Prunele nu cresc nivelul de glucoză din sânge, au un aport caloric redus și sunt pline de nutrienți valoroși ceea ce înseamnă că sunt o gustare ideală mai ales pentru cine urmează o dietă. Iată care sunt principalele motive pentru care ar trebui să consumăm 3-4 prune pe zi:
Una sau două prune, aproximativ 70 de grame, ne asigură 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din necesarul de vitamina K, 4% din cel de cupru, 4% din fibre și 3% din potasiu.
Prunele scad tensiunea arterială și reduc riscul de infarct din cauza conținutului de potasiu. O prună de mărime medie conține peste 100 de miligrame de potasiu.
Sunt bogate în antocianine, antioxidanți naturali, iar din cauza aceasta au și culoarea roșu-violet. Acești antioxidanți distrug radicalii liberi și protejează împotriva cancerului.
Prunele susțin o digestie sănătoasă, din cauza conținutului mare de fibre. O prună tăiată bucățele, combinată cu un iaurt grecesc și o linguriță de fulgi de ovăz reprezintă un mic dejun ideal pentru un sistem digestiv predispus constipației.
Ajută pacienții cu diabet, deoarece normalizează nivelul de glucoză din sânge. Substanțele active din prune pot întârzia absorbția glucozei după o masă. În plus, fiberele solubile au si ele efecte benefice asupra sensibilității insulinei.
Chiar și uscate, prunele îmbunătățesc sănătatea oaselor. Un studiu realizat pe femei aflate la menopauză, a demonstrat o creștere a densității osoase în rândul celor care consumau prune.
Câte 3-4 prune consumate zilnic ajută la îmbunătățirea memoriei din cauză că reduc radicalii liberi care afectează acest proces.
Din cauza conținutului de vitamina C, prunele susțin absorbția fierului în organism. Prin urmare sunt foarte utile în tratarea anemiilor și ajută la întărirea sistemului imunitar.
Este recomandat ca înainte de a consuma prune, acestea să fie spălate sub jet de apă rece. De asemenea este bine să mâncăm prune coapte în totalitate întrucât atunci ating concentrația maximă de antioxidanți. Coaja conține o serie de fibre și antioxidanți, de aceea este bine să le mâncăm cu totul.
Prunele sunt bogate în conținutul de oxalati care se pot acumula și cristaliza, de aceea nu sunt indicate persoanelor care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare.
Sursa photo: //www.google.ro/search?q=prune&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwius6_BhsbcAhVlGsAKHcGtCIQQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=Pec7ZzMcHggqlM: