Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că au început să apară din ce în ce mai multe cazuri de persoane care au ajuns la urgențe din cauza intoxicației cu ciuperci, copii care au necesitat tratament de urgență, persoane a căror stare s-a agravat până la insuficiența renală acută și chiar victime. Educația pentru sănătate poate face diferența!
Iată ce ar trebui să știm:
Numărul și gravitatea acestor situații crește în această perioadă.
Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă – efectele toxice cele mai grave apar după consumarea celor necomestibile, însă și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat cu substanțe toxice pot avea efecte negative, precum și modul de conservare/preparare sau cantitatea ingerată.
`Cunoscătorii` nu pot sub nicio formă să `identifice` ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau a unei lingurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt gătite ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora pot apărea din cauza unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă.
Simptomele intoxicației sunt nespecifice.
Se poate lua în calcul intoxicația cu ciuperci atunci când apare starea de greață, vomă, când crește ritmul respirației, când apare transpirația, salivația abundentă, amețeala, slăbiciunea, tulburarea de vedere, îngustarea pupilelor, durerea abdominală, diareea.
Ele devin sugestive la un interval de 2-15 ore de la ingerare sau dacă au apărut la mai mulți consumatori ai aceluiaș prânz de ciuperci.
Copiii și cei cu o patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă. În aceste cazuri evoluția este gravă, spre comă hepatică, de cele mai multe ori cu sfârșit letal.
Pentru un consum fără riscuri ar trebui să folosim doar ciuperci:
Cu aviz fitosanitar din magazinele autorizate. Eventualele economii la cele cumpărate de pe stradă, culese de `cunoscători` nu merită riscul decontării în vieți omenești.
Tinere și foarte proaspete – este recomandată aruncarea tuturor ciupercilor degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte.
Curățate, prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului, și spălate de 2,3 ori sub jet puternic de apă după ce au fost ținute 30 de minute în apă cu sare.
Păstrate la frigider.
Întotdeauna preparate.
Dacă s-a produs intoxicația:
Prezentarea de urgență la spital când au apărut primele simptome.
Apelarea serviciului de urgență 112 și solicitarea unei ambulanțe deoarece este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.
Persoana intoxicată poate fi transportată la spital împreună cu toți cei care au consumat ciuperci, chiar dacă nu prezintă simptome.
Se poate începe eliminarea toxinelor prin provocarea de vărsături prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 de mililitri de apă călduță. Manevra să se repete de 4-6 ori până ce conținutul evacuat devine limpede. Acest lucru nu va mai permite absorbția toxinelor.
Sursa photo: //www.google.ro/search?q=atentionare+cu+privire+la+ciuperci&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjEnd7PnZTcAhXKa1AKHbI4BgcQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=Z87XsbMY593luM: