1. Ca să nu se lipească alimentele, nu le pune reci în tigaia fierbinte. Este important şi ca tigaia să fie curată, altfel se ard resturile când o pui pe foc. Dacă uleiul s-a murdărit în timpul prăjirii, strecoară- l printr-o sită.
2. Înainte de a pune ceva la prăjit, verifică temperatura uleiului cu ajutorul unui cub de pâine. Dacă se rumeneşte într-un minut, uleiul are între 175-185 de grade, în 40 de secunde: 185-195 de grade, iar în 20 de secunde: 195-205 grade.
3. Vrei şniţele cât mai crocante? Pune în făina prin care le tăvăleşti o linguriţă de praf de copt. Prăjeşte-le în ulei bine încins ca să fie mai puţin grase. Aşa vor absorbi o cantitate minimă de ulei.
4. Nu săra carnea înainte de a o pune la grătar. Va absorbi tot sucul şi carnea nu se va rumeni. După ce a făcut o crustă, poţi pune puţină sare. La sfârşit, cum o iei de pe grătar, mai poţi adăuga puţin. Astfel, friptura va fi suculentă.
5. Pentru ca pastele şi orezul să nu se lipească, adaugă în apa de fierbere câteva picături de oţet.
6. Ca să nu crape prăjiturile cu brânză (tarte, cheesecake), pune sub tava de copt un vas cu apă. Aburul degajat în timpul coacerii va împiedica uscarea lor şi, deci, crăparea. De asemenea, după ce ai stins cuptorul, mai lasă-le o oră înăuntru, ca să nu se răcească brusc.
7. Pentru ca aluaturile de patiserie să fie fragede, foloseşte ingrediente reci (făina, untul, ouăle). Le poţi pune la frigider înainte. După ce ai făcut aluatul, mai lasă-l 30 de minute la rece.
8. Vrei ca mâncarea să nu dea în foc în timpul fierberii? Unge marginea cratiţei cu puţin unt. Procedeul este valabil pentru fierberea orezului, a pastelor şi a cartofilor.
9. Mâncarea mai degresată e mai sănătoasă, mai ales vara. Poţi înlătura grăsimea din supă dacă pui în bol 4 cuburi de gheaţă. Grăsimea se va aduna în jurul gheţei şi apoi o vei putea înlătura uşor. În cazul în care supa a devenit prea rece, o mai încălzeşti puţin.
10. Când prepari o prăjitură cu unt, congelează-l mai întâi şi apoi dă-l prin răzătoare pentru a-l încorpora mai uşor în aluat.
11. S-ar putea sa sune extrem de ciudat, dar apa fiarta va ingheta mai repede decat apa de la robinet. Motivul este efectul Mpemba, numit dupa elevul tanzanian Erasto Mpemba care, impreuna cu profesorul sau de fizica, a descoperit acest efect prin anii '60.
12. Cel mai simplu e sa ii adaugi un cartof curatat, taiat in cuburi mari. Va actiona exact ca un burete si va atrage toata sarea in exces fara sa lase in urma alte arome. Inainte sa servesti supa, scoate bucatile de cartof din ea. Alte trucuri care functioneaza sunt: o cana de apa sau un praf de zahar brun adaugate in supa prea sarata ca sa ii “dreaga” gustul.
13. Secretul ca sa nu ajunga tot laptele pe aragaz, atunci cand nu esti cu ochii pe el, este sa pui in oala o lingura cu coada lunga in timp ce laptele se incalzeste. Motivul pentu care laptele se umfla si da in foc este ca atunci cand se incalzeste apa din structura sa incepe sa se evapore. Prin urmare, grasimile si proteinele care raman se concentreaza intr-un strat gros la suprafata, iar vaporii de apa fierbinti nu vor mai putea trece de bariera lui. Astfel, il vor ridica spre marginea oalei. Lingura pusa in oala, in timp ce laptele se incalzeste, va sparge aceasta bariera groasa si va permite vaporilor sa se elibereze incet, fara sa erupa.
14. Iti freci mainile de o lingura din otel inoxidabil care va absorbi imediat mirosurile. Sulful din cele doua legume va fi atras si va ramane lipit de unele metale pe care le are in compozitie otelul inoxidabil din tacamuri.
sursa foto: https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjZoZmiy-3YAhXGJVAKHXbhAh0QjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fmycookingideas.com%2F%25D0%25B0-few-little-kitchen-tricks%2F&psig=AOvVaw3rLDjD0rvUFXkjwI8bm-Wu&ust=1516779812911152