Mirosul de cozonac aminteşte de casa bunicilor dar şi de Sărbătorile de iarnă. Cozonacul este desertul tradiţional întâlnit pe mesele românilor de Paște și de Crăciun şi reprezintă un desert delicios pentru cei dragi, dar il poţi pregăti şi atunci când vrei să îţi impresionezi musafirii.
COZONAC DE CRĂCIUN cu rahat
Ingrediente:
● 1 kilogram de făină
● 50 grame drojdie
● 400 grame de zahăr
● 500 mililitri de lapte
● 100 mililitri de ulei
● 6 ouă
● coaja de la o lămâie
● 1 sticluţă de esenţă de rom
● 3-4 bucăţi de rahat
● 2 linguri de cacao
● nucă măcinată
● vanilie
● 1 praf de sare
Preparare:
Se cerne făina de 2-3 ori pentru ca cozonacul să iasă pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie: 2 linguri de făină şi 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (350 de grame) şi vanilia în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenuşurile se freacă cu sare şi cu coaja de lămâie.
Mai apoi, se adaugă peste făină, maiaua, laptele, gălbenuşurile, treptat, timp în care compoziţia se frământă continuu. La sfârşit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziţia încă 5 minute. Se lasă la dospit în jur de o oră.
Între timp, se amestecă nuca cu albuşurile bătute spuma, cu 50 grame de zahăr, 2 linguri de cacao şi romul.
Se porţionează aluatul în 3 părţi egale, apoi se întinde foaia de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nuca şi rahat, se rulează, şi se stropeşte cu apă şi se presară zahărul şi apoi se punem în tava. Se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se dă la copt timp de 45 minute, la foc potrivit.
COZONAC DE CRĂCIUN pufos
Ingredinte de aluat:
● un kilogram de făină
● 50 de grame de drojdie
● 250 de grame de zahăr
● 500 de mililitri de lapte de 3,5% grăsime
● 200 de grame de grăsime, ulei şi unt topit
● cinci gălbenuşuri
● o linguriţă rasă de sare
● arome - coajă rasă de lămâie, portocală, esenţă de rom, vanilie
Ingredinte pentru umplutură:
● cremă de mac, din mac măcinat, fiert în lapte cu zahăr şi vanilie
● rahat
● nucă
Mod de preparare:
1. Într-un castron mai mare se cerne făina, de preferat de două ori, deoarece aşa iese mai pufoasă. Apoi se încălzeşte laptele, în care se dizolvă zahărul şi vanilia. Maiaua se face din drojdie cu puţină făină şi câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte, se adaugă rahatul şi nuca şi se lasă la un loc cald timp de 15 minute ca să crească.
2. Galbenuşurile de ou se frecă cu sare, coaja de lămâie şi portocală. Se adaugă maiaua împreună cu restul de lapte călduţ. Întreaga compozoţie se freamătă până când devine un conţinut omogen. Pe măsură ce aluatul se leagă, se adaugă şi grăsimea, uneliul sau untul care a fost topit în prealabil. După ce a-ţi frământat preţ de 30 de minute întregul conţinut, se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald şi ferit de curent timp de o oră şi jumătate.
3. După ce aluatul a crescut, acesta se împarte în două, pentru că din compoziţie vor ieşi doi cozonaci. Apoi, fiecare jumătate se împarte iar în două. Pe suprafaţa de lucru se presează făină din abundenţă şi se ia fiecare jumătate în parte de aluat şi se întinde bine cu un făcăleţ. Se adaugă umplutura şi se rulează, după care se iau două suluri şi se împletesc. Se aşează în tăvile speciale pentru cozonac şi se mai lasă la crescut timp de 40 de minute. Apoi se ung cozonacii cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte. Înainte de a-i băga la cuptor se presară pe cozonaci făină, mac sau susan. Se bagă în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade şi se lasă timp de 45 de minute.
COZONAC DE CRĂCIUN cu crema de cacao, nuci, stafide si mac
Ingrediente
Mod de preparare
1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.
2.Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.
3.Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare. untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald ( in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).
5.Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.
6.Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.
7.Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim.
8.Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.
9. Se lasa la cuptor 45 - 50 de minute, in functie si de cuptorul dumneavoastra.Daca nu sunteti siguri ca e copt il puteti incerca cu un pai.
sursa foto:http://img.dollo.ro/2011/12/cozonac-si-vin.jpg