Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 31 Mai 2018

Comentarii 0 Comentarii

      Asociațiile de elevi și studenți critică maniera nepotrivită a Guvernului de a demara o campanie de împrumuturi pentru tineri. Motivele acestora sunt multe și bine întemeiate: slaba educație financiară a tinerilor, riscurile de neplată, tentația Executivului de a subfinanța sistemul public de educație, și altele.

      Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tinerilor din România (CTR), reprezentanții legitimi ai studenților, elevilor și tinerilor din țara noastră, sunt de părere că este necesară o întâlnire urgentă cu Guvernul care să aibă ca subiect de discuție introducerea programului „Investește în tine” care prevede acordarea de împrumuturi fără dobândă garantate de stat tinerilor.

      Reacția tinerilor vine în urma anunțului vicepremierului Viorel Ștefan care a spus că Guvernul va adopta săptămâna următoare un act normativ prin care persoanele care doresc să investească în dezvoltare personală vor putea beneficia de credite preferențiale cu dobândă zero.

      Programul „Investește în tine” se adresează tinerilor între 16 și 26 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației, dar și persoanelor între 26 și 55 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

      Tinerii trag un semnal de alarmă și atenționează că nivelul scăzut al educației financiare plasează populația tânără la risc: „Ne exprimăm surprinderea și dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menționate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă.”

      Adoptarea unui astfel de program în rândul elevilor și studenților, în circumstanțe încă necunoscute, poate duce la scăderea dramatică a bugetului alocat de statul român pentru educație, precum și la creșterea semnificativă a taxelor de școlarizare, așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor în care a fost introdus mecanismul cost sharing (împărțire a costurilor între stat și elevi/studenți sau familiile lor). Asta în condițiile în care majoritatea cheltuielilor eligibile pentru a fi „decontate” prin intermediul „împrumutului” sunt cheltuieli pe care statul român ar trebui să le acopere conform Constituției României.

      Organizațiile care reprezintă elevii, studenții și tinerii au dat exemplu Anglia, care are un sistem de cost sharing similar cu cel propus de Guvern: în martie 2015 studenții aveau datorii totale de 64 miliarde de lire. În același timp, în țări unde statul recunoaște valoarea socială a învățământului gratuit, aceste datori erau mult mai mici: Scoția – 3,5 miliarde de lire, Țara Galilor – 2,9 miliarde de lire, Irlanda de Nord – 2,4 miliarde de lire.

       „ANOSR nu consideră oportună implementarea unui sistem de acordare a unor credite în vederea susținerii cheltuielilor legate de accesul, studiul și întreținerea studenților, în condițiile în care acesta nu este suspus dezbaterii într-un mod corespunzător. În ciuda unor avantaje pe termen scurt, acest sistem ar destabiliza, din punct de vedere economic, un număr important de studenți/absolvenți. Modul în care se încearcă adoptarea acestui program național ridică semne de întrebare serioase. Dacă termenul de implementare conform Programului de guvernare este 1 ianuarie 2019, de unde toată această grabă? Apreciem facilitățile acordate studenților în ultima perioadă, însă sustenabilitatea acestora este afectată prin posibila adoptare a acestor măsuri.” spune președintele ANOSR, Marius Deaconu.

 

 

 

Sursa photo: https://www.google.ro/search?q=dezbatere&tbm=isch&tbs=rimg:CcccaVx-9YaCIjiADprNlGF_18ZIlgMl9Mi95PsmeB94e7p6l6DlOOgCW3qvMKqnuYcubYFzi_10Sb7re20V4KzdU5fioSCYAOms2UYX_1xEd2icQiV5lCRKhIJkiWAyX0yL3kRmXK1R6WydogqEgk-yZ4H3h7unhEkSn6XxyZVZCoSCaXoOU46AJbeEWQ4IqUfgGEAKhIJq8wqqe5hy5sRyxC7LnHC3GwqEglgXOL_1RJvutxGY3d-yG5Vu5CoSCbbRXgrN1Tl-ERwf7GkC7z8_1&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjftMj6oK7bAhXC-qQKHVzsC0IQ9C96BAgBEBs&biw=1920&bih=974&dpr=1#imgdii=bY5hqdpre6ms5M:&imgrc=kiWAyX0yL3lBpM:


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Intervenții la Poiana Câmpina, în urma inundațiilor de joi seară. Dimensiunea dezastrului
Precipitațiile de 35 litri/mp, au afectat grav comuna Poiana Câmpina...
 
Protocoalele SRI criticate de magistrații europeni
Într-o rezoluție adoptată la Bruxelles, organizația MEDEL cere pre...
 
Guvernul tratează turismul cu indiferență
Principalele asociații din turism, acuză Guvernul de slabă implicar...
 
Adrian Mutu și soția sa vorbesc despre gelozie
Adi și Sandra Mutu – care cedează primul când există tensiuni î...
 
Cum ar trebui să-și aleagă facultatea potrivită elevii de liceu
Conform specialiștilor, alegerea facultății în funcție de ce se p...
 
O nouă criză de vaccinuri în România
România se confruntă cu o nouă criză a vaccinurilor. Jumătate din...
 
Reacții din țară și din afară față de mitingul PSD
Mitingul organizat de PSD sâmbătă, a lăsat în urmă, în afară d...
 
Cleopatra Stratan a trecut peste perioada „Ghiță”
Adio, Ghiță! Cleopatra Stratan schimbă foaia și cântă despre iub...
 
 
 
 
SPORT
 
„Joacă pentru viață”

» 20 Iunie 2018 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Practică la Institutul de Cercetare pentru Fizică de la Măgurele

» 20 Iunie 2018 | Comentarii 0
 
INTERNATIONAL
 
America s-a retras din Consiliul ONU

» 20 Iunie 2018 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Avertizment cu privire la titlurile de stat tip „Tezaur”

» 20 Iunie 2018 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Dragnea și Tăriceanu – beneficii în urma modificării Codului de Procedură Penală

» 19 Iunie 2018 | Comentarii 0