Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 24 Mai 2017    Actualizat: 24 Mai 2017

     Spre deosebire de alte tipuri de diete care promit rezultate fabuloase, dieta doctorului Dean Ornish are la baza un regim alimentar care ar avea rolul de a contribui la tratarea bolilor cardiovasculare. Dr. Ornish este cunoscut pentru contributiile sale si succesul sau obtinut in inversarea blocajelor arteriale care se credea a fi imposibil de tratat fara medicatie sau interventii chirurgicale. Dieta are la baza mottoul: mananca mai mult si cantareste mai putin. 

     Fata de alte teorii stiintifice si explicatii care nu au la baza studii clinice, explicatiile lui dr. Ornish sunt simple si plauzibile. Ideea de baza este sa se consume alimente bogate in fibre, cu un continut scazut de grasimi care vor contribui nu doar la mentinerea starii de sanatate ci vor ajuta si la pierderea numarului de kilograme. Acest lucru va putea fi realizat printr-o combinatie dintre dieta si exercitii fizice care permite organismului sa arda grasimea intr-un mod mai eficient.

     Dr. Ornish subliaza ca se vor obtine rezultate semnificative nu prin micsorarea numarului de calorii ci prin atentie si selectia alimentelor. Medicul imparte produsele alimentare in alimente care ar trebui sa fie consumate tot timpul, altele care ar putea fi consumate uneori si unele care ar trebui evitate. 

Urmatoarele alimente pot fi mancate ori de cate ori intervine senzatia de foame, pana la saturatie: 
- fasole si leguminoase 
- fructe (oricare de la mere la pepene galben si de la zmeura la ananas) 
- cereale 
- legume 

Printre produsele alimentare care ar trebui consumate cu moderatie se numara: 
- lactatele degresate - laptele degresat, iaurtul degresat, branza fara grasimi, smantana cu un continut scazut de grasimi si albusurile de ou 
- orice produse cu un continut scazut de grasimi sau degresate disponibile in comert (dar, totusi, care nu contin prea mult zahar). 

Vor fi evitate: 
- carnea de toate tipurile (indiferent ca este vorba de carne alba, de peste sau de pui). In cazul in care o persoana nu poate renunta la carne ar trebui, totusi sa consume cat mai putina posibil 
- uleiuri si produse pe baza de grasimi (margarina, sosuri pentru salate) 
- avocado 
- masline 
- nuci si seminte 
- produse lactate (altele decat cele fara grasimi) 
- zaharul si produsele care contin mult zahar (miere, melasa, sirop de porumb, fructoza) 
- alcool 
- orice preparat comercial care contine mai mult de doua grame de grasime per portie. 

     Oricine va respecta acest plan alimentar va reusi sa micsoreze atat numarul de calorii cat si grasimi din dieta sa. Dr. Ornish recomanda consumul de portii mici pentru ca senzatia de satietate sa se instaleze cat mai rapid, fara a creste numarul de calorii. 

      Dieta Ornish este printre cele mai simple si eficiente diete. De asemenea, alaturi de acest regim alimentar, medicul recomanda sa se efectueze cel putin 30 de minute de exercitii fizice moderate pe zi sau o ora de trei ori pe saptamana. Stresul va fi gestionat prin diverse tehnici care pot include meditatia, masajul, psihoterapia sau yoga.

Cum functioneaza ?

      Ornish afirma ca metabolismul uman a ramas setat ca in epoca de piatra, atunci cand oamenii nu stiau cand vor lua urmatoarea masa, cand accesul la hrana nu era atat de facil ca in prezent. Organismul, in mod natural stocheaza si pastreaza orice plus de energie sub forma de grasime. In prezent, cei mai multi dintre noi au acces aproape continuu la produsele alimentare, dar corpurile noastere inca nu s-au adaptat la acest mod de a trai. 

      Pe masura ce numarul de calorii consumate va scadea si modalitatea in care acestea sunt arse deoarece organismul are capacitatea de a se adapta la aceste schimbari. Pentru majoritatea oamenilor care vor consuma mai putine calorii, numarul de kilograme va scade timp de o saptamana sau doua, iar apoi greutatea acestora va ramane constanta, uneori timp de o saptamana sau chiar mai mult. 

