Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 31 Mai 2018

Comentarii 0 Comentarii

      Asociațiile de elevi și studenți critică maniera nepotrivită a Guvernului de a demara o campanie de împrumuturi pentru tineri. Motivele acestora sunt multe și bine întemeiate: slaba educație financiară a tinerilor, riscurile de neplată, tentația Executivului de a subfinanța sistemul public de educație, și altele.

      Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tinerilor din România (CTR), reprezentanții legitimi ai studenților, elevilor și tinerilor din țara noastră, sunt de părere că este necesară o întâlnire urgentă cu Guvernul care să aibă ca subiect de discuție introducerea programului „Investește în tine” care prevede acordarea de împrumuturi fără dobândă garantate de stat tinerilor.

      Reacția tinerilor vine în urma anunțului vicepremierului Viorel Ștefan care a spus că Guvernul va adopta săptămâna următoare un act normativ prin care persoanele care doresc să investească în dezvoltare personală vor putea beneficia de credite preferențiale cu dobândă zero.

      Programul „Investește în tine” se adresează tinerilor între 16 și 26 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației, dar și persoanelor între 26 și 55 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

      Tinerii trag un semnal de alarmă și atenționează că nivelul scăzut al educației financiare plasează populația tânără la risc: „Ne exprimăm surprinderea și dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menționate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă.”

      Adoptarea unui astfel de program în rândul elevilor și studenților, în circumstanțe încă necunoscute, poate duce la scăderea dramatică a bugetului alocat de statul român pentru educație, precum și la creșterea semnificativă a taxelor de școlarizare, așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor în care a fost introdus mecanismul cost sharing (împărțire a costurilor între stat și elevi/studenți sau familiile lor). Asta în condițiile în care majoritatea cheltuielilor eligibile pentru a fi „decontate” prin intermediul „împrumutului” sunt cheltuieli pe care statul român ar trebui să le acopere conform Constituției României.

      Organizațiile care reprezintă elevii, studenții și tinerii au dat exemplu Anglia, care are un sistem de cost sharing similar cu cel propus de Guvern: în martie 2015 studenții aveau datorii totale de 64 miliarde de lire. În același timp, în țări unde statul recunoaște valoarea socială a învățământului gratuit, aceste datori erau mult mai mici: Scoția – 3,5 miliarde de lire, Țara Galilor – 2,9 miliarde de lire, Irlanda de Nord – 2,4 miliarde de lire.

       „ANOSR nu consideră oportună implementarea unui sistem de acordare a unor credite în vederea susținerii cheltuielilor legate de accesul, studiul și întreținerea studenților, în condițiile în care acesta nu este suspus dezbaterii într-un mod corespunzător. În ciuda unor avantaje pe termen scurt, acest sistem ar destabiliza, din punct de vedere economic, un număr important de studenți/absolvenți. Modul în care se încearcă adoptarea acestui program național ridică semne de întrebare serioase. Dacă termenul de implementare conform Programului de guvernare este 1 ianuarie 2019, de unde toată această grabă? Apreciem facilitățile acordate studenților în ultima perioadă, însă sustenabilitatea acestora este afectată prin posibila adoptare a acestor măsuri.” spune președintele ANOSR, Marius Deaconu.

 

 

 

Sursa photo: https://www.google.ro/search?q=dezbatere&tbm=isch&tbs=rimg:CcccaVx-9YaCIjiADprNlGF_18ZIlgMl9Mi95PsmeB94e7p6l6DlOOgCW3qvMKqnuYcubYFzi_10Sb7re20V4KzdU5fioSCYAOms2UYX_1xEd2icQiV5lCRKhIJkiWAyX0yL3kRmXK1R6WydogqEgk-yZ4H3h7unhEkSn6XxyZVZCoSCaXoOU46AJbeEWQ4IqUfgGEAKhIJq8wqqe5hy5sRyxC7LnHC3GwqEglgXOL_1RJvutxGY3d-yG5Vu5CoSCbbRXgrN1Tl-ERwf7GkC7z8_1&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjftMj6oK7bAhXC-qQKHVzsC0IQ9C96BAgBEBs&biw=1920&bih=974&dpr=1#imgdii=bY5hqdpre6ms5M:&imgrc=kiWAyX0yL3lBpM:


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Unde ajunge România?
Cu astfel de personaje, nu putem să nu ne întrebăm: România, înco...
 
Adevăr sau anarhie?
Procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog, care se ocupă de dosarul privind i...
 
După faptă și răsplată, Kovesi trădată încet, încet de toți protejații
Tudorel Toader, Ministrul Justiției a dezvăluit cum procuroarea Flor...
 
Kovesi, desființată de presa internațională
Cotidianul belgian New Europe, specializat în activitatea UE, a trans...
 
Lovitură pentru Soros
Guvernul maghiar vrea sa interzică studiile de gen în universități...
 
Un student din trei renunță la facultate pentru că a ales greșit
Tinerii români sunt debusolați în privința viitorului lor, unul di...
 
Politica pomenilor PSD crește puterea de cumpărare în țările din regiune
Cetățenii români consumă produse importate. Guvernul bagă banii ...
 
Adelina Pestrițu criticată dur la două zile de la naștere
„Cum să profiți de pe urma unui copilaș?” Gestul Adelinei i-a r...
 
 
 
 
INTERNATIONAL
 
Pentagon: Forțele armate ale Chinei „se antrenează probabil pentru atacuri aeriene” împotriva SUA

» 17 August 2018 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Se pierde respectul și pentru valorile României?

» 17 August 2018 | Comentarii 0
 
SPORT
 
Băneasa Race revine în septembrie

» 16 August 2018 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Nadiris a filmat la Barajul Paltinu

» 16 August 2018 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Românii vor câștiga mai mult, dar o vor duce mai rău

» 16 August 2018 | Comentarii 0