Va recomandam sa controlati consumul zilnic de cafea. Cafeaua este un stimulent energetic eficient, insa nu va incepeti ziua cu o doza foarte mare, altfel riscati ca dupa pranz sa suferiti un colaps energetic. Studiile efectuate de oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina Harvard au descoperit ca dozele mici de cafea si frecvente (1/4 cana pentru o portie) sunt mai eficiente pentru energizare, decat dozele mari de cofeina.
Un alt sfat este sa inlocuim cafeaua cu un ceai, atunci cand simtim nevoia sa reintram in starea de alerta. Un studiu a descoperit ca persoanele care beau ceai de mai multe ori pe parcursul zilei isi imbunatatesc la fel de bine rezervele de energie ca atunci cand beau cafea, insa somnul tinde sa nu mai fie afectat.
Mai mult, puteti sa combinati proteine cu carbohidrati de calitate. Gustarile care contin o portie mica de proteine cu cativa carbohidrati complecsi va ofera o doza importanta de energie, fara sa va expuna unui colaps energetic peste cateva ore. Puteti combina somonul/tonul cu biscuiti integrali, stafide/merisoare uscate cu o mana plina de fructe oleaginoase sau painea din faina integrala cu o lingura de unt de arahide.
O recomandare importanta este evitarea bauturilor carbogazoase. Pline de carbohidrati simpli, bauturile carbogazoase va energizeaza pe moment, ca apoi sa va produca o stare intensa de slabiciune si somnolenta. Va sfatuim sa le inlocuiti cu un pahar de apa rece si 2-3 felii de lamaie. Oboseala anunta deseori deshidratare, de aceea consumul de apa ajuta intotdeauna la recapatarea starii de alerta. Lamaia este un tonic natural eficient, care revigoreaza intens.
Ca si suplimente naturale, va recomandam aportul de fier. Daca oboseala este persistenta, atunci este posibil sa suferiti de o deficienta in fier. Fierul este mineralul esential producerii de hemoglobina, cea care poarta oxigenul catre celulele organismului, acolo unde folosit pentru productia de energie. Ficatul si pate-ul, fasolea, painea din cereale integrale, spanacul sau caisele deshidratate sunt surse excelente de fier. Consumati aceste alimente impreuna cu produse bogate in vitamina C (sucul de portocale, de pilda), pentru o absorbtie optima a fierului din mancare.
sursa foto:http://www.gradinamea.ro