      Dr. Orhnish sustine ca in cazul celor care vor adopta dieta ce-i poarta numele metabolismul va lucra la fel, pentru ca nu se va diminua numarul caloriilor, iar mancand atunci cand apare senzatia de foame, va creste rata metabolica. Continutul ridicat de fibre incetineste absorbtia alimentelor in sistemul digestiv astfel incat oricine se va simti satul consumand portii mai mici decat mancand portii mai mici de alimente cu un numar scazut de calorii. 

      Carbohidratii complecsi nu cresc nivelul de zahar din sange si nici nu declanseaza efectul yo-yo (de reingrasare). Medicul recomanda in mod special meditatia intrucat considera a aceasta are rol de hrana pentru suflet, iar atunci cand sufletul este hranit, nimeni nu simte nevoia sa manance mai mult. Cand o persoana are o viata implinita nu va simti nevoia sa umple vreun gol cu alimente.

      Majoritatea expertilor apreciaza dieta promovata de dr. Ornish intrucat aceasta incurajeaza un stil de viata sanatos. Studiile documentare ale medicului care demonstreaza o inversare a blocajelor coronariene sunt intr-adevar impresionante. Dieta Ornish este una dintre cele mai populare intrucat este utlila nu doar pentru pierderea numarului de kilograme fara sa fie necesara numararea caloriilor ci contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate, ajuta la reducerea riscului dezvoltarii cancerului, diabetului, hipertensiunii arteriale. 

      Dezavantajul dietei este ca presupune modificarea obiceiurilor alimentare, pe care multi le considera drastice. Dar satisfactiile apar dupa prima sau a doua saptamana cand pierderea in greutate devine automata iar nivelul de energie va fi ridicat. 

      Pe de alta parte, alti nutritionisti desi recunosc efectele pozitive asupra sanatatii ale dietei Ornish, considera ca dieta este rigida si nu permite prea multe optiuni alimentare. Multe persoane nu reusesc sa o mentina pe termen lung intrucat se satura sa consume pe parcursul unor mese reduse cantitativ, dar dese, alimente cu un continut foarte scazut de grasimi.Totusi vegetarienii sau cei care adopta aceasta dieta vor fi multumiti de rezultatele obtinute in urma respectarii acest plan alimentar.

sursa foto: http://incomemagazine.ro/asset1/2013/06/26/46924/fructe-legume-thinkstock_article-main-image.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cum testezi produsele de îngrijire a pielii ca să eviți alergii sau iritații
Testarea produselor de îngrijire a pielii, mai ales în cazul persoan...
 
Moduri simple și rapide de a găti ouăle când vrei să slăbești
Studiile au dovedit că ouăle nu sunt un aliment nociv, ci din contr...
 
Cinci lucruri interesante pe care nu le știai despre banane
De ce cresc bananele în forma curbată?
 
Sfaturi simple care te vor ajuta să planifici o petrecere de neuitat la tine acasă
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să organizezi cea mai tare pe...
 
Ce este metoda de spălare a părului Co-wash și de ce o recomandă specialiștii
Această nouă tehnică te va ajuta să ai un păr frumos și străluc...
 
Apa de trandafiri - Beneficii pentru piele și mod de utilizare
Folosită încă din Antichitate, apa de trandafiri are o mulțime de ...
 
Avantaje ale friteuzei cu aer cald
Toate aparatele de bucătărie au avantaje și dezavantaje.
 
Trei ingrediente eficiente pentru pielea din jurul ochilor
Cremele pentru zona din jurul ochilor au un rol foarte important în m...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
S&P a reconfirmat ratingul suveran al României. Boloș: Autostrăzi, școli, spitale, rețele de apă și canalizare…

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Ambasadorul Israelului în România: Iran trebuie să plătească pentru ce a făcut!

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
5 lucruri pe care un prieten adevărat nu ar trebui să le spună

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Este vremea bujorilor în Rezervația naturală Hagieni

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Primăria Satu Mare anunță începerea acțiunilor de dezinsecție

» 12 Aprilie 2024 | Comentarii 0