Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 31 Mai 2018

      Asociațiile de elevi și studenți critică maniera nepotrivită a Guvernului de a demara o campanie de împrumuturi pentru tineri. Motivele acestora sunt multe și bine întemeiate: slaba educație financiară a tinerilor, riscurile de neplată, tentația Executivului de a subfinanța sistemul public de educație, și altele.

      Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tinerilor din România (CTR), reprezentanții legitimi ai studenților, elevilor și tinerilor din țara noastră, sunt de părere că este necesară o întâlnire urgentă cu Guvernul care să aibă ca subiect de discuție introducerea programului „Investește în tine” care prevede acordarea de împrumuturi fără dobândă garantate de stat tinerilor.

      Reacția tinerilor vine în urma anunțului vicepremierului Viorel Ștefan care a spus că Guvernul va adopta săptămâna următoare un act normativ prin care persoanele care doresc să investească în dezvoltare personală vor putea beneficia de credite preferențiale cu dobândă zero.

      Programul „Investește în tine” se adresează tinerilor între 16 și 26 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației, dar și persoanelor între 26 și 55 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

      Tinerii trag un semnal de alarmă și atenționează că nivelul scăzut al educației financiare plasează populația tânără la risc: „Ne exprimăm surprinderea și dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menționate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă.”

      Adoptarea unui astfel de program în rândul elevilor și studenților, în circumstanțe încă necunoscute, poate duce la scăderea dramatică a bugetului alocat de statul român pentru educație, precum și la creșterea semnificativă a taxelor de școlarizare, așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor în care a fost introdus mecanismul cost sharing (împărțire a costurilor între stat și elevi/studenți sau familiile lor). Asta în condițiile în care majoritatea cheltuielilor eligibile pentru a fi „decontate” prin intermediul „împrumutului” sunt cheltuieli pe care statul român ar trebui să le acopere conform Constituției României.

      Organizațiile care reprezintă elevii, studenții și tinerii au dat exemplu Anglia, care are un sistem de cost sharing similar cu cel propus de Guvern: în martie 2015 studenții aveau datorii totale de 64 miliarde de lire. În același timp, în țări unde statul recunoaște valoarea socială a învățământului gratuit, aceste datori erau mult mai mici: Scoția – 3,5 miliarde de lire, Țara Galilor – 2,9 miliarde de lire, Irlanda de Nord – 2,4 miliarde de lire.

       „ANOSR nu consideră oportună implementarea unui sistem de acordare a unor credite în vederea susținerii cheltuielilor legate de accesul, studiul și întreținerea studenților, în condițiile în care acesta nu este suspus dezbaterii într-un mod corespunzător. În ciuda unor avantaje pe termen scurt, acest sistem ar destabiliza, din punct de vedere economic, un număr important de studenți/absolvenți. Modul în care se încearcă adoptarea acestui program național ridică semne de întrebare serioase. Dacă termenul de implementare conform Programului de guvernare este 1 ianuarie 2019, de unde toată această grabă? Apreciem facilitățile acordate studenților în ultima perioadă, însă sustenabilitatea acestora este afectată prin posibila adoptare a acestor măsuri.” spune președintele ANOSR, Marius Deaconu.

 

 

 

Sursa photo: https://www.google.ro/search?q=dezbatere&tbm=isch&tbs=rimg:CcccaVx-9YaCIjiADprNlGF_18ZIlgMl9Mi95PsmeB94e7p6l6DlOOgCW3qvMKqnuYcubYFzi_10Sb7re20V4KzdU5fioSCYAOms2UYX_1xEd2icQiV5lCRKhIJkiWAyX0yL3kRmXK1R6WydogqEgk-yZ4H3h7unhEkSn6XxyZVZCoSCaXoOU46AJbeEWQ4IqUfgGEAKhIJq8wqqe5hy5sRyxC7LnHC3GwqEglgXOL_1RJvutxGY3d-yG5Vu5CoSCbbRXgrN1Tl-ERwf7GkC7z8_1&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwjftMj6oK7bAhXC-qQKHVzsC0IQ9C96BAgBEBs&biw=1920&bih=974&dpr=1#imgdii=bY5hqdpre6ms5M:&imgrc=kiWAyX0yL3lBpM:


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0