şi despre o potenţială implicare a mea în sprijinirea acestor oameni din jurul domnului Herţanu. Cred că le-am oferit domnilor procurori destule detalii pentru a-şi forma o părere o potenţială vinovăţie a mea. Aştept să văd celelalte declaraţii ale celorlalţi domni din dosar. Nu-i cunosc pe ceilalţi domni implicaţi şi sper că în curând că această idee de vinovăţie, idee că i-aşi fi sprijinit, i-aş fi ajutat pe aceşti oameni în activităţile dânşilor se va clarifica", a declarat Sebastian Ghiţă la ieşirea de la audieri. 

     Sebastian Ghiţă a mai spus că procurorii au început urmărirea penală în cazul lui şi că i-au interzis să ia legătura cu ceilalţi suspecţi în dosar.

     "Procurorii au început urmărirea penală. NU ştiu faţă de ce persoane ... şi faţă de mine. Mi-au dispus o măsură să nu mă întâlnesc cu domnii Cosma. (...) N-a durat mult audierea. (...) A fost declaraţie a mea. Nu am avut discutie detaliată si dupa ce voi consulta dosarul o să-mi dau seama care din faptele mele, care din discuţiile mele, din întâlnirile mele i-au făcut să creadă că am avut un interes sau o implicare", a mai spus deputatul Sebastian Ghiţă.

     Deputatul Sebastian Ghiţă a ajuns, la ora 11,55, la sediul DNA Ploieşti pentru a fi audiat. "Nu am o relaţie foarte strânsă cu dânsul, dar presupun că despre asta e vorba", a explicat deputatul.

     Sebastian Ghiţă a precizat că a primit citaţie de la procurori, calitatea sa fiind cea de "suspect".

     Întrebat despre contractul de la Comarnic, Sebastian Ghiţă a spus: "Ştim toţi factorii politici din judeţ că este o situaţie care trenează de câţiva ani de zile şi că lucrările acolo nu au funcţionat foarte bine, că a fost o lictiaţie câştigată cu bani foarte puţini, aproape la jumătate de preţ şi că firma nu a reuşit să performeze şi să termine acea lucrare. Dar nu cunosc mai multe alte detalii".

     Întrebat de ce a fost adus cu mandat la DNA, dacă nu este implicat în acest contract, Ghiţă a răspuns: "Îl cunosc pe om (Iulian Herţanu -n.r.) şi probabil că procurorii vor să se convingă de natura relaţiilor mele cu dânsul".

     In aceeasi cauza s-a pus in miscare actiunea penala si s-a dispus masura controlului judiciar fata de urmatorii:

     COSMA MIRCEA, presedinte al Consiliului Judetean Prahova si presedinte al organizatiei judetene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepresedinte al acelui partid, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinirea unui grup infractional organizat si folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite
     COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul celui anterior mentionat), pentru savarsirea infractiunii de sprijinirea unui grup infractional organizat.  

     Grupul infractional mentionat a fost sprijinit in realizarea scopului propus de:
 
     -COSMA MIRCEA care, in perioada 2011 - 2015, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Prahova si presedinte al organizatiei judetene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepresedinte al acelui partid, a efectuat demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la nivelul unor functionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii mentionate, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala, catre Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. - S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrari avand ca obiect "Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic", iar pe parcursul derularii contractului, sa determine prelungirea termenelor de executie si efectuarea platilor in conditii de nelegalitate.

     -COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat in Parlamentul Romaniei si fiu al lui Cosma Mircea, care a efectuat demersuri ( interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale) la nivelul unor functionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. ( societate la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) si exercitat interventii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala, catre Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. - S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrari avand ca obiect "Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic" iar pe parcursul derularii contractului, prelungirea termenelor de executie si efectuarea platilor in conditii de nelegalitate.

     -GHITA SEBASTIAN AURELIAN, deputat in Parlamentul Romaniei, care a efectuat demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale) la nivelul unor functionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar ) si exercitat interventii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala, catre Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. - S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractuluide lucrari avand ca obiect "Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic" iar pe parcursul derularii contractului, prelungirea termenelor de executie si efectuarea platilor in conditii de nelegalitate.
 

sursa foto: http://media.rtv.net/image/201502/w620/ghita_dna_ploiesti_66117600.jpg, http://tb.ziareromania.ro/cumnat-ponta-audiat-dna/150191d2df1e83890a/400/0/1/85/cumnat-ponta-audiat-dna.jpg, http://jurnalul.ro/thumbs/big/2015/02/17/presedintele-cj-prahova-mircea-cosma-si-fiul-sau-urmariti-penal-si-pusi-sub-control-judiciar-18501350.jpg, http://www.max-media.ro/wp-content/uploads/2014/02/vlad-cosma.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0