Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Lifestyle
 
CULINAR
Adaugat: 05 Aprilie 2018

Comentarii 0 Comentarii

        Ouale de Paste, potrivit traditiei, erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, numita si „miercurea Paresimilor". Exista obiceiul ca de la lasatul secului si pana in aceasta zi, gospodinele sa nu stranga ouale. Era credinta ca ouale alese in aceasta zi nu se stricau pana la Paste. Acum se alegeau ouale pentru mancarea de Pasti si ouale ce urmau sa fie inrosite.

       Chiar daca ele erau stranse in aceasta zi, vopsitul lor avea loc in joia din saptamana de dinaintea Pastelui, insa, niciodata in Vinerea Mare.

       Oul vopsit este simbolul Mantuitorului, care paraseste mormantul si se intoarce la viata, precum puiul de gaina iesit din gaoace.

       Ouale rosii sunt numite in Bucovina merisoare, iar cele cu ornamente sunt numite incondeiate, inchistrite sau impistrite.

       Ornamentica oualor decorative este extrem de variata, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe si religioase. Iata cateva simboluri si semnificatii utilizate:
- linia dreapta verticala = viata ;
- linia dreapta orizontala = moartea ;
- linia dubla dreapta = eternitatea ;
- linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea ;
- linia usor ondulata = apa, purificarea ;
- spirala = timpul, eternitatea ;
- dubla spirala = legatura dintre viata si moarte.

       Folclorul conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti. Una dintre ele relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Hristos.

       Ciocnitul oualor se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula "Hristos a inviat", la care se raspunde "Adevarat a inviat".

       In Bucovina, cojile oualor de Pasti, sunt aruncate in rau, pentru ca apa sa le poarte la "Blajini" (fiinţe imaginare, incarnari ale copiilor morti nebotezaţi, al caror loc de vieţuire se afla la "capatul lumii", aproape de Apa Sambetei). In felul acesta, si Blajinii stiu ca pentru toti crestinii a venit Pastele.

       La tarani, mai exista obiceiul ca, in dimineata din duminica Pastelui, sa-si spele fata cu apa noua sau apa neinceputa, in care pun un ou rosu, avand credinta ca astfel vor fi tot anul frumosi si sanatosi ca un ou rosu. Dupa consumarea oualor, cojile rosii sunt pastrate pentru a fi puse in brazde, la arat, crezandu-se astfel ca pamantul va da rod bun.

       Dacă nu vrei să foloseşti vopseluri chimice din comerţ, poţi opta pentru produse naturale cu care să colorezi ouăle de Paşte. Iată de ce ai nevoie:

- Sfeclă roşie pentru ouă roşii;
- Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz ;
- Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre;
- Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;
- Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ;
- Turmeric pentru ouă galbene;
Ingredientele se fierb alături de ouă 20 de minut.

 

sursa foto: http://delly.garbo.ro/articol/Lifestyle-culinar/4060/Vopsirea-oualor-de-Paste.html

 


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Importanța culorilor în viața noastră
Cât de importante sunt culorile în viața noastră și cum putem fac...
 
Cele mai frecvente greșeli care se fac la epilare
Femeile au încercat de-a lungul timpului atât de multe metode de în...
 
Etapa de stilizare nu trebuie să lipsească atunci când părul este fin
Fără o stilizare corectă, părul fin va fi lispit de energie, vital...
 
Dulceața de cireșe amare, „regina” din cămară
O rețetă simplă, dar un gust deosebit. Cireșele amare – delicioa...
 
Sucuri naturale numai bune pentru vară
Pe timpul verii se găsesc nenumărate fructe bogate în vitamine care...
 
Alimente bogate în fibre și bune pentru slăbit
Dietele restrictive pe care le urmează foarte multe persoane, sunt ex...
 
Soluții practice pentru diminuarea ridurilor
Pentru a întârzia apariția ridurilor, trebuie să ți cont de câte...
 
Trei motive pentru care să investești în bluza cu volane
Află de ce ai nevoie de o bluză cu volane în garderoba ta!
 
 
 
 
BEAUTY
 
Rețete mexicane pentru creșterea rapidă a părului

» 20 Iulie 2018 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sucuri naturale numai bune pentru vară

» 19 Iulie 2018 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Trei sfaturi simple pentru un corp perfect sculptat

» 18 Iulie 2018 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Soluții practice pentru diminuarea ridurilor

» 17 Iulie 2018 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Trei motive pentru care să investești în bluza cu volane

» 16 Iulie 2018 | Comentarii 0