Dieta de iarnă
Organismul are nevoie de o doză mai mare de energie pentru a echilibra balanţa termică, de aceea poftim mâncăruri mai consistente şi care au un continut mai mare caloric.
Ce trebuie sa consumăm pentru a avea o alimentatie sanatoasa?
• un mic dejun sănătos ne apără de răceli, iar metabolismul intens din orele dimineţii ne asigură că grăsimea nu se va depune, iar elementele nutritive se vor asimila optim
• legumele şi fructele: roşiile, ardeiul, brocoli, varza de Bruxelles, salata, ţelina, portocalele, grapefruitul, pepenii galbeni şi kiwi, toate acestea conţin vitaminele A, C şi E, ajută la asimilarea energiei din hrană, activeză sistemul imunitar şi trebuie incluse in cat mai multe mese
• lactatele, ouăle, carnea de pasăre, peştele, carnea de vită, fasolea, seminţele, nucile sunt surse de vitamina B, importante pentru susţinerea imunităţii şi pentru acţiunea lor antidepresivă
• carnea rosie, legumele în păstăi, oferă organismului necesarul de fier, apărându-l în acest fel de anemie şi de imunodeficienţă
• pâinea integrală, de secară, cerealele integrale au un conţinut mare de fibre si sunt alimente săţioase ce constituie o sursă de energie care, în timpul iernii, trebuie să provină în proporţie de 50% din hidrocarburi
• peştele, carnea de pasăre, ouăle, brocoli, porumbul, mazărea boabe oferă organismului crom ceea ce inhibă pofta de dulciuri
• lactatele şi ouăle, legumele în păstăi, soia si peştele dau senzatia de saţietate, fiind o bună sursă de calciu
In acelasi timp trebuie limitata cantitatea de pâine albă consumată care ne va debarasa de monozaharide, substanţe nefolositoare şi care îngraşă.
Sursa foto: http://www.saramonti.ro/poze/articole/poza_mica/429346856.jpg