Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Lifestyle
 
SANATATE
Adaugat: 29 Martie 2018

       Conform unui studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea din Sydney (Australia), dansul ar avea efecte benefice asupra inimii. Concluziile cercetării arată că acesta este bun nu numai pentru inimă, ci poate stimula și creierul și funcțiile cognitive. 

         Cercetătorii au analizat 11 grupuri cuprinzând 48.000 de adulți de peste 40 de ani, fără antecedente cardiace la începutul cercetării. Din cele 48.000 de persoane, numai 3.100 au declarat că dansează regulat. La acestea s-a constatat o stare fizică generală foarte bună.

          În plus oamenii păreau mai tineri, aveau un indice de masă corporală (IMC) mai bun decât media, sufereau mai puțin de boli lungi și făceau mai multă mișcare, indiferent de intensitatea cu care dansau.

         Se știa deja că o activitate fizică moderată protejează inima și arterele și din acest motiv se recomandă adesea celor care nu sunt fani ai sportului să meargă pe jos 30 de minute pe zi. Și în acest regim se simt avantajele. Ceea ce este interesant la practicarea dansului este nu numai faptul că înseamnă mișcare, ci și că stimulează capacitățile cognitive, solicitând coordonarea mișcărilor. Beneficiile acestui tip de mișcare sunt mari, chiar dacă nivelul nu este cel al unor dansatori profesioniști.
 

Beneficiile dansului
Imbunatatirea flexibilitatii corporale

Flexibilitatea este o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii fizice, iar dansul se foloseste intocmai de aceasta calitate a corpului omenesc. Majoritatea cursurilor de dans incep cu exercitii de intindere pentru incalzire, care sa permita efectuarea de miscari cat mai complexe, ce angreneaza toate grupele majore de muschi.

In timp, dansatorii reusesc sa isi contorsioneze cu usurinta trupul, tocmai pentru ca si-au imbunatatit constant flexibilitatea prin miscari de dans cat mai ample si solicitante.

Cresterea fortei corporale

Dansul dezvolta musculatura, fortand-o sa sustina propria greutate corporala a dansatorului. In plus, numeroase stiluri de dans (inclusiv baletul) implica efectuarea de sarituri in aer, miscari ce solicita intr-o mare masura muschii picioarelor.

Antrenarea rezistentei fizice

Ca orice exercitiu fizic, dansul creste si rezistenta fizica. Dansul regulat si viguros creste rata cardiaca, imbunatatind totodata functionalitatea aparatului cardiac.

Inducerea unei stari pozitive de dispozitie

Dansul este totodata o activitate sociala. Studiile cercetatorilor au demonstrat ca legarea de relatii armonioase cu cei din jur contribuie la cresterea stimei de sine si dezvoltarea unei perceptii pozitive asupra vietii. Intrucat combate efectele stresului, dansul este un vector excelent pentru buna dispozitie.

Stimularea memoriei

Un alt beneficiu al dansului se refera la stimularea functiilor cognitive, in special a memoriei, respectiv la prevenirea dementei odata cu inaintarea in varsta. Oamenii de stiinta au descoperit ca exercitiile aerobice, precum dansul, incetinesc pierderea in volum a regiunii cerebrale numite hipocampus, responsabila cu memoria. Aceasta zona a creierului se micsoreaza incepand cu varsta adulta inaintata, astfel explicandu-se aparitia tulburarilor de memorie si a diverselor forme de dementa in numeroase cazuri.

Combaterea stresului

Dansul este si o forma excelenta de combatere a stresului, atat prin eliberarea tensiunii musculare, cat si prin imbunatatirea starii de spirit. Dansurile in doi pot avea acelasi efect calmant asupra psihicului, stimuland dispozitia pentru intimitate si relaxare.

Prevenirea depresiei

Dansul este si o forma eficienta de prevenire a depresiei, potrivit unui studiu efectuat pe un esantion de persoane care au primit in trecut acest diagnostic. Pacientii care au participat la un curs de dans in grup au manifestat cele mai putine simptome ale depresiei si cel mai ridicat grad de vitalitate.

Prevenirea bolilor cardiace

Persoanele expuse unui risc crescut de instalare a bolilor cardiovasculare se pot feri de imbolnavire prin dans. Cativa pacienti diagnosticati cu insuficienta cardiaca si-au imbunatatit respiratia, ritmul cardiac si calitatea vietii cu ajutorul cursurilor regulate de dans, arata un studiu efectuat de cercetatorii italieni. Dansul s-a dovedit a fi mai eficient in prevenirea bolilor de inima, decat mersul pe bicicleta sau folosirea aparatelor cardio din salile de fitness.

Facilitarea pierderii in greutate

O forma de miscare foarte eficienta pentru pierderea in greutate este dansul. Aceasta activitate fizica ajuta la arderea rapida a caloriilor in aceeasi masura cu alte antrenamente fizice cardio, precum joggingul, mersul pe bicicleta sau antrenamentele de aerobic.

Insa cate calorii ajung sa fie pierdute prin dans depinde in mare masura de organism si de cat de viguroase sunt miscarile efectuate, intr-o anumita perioada de timp. Circa 30 de minute de dans in ritm moderat pe zi poate facilita pierderea a pana la 0,5 kg saptamanal.

Definirea taliei si arderea grasimii abdominale

Picioarele si bratele par cele mai solicitate zone ale corpului in timpul dansului, insa musculatura abdominala si cea a spatelui sunt lucrate si ele intens. Astfel, dansul contribuie la arderea mai rapida a grasimii abdominale si la definirea taliei, daca este practicat cu regularitate.

Imbunatatirea echilibrului corporal

Dansul implica mentinerea unei posturi corporale corecte si efectuarea mai multor miscari rapide. Aceste doua conditii contribuie la dobandirea unui mai bun control asupra corpului, deci la imbunatatirea echilibrului acestuia. Persoanele varstnice pot preveni cu brio accidentele provocate de dezechilibrele corporale cu ajutorul dansului, au descoperit mai nou oamenii de stiinta.

Cresterea nivelului de energie

O singura sesiune de dans pe saptamana poate creste performanta fizica si nivelul de energie al adultilor. Aceste doua beneficii vin din efectele pozitive ale miscarii efectuate intr-un mediu placut, precum stimularea circulatiei sanguine, dezvoltarea musculaturii, imbunatatirea imaginii de sine si a starii de spirit etc.

Intarirea sistemului imunitar

Activitatea fizica depusa prin dans are multe efecte benefice asupra sistemului imunitar creste numarul de leucocite, asigura o buna circulatie sangvina, un acces mai rapid al anticorpilor in tot organismul, creste nivelul endorfinelor, scade nivelul hormonilor de stres si creste temperatura interna a corpului, ceea ce previne dezvoltarea bacteriilor.

sursa foto: https://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/weight-loss/dance-away-the-pounds-how-to-lose-10-pounds-by-dancing.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cum să îți pregătești corect grădina la început de primăvară
Primăvara este anotimpul reînnoirii, deci momentul perfect să îți...
 
Rutina după duș pentru o piele mereu catifelată
După duș este esențial ca pielea să primească îngrijirea de care...
 
Trei sfaturi simple pentru a reduce consumul de carbohidrați
Reducerea consumului de carbohidrați este o prioritate pentru cei car...
 
Varza, beneficii uimitoare pentru sănătate
Varza este bogată în vitamina C, fibre și vitamina K. Iată ce bene...
 
Alimente și băuturi care usucă pielea
Principala cauză a problemelor de piele este dieta necorespunzătoare...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0